Jako každý zarytý vláčkař a svým způsobem blázen, mám plné krabice nástrah a to buď více či méně úspěšných resp. těch kterým „věřím“ a  těch odstrčených.

Místo v absolutní špičce v mojí kolekci nástrah a samostatnou krabici si woblery od Ryfizu zasloužily po náhodném vyzkoušení  13 cm potočáka na pstruhové vodě (samozřejmě po sundání trojháčku pod bříškem). Pohyb wobleru to nijak neovlivnilo, bylo však nutné a jeho „seštelování“ obecně známým způsobem a to ohnutím závěsného očka wobleru. Od výrobce je sice wobler částečně seřízen, ale ten zajisté nemá takové vybavení jaké mají renomované firmy - testovací nádrže apod., takže občas je třeba doladit chod některých kusů.

Seřízení woblerů je naprosto jednoduché a zvládne to i začátečník. Mé základní seřízení spočívá v eliminaci pohybu, při němž se wobler převrací více na jednu stranu. To jednoduše odstraním přihnutím očka na opačnou stranu. Tento pohyb wobleru na jednu stranu nemusíte odhalit hned, často se mi stává že při pomalém pohybu nástrahy pracuje správně, ale při zrychlení si wobler „lehne“ na jednu stranu a při dalším zrychlení se dostane až k hladině. Někomu však i tento pohyb wobleru může vyhovovat.

Pohyb wobleru změním (resp. frekvenci  kmitů zrychlím nebo zpomalím) ohnutím očka dolů či nahoru. Co z toho je lepší, to už záleží na každém rybáři, rychlosti proudu, situaci, lovené rybě apod.

 

Vrátím se k použití „potočáka“ na pstruhovce. Po vyzkoušení všech více či méně renomovaných značek woblerů již chytám jen na něj. Letos používám i velikost 10 cm a i ta je úspěšná a to jak na štiky nebo candáty, tak i na pstruhy.  Výhodou woblerů od malovýrobce je skutečnost, že se s ním lze domluvit například na barevném provedení. Výrobce woblerů Ryfiz preferuje přírodní typy, ale malé změny, pokud to bude technicky možné, jistě provede. V poslední objednávce jsme spolu  řešili potápivost  woblerů při použití tělíčkové zátěže. Zaslané vzorky testuji a vypadají, že značkoví výrobci to budou mít zase o trošku těžší – alespoň u mě.

Z firmou nabízeného sortimentu rád používám  tvar okouna ve velikostech 6 a 8 cm a to jak v jeho barevném provedení, tak i barvě plotice, lína a kapra. Na 6 cm okouna jsem chytl candáta 84 cm. Samozřejmě nebyl jediný, ale zatím největší. Okouna vel. 8 cm jsem v květnu používal při lovu štik na Alandách, kdy jsem na něj chytil štiky 98 a 105 cm.

 

A teď k jednotlivým typům. Jako první bych uvedl štíhlý typ v délkách 7, 10, 13 a 15 cm. Na obrázku je tento wobler v barvě pstruha obecného, výrobce dále vyrábí woblery v barvě duháka, hrouzka plotice, lína a dalších sladkovodních ryb popř. i mořských, jako je makrela.

 

Já jsem výrobce požádal o dodání tohoto wobleru v barvě okouna, na kterého velmi rád lovím a to ve velikosti 13 cm. Wobler je plovoucí a jeho ponor je cca 1,3 m. Při poslední dodávce od výrobce jsem obdržel potápivou verzi , kterou testuji a jen konstatuji, že jsem ji už také „zarybnil“.

 

Následující obrázek ukazuje dalšího mého oblíbeného woblera, který je k dispozici ve velikostech 6, 8 a 13 cm. Ve velikosti 6 cm je výborný na candáty, tlouště a pstruhy. Vyrábí se v barvách plotice, kapra, lína a exotičtějších jako jsou slunečnice pestrá, okounek pstruhový, okounek černý a další.

 

Mé oblíbené barvy jsou plotice a kapr a samozřejmě okoun. Jedná se opět o plovoucí wobler s ponorem obdobným jako u štíhlého typu. Ve velikosti 13 resp. 8 cm se vyrábí ve dvou provedeních a to buď s lopatkou nebo bez, kdy je závěsné očko umístěné za hlavou woblera s tím, že je v břišní dutině umístěná pohyblivá zátěž, která při pohybu vydává zvuk.

Tento typ je vhodný na hlubší vody, nejlépe údolní nádrže.  Kdo rád loví na napodobeniny štiky, tomu nabízí výrobce velice realisticky provedené woblery napodobující tohoto dravce a to ve velikostech 13 a 16 cm. Vyrábí je v barevném provedení jak klasickém, tak i exotickém. Jedná se o plovoucí typy, ale jak jsem již uvedl, výrobce je velice flexibilní a tak lze dohodnout výrobu potápivé verze a barevného provedení odpovídající vašim požadavkům. To se ostatně týká všech typů woblerů.

 

Štiky na Alandách , které jsem chytil na již zmiňovaného 8 cm woblera, jsem přímo sledoval při jejich útoku na nástrahu. V jednom případě štika atakovala nástrahu kamaráda, avšak něco ji zradilo a tak jsem ji přehodil, ona se otočila a nekompromisně zaútočila na mou nástrahu. Pro úplnost dodávám že zaútočila úspěšně a stejně úspěšný jsem byl já při jejím zdolávání. Štika měřila 98 cm.

 

Na závěr bych už jen rád zopakoval, že s woblery od Ryfizu vláčím opravdu rád a kdybych si měl vybrat 5 svých nejoblíbenějších woblerů, tak minimálně 3 z nich budou od této malé české firmy.

 

Text i foto: Jaroslav Dubský