Začněme hezky popořadě. Poté, co jsme vloni začátkem roku spustili zcela nový systém, na kterém Chytej.cz běží, jsem začal hned přemýšlet o dalších vylepšeních a jak čas postupoval, tak jsem stále častěji uvažoval o využití větší části plochy monitorů, které jsou dnes běžné. Archaické rozlišení 800x600 pixelů totiž dnes využívá jen lehce přes 5% uživatelů a tudíž jsme defakto diskriminovali téměř 95% rybářů, kteří Chytej.cz navštěvují. Po mnoha diskuzích s blízkými spolupracovníky jsem se pro přechod na větší rozlišení rozhodl. Na stole však zůstávala ležet otázka, kdy se tak stane. Potřeboval jsem ještě dostat impulz, který by proces přeměny nastartoval. A musím přiznat, že tím hlavním impulzem pro mě byl rozhovor u vody s mým kamarádem Mírou (kterého všichni dobře známe pod přezdívkou Osprey). Uznal jsem, že má pravdu a že strach z přechodu o „level" výše není na místě. Pomalu jsem tedy koncem léta začal připravovat majitele reklamní agentury RUDI a.s. na to, že nás čeká změna. Někdy v prosinci 2006 se na nové grafice začalo pracovat.


První, historický design Chytej

Vše se vyvíjelo slibně. Zanedlouho byl na světě první návrh, který nás všechny okamžitě nadchnul a už jen v průběhu několika týdnů docházelo k „dolaďování". Základní filosofií nebylo vytvořit nepřehlednou stránku, kde by se člověk cítil jak na pouti, kde na něj ze všech stran budou křičely různé poutače rozličných barev a písem, které jsou „nahňahňané" na sobě, aby byl každý milimetr využit tak, jak to mnohdy vidíme. Naopak! Chtěli jsme dosáhnou příjemné lehkosti a pocitu prostorové pohody, která na české internetové rybářské scéně chybí. A to nám právě ono větší rozlišení umožnilo.

Stále mi však do nové koncepce neladilo původní logo a tak se mi stále častěji do hlavy vkrádala další myšlenka. Změna loga. Jenže jak? S tím jsem si nevěděl moc rady, resp. jsem si neuměl představit takové logo, u kterého by jsme na jednu stranu docílili moderní změny a na straně druhé byla zachována příbuznost s logem minulým - tedy oranžová rybička. Jednou večer jsem si na icq posteskl svému kamarádovi, Jirkovi Petákovi (pupák), který je skvělým grafikem, nabídl nám svou pomoc. Za několik dní jsem otevřel poštu a zahlédl e-mail ze známé adresy s přílohou. Se zatajeným dechem jsem jej otevřel a na první pohled se zamiloval. Nové moderní logo, ze kterého čiší lehkost a je spojeno s názvem serveru, bylo na světě.


Staré a nové logo Chytej.cz

A co dál? Dál už to byla jen tvrdá práce grafika Petra Vančury z RUDI a.s. a pak našeho skvělého programátora Radima Měřičky, kteří společnými silami vytvořili zcela nový, z hlediska rozměrů obsahové plochy revoluční design, optimalizovaný na moderním rozlišení 1024 px nebo vyšší. Stali jsme se tak svým způsobem nebojácným průkopníkem a jsme dnes největší rybářský server v Čechách a na Slovensku s optimalizací pro moderní monitory. S úsměvem na tváři budeme nyní sledovat, kdy nás budou ostatní následovat :-).


Design Chytej z roku 2006 optimalizovaný pro 800 px


Nový design Chytej optimalizovaný pro 1024 px

Dalšími změnami, které na Chytej.cz proběhly, jsou především tipy a skryté osobní menu, které se zobrazí po kliknutí na Váš nick v rámečku, kam jsme i přesunuli vyhledávání. Rovněž nám přibyla jedna položka v hlavním menu - Chytej.cz, kde naleznete kontakty, naše oblečení atd. Před plánovaným spuštěním jsme od Vás získali přes 600 vyplněných anketních dotazníků a v nich celou řadu dobrých nápadů. Vězte, že je hodláme postupem času realizovat.

Na začátku tohoto krátkého povídání, které jsem částečně stvořil na veletrhu Rybaření 2007, ze kterého u nás brzy naleznete reportáž i s unikátní videoprohlídkou, jsem hovořil o události jiné. I když v určitém slova smyslu zase tak úplně jiná nebyla. V den, kdy jsme totiž naplánovali "zrození" nového designu se mi navzdory dubnovém termínu narodila krásná zdravá dcera Dominika. 13.3.2007 se tedy již navždy bude připíjet dvakrát. Připijte i Vy, moji kamarádi. Nemusíte hned dvakrát, stačí pouze jednou - a to „Na zdraví!"



Moje dcera Dominika


David Havlíček
tč. Šťastný otec

Poděkování za spolupráci: moje manželka Pavla Havlíčková, Radim Měřička (revoke), Jiří Peták (pupák), Petr Vrána (CeP), Ivoš Uličný (toulovec), Bohumil Graman (BoBo-Falknow), Milan Petrů (Milky), Tomáš Rozsypal, Daniel Růžička (RUDI a.s.), Petr Vančura (RUDI a.s.).