Firma Jaro J. Rousek ze Zámku Žďár nad Sázavou, začala smekací naviják Stabil vyrábět v roce 1935 a stala se tak jedním z prvních výrobců na našem území. Velmi brzy ji však následovaly další velké i malé podniky. Největším konkurentem byla firma SOL z Děčína, se kterou vedl Rousek dokonce několik patentních sporů. Rousek začal svoje modely číslovat římskými číslicemi na Rousek I, II a III. Další model pak pojmenoval StabilRecord, který se vyráběl i v malé velikosti. Naopak klasický Stabil byl na zakázku vyráběn i ve velké přehradové verzi. Tento model však příliš dobře nefungoval. Naviják s kovovou cívkou byl hodně těžký, vážil 590 g, zatímco běžný model 330 g. Poměrně titěrná klička dokázala jen stěží celý naviják perfektně rozhýbat. V porovnání např. s přehradovým Tapem Big Lake, z let čtyřicátých, působí opravdu hodně neohrabaně, zatímco TapTlustoš šlape díky dobrým převodům a lehkým materiálům velmi dobře.

 

Tři velikosti Stabilů Rousek

 

Rodinka Rousků

 

Pojďme dál

Po znárodnění navázal na výrobu národní podnik TOKOZ, který v první polovině padesátých let doprodával modely Stabil II a Stabil III. Velmi brzy však byla zahájena modernizace postupným nahrazováním jednotlivých součástek, zřejmě s ohledem na vyprodané Rouskovy zásoby.

 

Stabil III

Za první Stabil podniku Tokoz lze považovat Stabil III, který byl opatřený plastovou krytkou kličky s nápisem Stabil III Tokoz. Na cívce však bylo stále napsáno Rousek Stabil. Součástky v tomto navijáku byly vyrobeny z velmi nekvalitního materiálu, což dokazují dochované modely. Devět z deseti navijáků má vylámané ozubení na planetce. S podobným problémem se v poválečné době potýkaly např. i navijáky TokozRecord, u kterých byly vyrobené z nekvalitní slitiny kromě planetky i kličky.

Stabil III Tokoz

 

Signace navijáku

 

Na cívce zůstal původní nápis Stabil Rousek

 

Většina dochovaných navijáků má zničenou převodovou planetku

 

Dobový popis navijáku z katalogu

Váha: 320 g

Výška: 130 mm

Obsah cívky: 75 m šňůry 0,40 mm.

Většina součástí tohoto vrhacího navijáku jest vyrobeno z lehkých kovů, převážně z hliníku. Bubínek poháněn kuželovým soukolím. Plastická cívka se šňůrou lehce brzditelná pomocí křídlové matičky. Překlápěč možno nařídit v každé poloze. Místo v překlápěcí, jimž jest veden vlasec, jest opatřeno otáčivou kladičkou ze speciálního kovu, vylučujícího zničení překlápěče šňůrou. Skříňka navijáku jest černě lakovaná, ostatní součásti leštěné.

Tento naviják možno dodávat na přání také s kličkou uzpůsobenou pro navíjení na pravou ruku. Proti zpětnému točení jest zajištěn maticí umístěnou mezi kličkou a kličkovým ložiskem.

Kličku možno odšroubovat. Balení v kartonové krabici.

Návod k obsluze navijáku

 

Stabil III C

Po dalších úpravách vznikl téměř nový model s názvem Stabil III C. Z dnešního pohleduje název poněkud matoucí, protože naviják vypadá zcela jinak než původní Stabil III. Jeho podoba však vznikala za pochodu a kromě toho se tento Stabil na trhu dlouho neohřál. 

Tělo navijáku bylo již celé z kovu, zůstala pouze plastová cívka, ovšem již bez Rouskových nápisů. Kvalita materiálu je mnohem lepší avýborně působí i celkové provedení. Největší slabinou zůstala zarážka zpětného chodu, která se stejně jako u předchozího modelu, musela po každém nahození zajišťovat prstýnkem na kličce. Jinak by naviják prokluzoval volnoběžně dozadu, což způsobovalo časté motanice.

 

Stabil III C

 

Prstýnek u kličky slouží jako zarážka zpětného chodu

 

Zadní strana navijáku

 

Stabil III C stál v roce 1961 60,- Kčs

 

Konstruktéři však nelenili 

V květnu1961 vyšlav Rybářství zpráva, že Stabil III bude rekonstrukčně přepracován, přičemž bude brán zřetel z připomínek rybářů. Základní tvar tělesa zůstane stejný, avšak nožka navijáku bude profilově upravená a zesílena. Blokovací matku nahradí zpětná zarážka, umístěna pod osou kličky. Klička bude tvarově vylepšena a opatřena vhodným držákem.

 

Stabil IV 

V roce 1963 přišel na trh avizovaný naviják s označením Stabil IV. Zásadní změnou byla již zmiňovaná zarážka zpětného chodu, nožka a klička. Jinak byl naviják hodně podobný předchozímu modelu, došlo pouze k drobným povrchovým úpravám. U Stabilu III byl nápis TokozStabil III namáčknutý kolem kličky, zatímco na druhé straně nebylo nic. Tuto designovou chybu,vývojáři odstranili a nový model měl na zadní straně kromě nápisu Stabil IV i logo Tokoz s rybou. Za pozornost stojí barvení navijáků. Rouskovy navijáky byly pouze leštěné, s černě lakovaným tělem. Tento trend převzal zprvu i Tokoz. NavijákyReex, Record, Tap i Stabil, měly leštěný bubínek a černě lakované tělo. Později začala černou barvu nahrazovat barva khaki nebo zelená. Kromě těla se začaly lakovat i bubínky.Stabil IV byl již od začátku celobarevný, nejčastěji hráškově nebo brčálově zelený. Vyráběl se ale i v modrošedém odstínu.Tokoz začal k barvení používat velmi dekorativní kladívkovou barvu, která se objevila i na těchto navijácích. Pokud bych měl hodnotit celkové provedení, tak Stabil IV měl nejkrásnější krabičku ze všech navijáků. Zelená ryba na černém podkladu působí opravdu roztomile. Později se už výroba začala zjednodušovat a krabičky se vyráběly univerzální pro všechny typy navijáků. Lišily se pouze nalepenými štítky, s označením příslušnéhomodelu.

 

Různé provedení navijáku Stabil IV,s krabičkou

 

Páčka zarážky zpětného chodu

 

Stabil IV stál 63,- Kč

 

Se StabilemIV jsem chytal jako kluk od roku 1972 a musím říct, že oproti Reexíkovi měl plynulejší chod, lepší brzdu a hlavně se vlasec tak často nezamotával pod cívku. Dodnes mi v uších zní charakteristický klapavý zvuk při navíjení. Hrozně rád jsem chytal kapry na obecní nádržce, která byla v létě zarostlá vodní trávou. K večeru brali kapři na kůrku chleba. Záběr kapra na hladině, zakončený nasrknutím nástrahy, patřil k nejnapínavějším prázdninovým dobrodružstvím a právě Stabil IV mi pomohl mnoho soubojů vyhrát.

 

Nová tvář navijáků Stabil

V roce 1969 uvedl Tokoz na trh zcela novou kolekci Stabilů. Jednalo se o modely Stabil 301, 321 a 341.

 

Stabil 301

Naviják Stabil 301 je lehký smekací naviják.V návodu k použití se uvádí, že je konstruován s čelním převodem s kuželovým ozubením, jednoduchým překlápěčem z pérového drátu, cívkou z plastické hmoty a zarážkou zpětného chodu. Táhlo je vedeno mosaznou trubkou, zalitou přímo v tělese. Kličku je možno jednoduchou montáží, po uvolnění matky a sejmutí podložky, přehodit z obou stran. Brzdění cívky je zajištěno maticí brzdy a lze je citlivě nastavit. Proti zpětnému otočení při záběru ryby slouží zarážka zpětného chodu, která je ovladatelná zasunutím čepu z jedné nebo druhé strany.

 

Stabil 301, s krabičkou a návodem

 

Technická data

Délka: 120 mm

Výška: 130 mm

Hmotnost: 250 g

Obsah vlasce:
0,15 – 380 m
0,20 – 230 m
0,30 – 100 m

 

Naviják Stabil 301 se neosvědčil a od jeho výroby se během roku upustilo. Oproti svým dvěma kolegům byl konstrukčně zaostalý. V prosincovém Rybářství z roku 1969 je už mezi novinkami inzerován pouze Stabil 321 a 341. Říká se, že v jednoduchosti je síla. Stabil 301 však potřebnou sílu nezískal a trh brzy opustil. Možná proto, aby se později stal sběratelskou lahůdkou.

 

Stabil 301 v akci

 

Sehnat tento model do sbírky dá fušku

 

Stabil 321

Na rozdíl od nejmenšího bratříčka, se oba větší modely staly doslova lidovými navijáky, které v sedmdesátých letech zaplavily náš trh. Moderní hranatý tvar lahodil oku mnohých rybářů. Tokoz tentokrát čerpal inspiraci v zahraničí. Předlohou pro Stabilse stal naviják Daiwa 7300.

 

Vyráběl se nejčastěji v černé a šedé barvě

 

Stabil 321 při souboji s bolenem

 

...ještě detail

 

Retro rybaření je skvělá zábava

 

Stabil 321 je ideální pro lov menších ryb

 

Stabil 341

Konstrukčně i vzhledově stejný jako předešlý model, ovšem o něco masivnější. Na svoji dobu se jednalo o dobré mašinky. Já jsem tento naviják nikdy nevlastnil. Ze Stabila IV jsem přeskočil na značku Tap.

 

Hranatý tvar musel působit v roce 1969 hodně moderně

 

Stabil 341 měl sklopnou kličku

 

Stabil 341 a 321

 

Návod k použití

 

Příště si posvítíme na výrobu prvních laminátových prutů

 

Máte doma nějaké poklady rybářské historie? Napište o nich a případně zařadíme do rubriky nebo odkoupíme. 

 

Autor: Zdeněk Hofman

Foto a reprodukce: Lenka Hofmanová

Zdroj: Rybářství, rybářské katalogy, internet a pamětníci