p1.jpg

 

Na vodách v okolí města Östersund panovalo v červenci a srpnu stejně suché a teplé počasí, jako v celém Švédsku. Voda v jezerech dosahovala teploty přes 20°C a v řekách tekl oproti normálu poloviční průtok. Podmínky to byly velmi těžké, ale stejné pro všechny. Faktem je, že o celkové umístění v sektoru z velké části rozhodoval los. Na řece Ammeran byly některé úseky prakticky bez ryb a za nízkého stavu vody jen těžko chytatelné. Bohužel oproti předpovědi počasí, která hlásila příchod dešťů, panovalo stále sucho a voda v řece klesala každý den o několik centimetrů! 

 

Nedělní úsek Martina Drože

 

Hezkým příkladem špatného losu pro náš team bylo dopoledne posledního dne. Ještě ráno byl náš team v průběžném pořadí první, ale nedělní dopolední kolo ho posunulo o několik příček níž - není divu: Roman Heimlich měl na dolním Ammeranu poslední úsek, který byl téměř bez ryb, Milda Hosenseidl statečně brodil s holí a nasazením života přes obrovské šutry na středním úseku a Martin Drož měl na horním Ammeranu jeden z nejhorších poolů, kde bylo pramálo vody a podmínky zde byly téměř neregulérní. Navíc celou dobu musel sledovat jednoho z Finů, který pár desítek metrů výše měl pool s krásnou jámou, ze které během tří hodin vytahal na 40 pstruhů a lipanů.

 

Neděle, Miroslav Hosenseidl.

 

Neděle, Miroslav Hosenseidl.

 

Neděle, Miroslav Hosenseidl.

 

A jezera? Ösjon, to byl všeobecně propadák - na jezeře dosahovala teplota vody 23°C a protože v jezeře žijí jen pstruzi a siveni, bylo jakoby bez života. Drtivá většina závodníků byla na tomto jezeře úplně bez ryby a ti štastnější si připsali 1-2 ulovené pstruhy. Veselejší to bylo na jezeře Öravattnet, kde se chytali alespoň okouni, což byla samozřejmě parketa našich borců.

Jezero Ösjon

 

Naštěstí - tak jak byl los našemu družstvu dopoledne špatně nakloněn, odpoledne se karta obrátila. Myslím, že nikdo v poledne nevěřil, že se náš team může vrátit zpět na první příčku, kde se až do rána statečně držel. Ale stalo se! Chlapi zabojovali, snažili se a měli i kapku štěstí.

Napínavé mistrovství do poslední minuty. Při vyhlášení neoficiálních výsledků byla v neděli před půlnocí radost celého teamu obrovská. A nejen našeho teamu - v hotelu Scandic se slavilo až do půl páté ráno...

 

Český tým při oslavách

 

No a jako třešnička na dortu ve výsledkové listině jednotlivců svítí zlatý Tomáš Adam a bronzový Martin Drož. Kdo umí, ten umí!

 

Kompletní výsledky nalezenete na http://effc2014.com/results/

 

Text a foto: Zděnek Edelmann, CK Pepa, www.rybolov.com