Jako příklad jsem se rozhodl popsat vlastnosti několika bivaků nabízených v současnosti na našem trhu, s nimiž mám nějaké praktické zkušenosti. Ceny odpovídají době vzniku článku (únor 2010).  Na trhu je v současnosti daleko širší nabídka a před výběrem bivaku by se měl rybář zamyslet nad několika věcmi:

 

1) kolik je ochoten a schopen investovat peněz

2) kolik tráví času na rybách

3) vybrat si firmu, které důvěřuje a má dobré reference ohledně reklamací a servisu včetně dostupnosti z místa bydliště

4) určitě bych se zamyslel nad rozměry

 

 

Malé zamyšlení

 

Rozhodně bych si pořídil bivak, který jsem osobně viděl a prohlédl si jej. Před nákupem bych se ještě zeptal kolegů (klidně i na síti), jaké s ním mají zkušenosti.

 

Rozměry:

Zamyslel bych se určitě nad tím, že přijde noc a budu muset zabalit pruty a uložit je, protože se u nás samozřejmě chytá do 24 hod. a nechávat pruty venku je na některých místech docela riziko. Zkrátka pokud máte větší bivak, dáte do něj mnoho věcí , které vozíte sebou a máte jistotu, že o ně nepřijdete.

 

Bivak jednoplášťový nebo dvouplášťový?

Určitě bych si vzal dvouplášťový bivak. Důvod bude jednoduchý - povětrnostní podmínky. Dvojplášťový bivak by vám neměl propršet a také  v zimě rychleji ho zadýcháte, takže vám v něm bude tepleji.

 

Předsíň:

Je to jen na vás, v určitých věcech může bít dobrá. Jde o to, že když vyjdete ven z „obytného“ prostoru, vcházíte do sucha  a pokud vlastníte bivak s menšími rozměry, vejde se vám pár věcí alespoň do předsíně.

 

Podlážka:

Určitě bych se nad ní zamyslel. V zimě, v dešti je to super věc – zlepšuje tepelné vlastnosti přístřešku. Kromě toho jste v suchu, pokud je napršeno  a pokud bivakujete déle, nemáte uvnitř vyšlapané bláto. Co se týče provedení, dělají se varianty na suché a na klasické zipy.

 

Kapsy:

Kapsy ve vnitřní časti jsou dobrá věc, hodí se na doklady, mobil atd.

 

Kolíky a tyče:

Tady je jediné kritérium. Chce to dívat se po pevnějším materiálu, protože do tvrdé země těžko měkký kolík dostanete. Pokud se vám ale bude líbit bivak, který má měkké kolíky a jinak je přesně podle vašich představ, pak není v dnešní době problém dokoupit jiné.

Tyče mohou být laminátové nebo hliníkové. Možná jen připomínku k těm laminátovým - uprostřed je guma, která občas praská.

 

Větrání – okna:

Je dobrá věc, protože když jste zavření v bivaku při nepřízní počasí, máte rozhled a vidíte ven.

 

Moskytiéra  proti komárům:

Určitě ano. I když v zápalu boje nakonec stejně vylítnete ven a bude vám jedno, jestli ji máte.

 

Váha bivaku a s přepravní rozměry:

Pokud vlastníte auto, nemusíte tento problém nějak zásadně řešit. Ve srovnání s váhou mnoha jiných kaprařských nezbytností nehrají rozměry a hmotnost sbaleného bivaku žádnou zásadní roli.

 

Na co si dát pozor:

Zkontroloval bych švy, zipy, uchycení kolíků a kolíky samotné. Určitě bych si pořídil bivak ve vyšší kvalitě. Věřte, že je lepší si připlatit a nic neošidit. Nejhorší bude to, že nakonec někde promoknete na kost jen z toho důvodu, že jste při nákupu ušetřili nějakou tu korunu. Ve finále pojedete z ryb domů, protože budete mít vše mokré. Přijdete tak zbytečně o  pěkný čas strávený na rybách a úspora na pořizovacích nákladech se nakonec ukáže být drahá.

Další důvod, proč vybrat kvalitní výrobek je to, že velice pravděpodobně nebudete muset řešit reklamace a zbytečně se stresovat. Já osobně jsem skončil na ceně 9000 Kč a těch peněz nelituji. Po zakoupení nového bivaku bych doporučil rozložit ho dříve než vyjedu na ryby, ujistit se, že vše funguje, jak má a hlavně naučit se bivak složit. Nebudete potom zbytečně u vody zmatkovat  a učit se jak a kam má přijít která tyč.

 

Posuzované výrobky :

 

Capture - Tornado, cena 3900 Kč

JRC - Coccon Extreme Dome, cena 4900 Kč

JRC - 2 Quick Twin Skin II, cena 8900 Kč

Zico - Katalogové číslo 63330, cena 3800 Kč

 

Capture – Tornado – výroba belgická

 

Dvojplášťový prostorný bivak s předsíní – dobré rozměry. Vchod zepředu i zezadu, což je výhodné. V zadní části vchodu se dá uložit spousty věcí. Do bivaku se bez problému vejdou dvě lehátka, což je výhodou.

Oddělitelná podlážka na zip, zpracování dobré. Vrchní část pláště je pogumovaná. Tím je poněkud těžší, ale nepromokne, jen se  trochu více zapařuje.

Vnitřní plášť má postraní kapsu, kde můžete uložit potřebné věci. Rozložení bivaku  je rychlé. Nevýhodou tohoto bivaku je špatné šití. Švy mají sklony se párat a tím silně znehodnocují jinak poměrně dobrý bivak.

Uchycení spodní části pomocí kolíků je solidní. Kolíky samy jsou ale poněkud měkké - ohnete je v ruce.

Taška tohoto bivaku je dobrá.

Rozměry: délka 260 cm, šířka 260 cm, výška 167 cm

Tento bivak bych určitě nedoporučil.

 

 

JRC - Coccon Extreme Dome - výroba anglická

 

Dvojplášťový bivak s předsíní - malé rozměry. Tento bivak je sice určený pro dvě osoby, ale je problém dostat dovnitř dvě lehátka, pokud budou mít větší délku než 2 m. Celkově tento bivak nabízí málo prostoru a pohodlí pro dva rybáře.

Prodejce uvádí rozměry vrchní části bivaku i s předsíní. Z toho jsem byl velice zklamán. Možnou nevýhodou je i to, že podlážka není oddělitelná. Zpracování tohoto bivaku je ale velmi kvalitní.

Uchycení tyčí - vkládají se do kovových ok, což je velice dobré. Otevření oken pomocí plastových sponek je také dobře zpracováno.

Kotvící kolíky působí solidním dojmem, rozhodně nejsou ohnutelné v ruce. Součástky kotvení jsou kovové.

Rozložení bivaku  je rychlé. Taška je pěkná, možná bych jen upozornil, že se otevírá  ze strany a pokud bivak nesložíte opravdu dobře, je problém ho do ní nasoukat a uložit.

Rozměry: délka 315 cm, šířka 260 cm, výška 145 cm

Pro jednoho rybáře bych jej určitě doporučil.

 

JRC - 2 Quick Twin Skin II - výroba anglická

 

Dvojplášťový bivak. Dvě lehátka do něj dostanete bez problému. Kotvící kolíky kvalitní ve zvláštním igelitovém pouzdře. Podlážka je na suché zipy a dobré je to, že je z tlustého materiálu, který by měl vydržet déle.

Rozložení bivaku  je rychlé. Taška je pěkná, ale opět bych upozornil, že se otevírá  ze strany a musíte bivak opravdu dobře složit, jinak je problém  nasoukat ho do ní.

Detail, na který bych poukázal, je to, že tyče chce trochu odgrotovat a setřít steklou barvu ve vnitřní části zasouvání. Součástky kotvení jsou kovové.

Rozměry: délka 280 cm, šířka 305 cm, výška 145 cm, váha cca 17 kg

Tento bivak je stabilní, budí velmi solidní dojem a  určitě bych ho doporučil.

 

 

Zico – výroba Čína

 

Dvojplášťový bivak s předsíní. Řekl bych, že cena je odpovídající kvalitě. Jedná se o prostorný bivak, kam se vejdou dvě lehátka.

Podlážka je na suchý zip.

Výhoda - výrobce dodává náhradní laminátové tyče. Kotvící kolíky nejsou ohebné v ruce.

Rozložení bivaku  je rychlé. Slabší asi bude odolnost proti nepřízni počasí, protože nepropustnost materiálu je udávána jen 1500 mm vodního sloupce.

Rozměry: délka 240 cm, šířka 210 cm, 160 cm + 120 cm předsíňka

U tohoto bivaku bych to řekl takto - je to Čína a nečekal bych proto zázraky. Pro nenáročné rybáře a rybáře, kteří nejezdí na delší dobu, ale můžu doporučit. Kolega tento bivak má druhou sezonu a je s ním spokojen.

 

 

Pár fotek v přírodě

 

Na obou snímcích je bivak JRC - 2 Quick Twin Skin II

 

Text i foto: David Wittek