Představte si, co se asi stane s hrotem háčku po dopadu na takové to dno.

 

Lysec zabravší mezi velkými kameny. Díky ochraně hrotu jsem mohl jeden návazec použít opakovaně.

 

Životnost ostrého hrotu nejvíce ovlivňuje prostředí, v kterém lovíme. Rybaříme-li na měkkém bahnitém dně, bude jistě životnost hrotu mnohem delší než na kamenitém či písčitém dně. Poměrně významnou roli zde hraje i materiál, z něhož je háček vyrobený. Velkou oblibu si získaly háčky s teflonovou úpravou, přinášející řadu výhod, mezi něž patří vysoká ostrost, matnost a lehkost. Na druhou stranu mají tyto háčky i nevýhody, které jsou spojeny s teflonem jako takovým. Tyto háčky se poměrně rychle tupí, zvláště pak při kontaktu s tvrdým povrchem dna. Proto nejsou-li podmínky příliš vhodné, měli bychom raději sáhnout po klasických háčcích z ocele.  

 

Na takovém to dně, dostává hrot háčku pořádně zabrat!

 

V takových podmínkách bych teflonové háčky raději nenavazoval.

 

Z podvodních záběrů je jasně patrné, kolikrát kapr nasaje nástrahu a zase ji vyvrhne, aniž by došlo ke kontaktu jeho tlamy s háčkem. Háček přitom následně dopadá na dno, čímž se snižuje jeho ostrost. To stejné platí při „převalování“ kaprů nad krmným místem, kdy dochází k nechtěnému pohybu nástrahy s háčkem a tím pádem i otěru hrotu o kameny. Právě toto je dle mého názoru i jedna z příčin tupení. Dalším významným faktorem je dopad celé montáže na dno. Háček často dopadne právě na svůj hrot, čímž se významně sníží jeho ostrost. Tento negativní faktor však můžeme z velké části redukovat a minimalizovat tak riziko ztupení hrotu. 

 

hrot.jpg

 

Půlky boilie, PVA páska nebo punčocha, drobné pelety – na ochranu hrotu vystačí.

 

Velmi úsporné jsou PVA pásky široké 20 mm, které rozříznu na poloviny. Získám tak dvojnásobnou délku, která mi vydrží opravdu dlouho.

 

Pro chytání na opravdu tvrdém dně mezi kameny či na betonu uvádím na následujících fotkách tři tipy, jak předejít otupení hrotu způsobeným dopadem háčku na dno. Věřím, že díky nim ušetříte mnoho peněz za nákup háčků a především času, stráveného nad neustálým navazováním nových a nových návazců kvůli ztupeným hrotům.

 

Tip 1.

 

1) Rozpůlím kuličku boilie. 


 

2) Půlku kuličky boilie napíchnu na jehlu.


 

3) Utrhnu několik centimetrů PVA pásky.


 

4) Následně navleču půlku kuličky na PVA pásku.


 

5)


 

6) Nyní budu navlékat boilie na háček.   


 

7) Vzniklým očkem protáhnu hrot háčku tak, aby PVA páska překrývala protihrot. V případě háčku bez protihrotu tak, aby boilie skrývalo celý hrot háčku.


 

8) Boilie přitáhnu k háčku a s citem utáhnu tak, aby bylo maximálně přitisknuté na hrotu a nijak se nepohybovalo.


 

9) Výsledná podoba ochrany hrotu. Hrot háčku je dokonale krytý a prakticky zde neexistuje šance, jak by mohl být ztupen. Tento způsob je vhodný v případě, že nahazuji na vzdálenost několika desítek metrů a nevadí mi, že v blízkosti nástrahy bude i další krmení v podobě půlek boilie. Velmi jsem si tento způsob oblíbil na řekách s kamenitým dnem i v případě pouhého zhoupnutí montáže.


 

 

Tip. 2 

 

1) Utrhnu několik centimetrů PVA pásky.


 

2) PVA páskou začnu omotávat háček tak, aby páska překryla hrot háčku.


 

3) Pásku omotám kolem háčku 3-4x. Konec pásky nasliním, čímž se přilepí, k dříve vzniklému, ovinu. 


 

4) Finální podoba. Hrot háčku je bezpečně ukryt v PVA pásce, která se po chvíli rozpustí a zanechá na dně pouze „ostrý hrot“. 


 

5) Perfektní, pokud chci nahazovat na velké vzdálenosti (např. mezi kameny na hrázích atd).

 

 

Tip 3

 

1) Tato ochrana hrotu spočívá v ukrytí háčku v PVA punčoše naplněné drobným krmení či nakrájeným boilie. Jednoduše naplním punčochu trochou krmení.


 

2) Navleču ji na jehlu.


 

3) Punčochu přetáhnu na návazec ze strany obratlíku. 


 

4) Punčochu stáhnu po návazci dolů směrem k háčku a háček do ní zespodu zapíchnu.


 

5) Hrot háčku jed bezpečně ukrytý uvnitř punčochy.


 

6) Navleču gumičku proti zamotání. Rovněž ze strany obratlíku.


 

7) Použiji rychlevýměnný obratlík, umožňující navlečení návazce. Gumičku proti zamotání následně přetáhnu přes obratlík.


 

8) Finální podoba. Zbývá už jen nahodit mezi kameny... 


 

 

Text a fota: Tomáš Pásler