p1.jpg

Method je metoda hlavně na kapry.

 

S method feederem na kapry

Method feeder je feederová disciplína, která k nám přišla z britských ostrovů. Když jsem se s ní poprvé setkal, dlouho jsem se jí bránil, protože popírala vše, co jsem o feederu věděl a snažil se praktikovat. Vlastně to byly dvě věci, které se mi nějak nepozdávaly. První byla, že se na krmítku udělá jakási bábovička, která až v případě, že najedou ryby, a začnou do ní bušit, vytvoří potřebný krmný mrak. Druhou věcí, co mi nelezla pod nos, byly tuze krátké návazce! Říkal jsem si, že pokud už ryba překoná „hrůzu“ z krmítka, tak budu mít sice pěkný záběr, ovšem ho s největší pravděpodobností nedokážu seknout. Samozřejmě Angličané vědí, co dělají a veškeré mé obavy byly absolutně liché. Ostrovním rybářům se podařilo skloubit výhody rybolovu s feederem, mezi které bezesporu patří přesnost, jemnost, dokonalé předložení i té nejmenší nástrahy a obrovská variabilita, s kaprařinou.

 

Povedou se i lepší ryby.

 

Novodobí bobkaři

Method feeder vlastně napodobňuje klasickou bobkařinu s krmítky a krátkým návazcem. A i když se možná někdo na bobkaře dívá trošku z patra, tak tito „specialisté“ chytají stejnou metodou ryby celý život, protože jim systém prostě funguje. Method feeder díky své jemnosti z podobného lovu dělá nepřekonatelnou disciplínu. Samozřejmě existují i další rozdíly. První rozdíl spočívá v tom, že lovíte s otevřenými krmítky a s jedním návazcem, který by měl být průběžný. Další rozdíl je v tom, že nástrahy umísťujete mimo háček. A to celek maximálně zefektivňuje. Kromě toho je tato rybářská disciplína nesmírně elegantní. Při lovu zkrmíte opravdu jen trochu krmení. Z krmení navíc vytvoříte úhledné bábovičky a při chytání se prakticky vůbec neumažete.

 

Bábovka přichystaná na návštěvu.

 

Jak na to?

Prvotní myšlenkou anglických kolegů bylo vytvoření kobercového zákrmu, v jehož středu se bude nacházet krmítko s bábovičkou. Bábovička by měla být opravdu „nabušená“, aby k sobě přitáhla ryby! Z bábovičky musí vyčnívat nástraha, která samozřejmě musí šupinaté strávníky na první pohled zaujmout. Právě nástraha je onou pověstnou třešinkou na dortu (bábovce). Jednoduše řečeno - obsah krmítka s nástrahou musí být nejvíce atraktivní složkou celého krmného koberce.

Method feeder ocení i cejni.

 

Co je třeba?

Vezmu to popořadě! Co se vybavení týče, nebudete potřebovat nic speciálního. K lovu poslouží jakýkoli feederový prut. Jen je třeba přihlédnout k tomu, jaké ryby, a hlavně kde je budete lovit. Pokud ovšem budete chtít dostatečně využít potenciálu krmítek mající aerodynamický tvar a tudíž krásně lítají, tak pro delší hody zvolte pruty medium nebo heavy v délkách 3,60 m až 3,90 m. Lepší budou pruty s tužší páteří a spíše tvrdší špicí, aby netlumila sílu náhozu. Jemné špičky jsou pěkná věc, ale pokud chcete házet daleko, tak se při švihu ve „žvejkoidní“ špičce ztlumí energie, kterou do náhozu vložíte. Navíc dostatečně vypnutá tuhá špice dodává efekt „samozáseku“, takže nemusíte obratlík dávat „natvrdo“ do krmítka a riskovat tím, že pokud se ryba utrhne, bude se krmítka obtížně zbavovat. Na krátkém návazci jsou záběry upřímné, a tak ani jemné špičky nemají příliš velké opodstatnění.  

Navijáky používám ve velikostech úměrných prutům. Protože mám rád citlivé nastavení brzdy, upřednostňuji navijáky s přední brzdou. Velmi vhodné jsou také navijáky s baitrunnerem, protože záběry většinou ihned přecházejí do jízdy. Dle mého jsou vhodné navijáky velikostí 30 – 40. 

Tloušťku vlasce volím podle toho, jak velkou rybu očekávám a jak se cítím pevný v kramflecích. Čím zvolíte tenčí (zejména návazcový) vlasec, tím více byste měli dostat záběrů. Toto platí hlavně u bílých ryb! U kaprů mi přijde, že někdy na tom úplně tak nezáleží. Naopak čím je návazec vyššího průměru, tím je tužší a ryba po nasátí nástrahy se jí už poměrně obtížně zbaví. Pro mě je method feeder ideální hlavně na kapry, ale protože nechci přicházet o záběry od jiných ryb, volím sílu vlasce co nejnižší. Záměrně říkám - vlasce, neboť pletenka se mi příliš neosvědčila. Podle mého si pletenka najde opodstatnění, když potřebuji vysokou nosnost. Na stojaté vodě bez vázek klidně lovím i s návazcem 0,12 mm z vlasce. Navíc na krátkých method feederových návazcích extra nevyniknou jejích největší klady - měkkost a poddajnost. Navíc opticky je např. 0,10 mm pletenka nápadnější než 0,14 mm vlasec. 

Při klasických feedrových dlouhých návazcích klade vlasec při nasávání nástrahy odpor, čím větší průměr, tím vyšší je odpor a nástraha je potom jakoby na drátu. Zde přichází pravá výhoda pletenky! 

Případné použití tenkých vlasců mi umožňuje i to, že používám průběžné sestavy, a tak se nemusím bát, že se ryba urazí o těžké krmítko, nebo si o něj minimálně vyrazí háček z tlamky. Další výhoda je pak ta, že nečekám pouze na jízdu. Má špička je s nástrahou neustále v kontaktu a vidím každý potah - podle čeho můžu usuzovat, zda jsou na mém místě ryby a zda mají zájem o nástrahu.

 

Kapři všech velikostí mají rádi bábovky!

 

Method krmítko 

To, co odlišuje method feeder od běžného feederu, je krmítko! Je totiž celé zakryté návnadou. Krmítko spolu s montáží je základem této techniky. Používají se speciální plochá inline nebo koncová krmítka s mřížkou, do kterých se pomocí formičky natlačí krmení. K lovu můžete použít hezké značkové a až do posledního detailu „vymazlené“ krmítko od předních anglických výrobců, nebo také nějakou českou náhražku. Modelů je na trhu spousta. A nutno říct, že všechny jsou poměrně povedené a funkční. Jako návnadu volíme některou ze směsi typu stick mix či method mix. V nouzi už jsem použil i obyčejnou lepivou krmítkovku. Také lze použít i peletky, které jsou v poměru cena/výkon, nejvhodnější. Přidávání živých složek do krmítkové směsi není žádoucí z důvodu, že by bylo narušeno pomalé rozpadání směsi. Zkrátka červíci by bábovičku rozvrtali dřív, než by dopadla na dno.

 

Připraveno k podvodní misi.

 

Montáže

Montáže jsou velmi jednoduché. Z 90% se používá klasická průběžná montáž, kdy kmenový vlasec prochází krmítkem, které je blokované o obratlík. Háček na návazci bývá od krmítka v rozmezí 7-15 cm. Osobně volím spíše kratší návazec. Těch 15 cm používám, pokud lovím např. na masňáky či rohlík, a najedou mi cejni, tak mám na kraťoučké návazce sice pěkné záběry, ale nedaří se mi je zaseknout. Hlavně v zimě, kdy je ryba ještě ztuhlá záběry, tak jsou záběry dobře čitelné jen díky krátkému návazci. Ryba tak potřebuje více času, aby nástrahu vzala poctivě. 

Na druhou stranu v případě kapra zásek sedí víceméně dobře. Zaměřím-li se přímo na kapra, snažím se volit selektivnější nástrahy, ať již kukuřici, pelety, miniboilies. Velmi vhodné jsou i plovoucí nástrahy vznášející se nad bábovičkou. Troufnu si říct, že i když se jedná o jindy poměrně selektivní nástrahy, tak při použití s method krmítky se dočkáte téměř stejného množství záběrů, jako při lovu na rohlík či masňáky.

Druhá montáž, méně používaná, spočívá v tom, že se použije koncové krmítko a pomocí bočního přívěsu přes obratlík navážete návazec nad krmítko.

 

Krmení

Co do krmítka? Uvědomíte-li si, že jediné co musí zaujmout rybu, je miniaturní obsah krmítka, měla by být jeho náplň opravdu výrazná – a to nejen barevně, ale hlavně aromaticky. Do okolí musí uvolňovat atraktivní pachovou stopu! 

Budu- li hovořit o sypké náplni, je nutné volit směs do příslušného ročního období. Rovněž je dobré, aby ji bylo možné ji prolít tekutinami, které by zvýšily její atraktivnost - ať již barevnost, chuťové a nutriční hodnoty, anebo schopnost vytvořit ve vodě zákal.

 

Mixy

Krmítka plním směsí method mix či stick mix. Stick mix se rozpadá rychleji. A jaký je rozdíl mezi takovým mixem a klasickou krmítkovou? Řekl bych, že pokud použiju opravdu kvalitní mix, neobsahuje žádné objemové složky a je tak vlastně tím koncentrovaným jádrem jiných směsí. Tyto „základy“ směsi jsou charakteristické vyšší nutriční hodnotou, než jakou mají klasické vnadící směsi. Jsou velmi aromatické, aby ryby přilákaly i z větších vzdáleností. Na tyto komerční vnadící směsi pro method feeder můžete narazit u mnoha výrobců. Aby s nimi stačilo zakrmovat v malém množství, obsahují výrazné ingredience, zpravidla vyšší podíl rybí moučky. Jedná se o koncentrované směsi, ke kterým stačí jen přidat vodu a mohou se rovnou ládovat do krmítka. Bábovičky se dobře vylupují z formičky, správně pracují a optimálně se rozpadají. Jedinou nevýhodou může být relativně vyšší cena. Možná to vyzní jako reklama, ale klasické krmítkové směsi (když jsem je v nouzi použil), nedosahují takových výsledků, jakých bych si přál.

 

Peletky

Další variantu nabízejí peletky v průměrech 3-6 mm. Pokud použijete nějaké komerční výrobky, tak záleží jen na vás, od jaké firmy jsou. Na trhu jich je celá spousta. Různé příchutě i barvy, dokonce se dají sehnat i peletky nutričně méně „vytuněné“ a s nižším obsahem tuku Ty jsou dobré, pokud si nechcete ryby příliš rychle zasytit, např. v zimním období. Pro chladnou vodu jsou vhodné i rychle se rozpadající varianty. Ve finále tak vnadíte jakoby method mixem s většími drobky, které se ještě úplně nerozpadly.

Samozřejmě samotné pelety v krmítku příliš dobře držet nebudou. Proto nezbývá, než je namočit. Obecně platí: co 1 mm, to minuta! Tedy 4 mm pelety se na 4 minuty ponoří do vody, potom se jen voda slije a máte hotovo. Mezitím, než dorazíte na ryby, peletky akorát „dojdou“. Samozřejmě se peletky dají nachystat až u vody, musí se ovšem počítat s tím, že příprava bude trvat déle. Nasáté pelety bohatě postačí k tomu, abyste měli docela slušnou naději na úlovek.

 

Zakápnuté peletky.

 

Osobně mám peletky rád. Podle mě je s nimi snazší dosáhnout požadované lepivosti a pro kapra je i větší sousto atraktivnější. Pokud patříte mezi spořivější rybáře nebo kutily, co si rádi vyhrají s nástrahou sami, stačí si objednat pstruhové peletky z nějakých sádek či líhní, kde se cena pohybuje kolem 50 Kč/kg. Samozřejmě z obalu na vás nevykoukne chrochtající si kapřík, ale i přesto bude tato návnada účinná. Nutriční složení se může lišit jen dle stáří pstruhů, pro které jsou původně určeny. Pokud byste jimi chtěli kapry vykrmovat, tak pro ně nebudou zrovna ideální potravou, ale k vnadění jsou plně dostačující. Kaprům zkrátka peletky chutnají. 

Pokud budete chtít peletovou bábovičku ještě víc zatraktivnit, aby byla na tmavém dně výraznější, nezbývá než přidat potravinářské barvivo (cca 10 Kč za sáček). Ve vodě se obvykle barvivo z pelet částečně uvolní a vytvoří kolem krmítka barevnou skvrnu. Samozřejmě na řece bude barva odplavena, takže přibarvování má větší smysl na stojácích.

Samotná masová chuť pelet i jejich vůně je už dost atraktivní a je to opravdu kvalitní základ. Ale jestli krmení chcete ještě pro klid v duši vylepšit, stačí potravinová esence (20 Kč za lahvičku), nebo chcete-li kaprům opravdu dopřát, zakápněte již navlhčené pelety boostrem. Obě ingredience dodají nejen aróma, ale i tekutou potravu. Tyto posilovače navíc bezpečně vydrží po celou sezónu. Pamatujte však, že méně je více! Booster je velmi koncentrovaný a tak ho stačí přidat opravdu trošku, jinak se vaše method krmítko stane „chemickou zbraní“!

Vhodnou možností je i použití pelet, které jsou dobře „savé“. Pokud vlastníte vakuovou pumpu, vaše vaření nebude znát hranic. Vše co vás napadne, můžete rozmixovat, přidat nějakou tekutou složku, zamíchat do vody a přisypat pelety. Poté stačí už jen vysát vzduch a všechnu tu dobrotu si pelety do sebe natáhnou.

 

Rozklad peletek nastal...

 

Nástrahy

Co se nástrah pro method feeder týče, tak právě u nich se fantazii meze nekladou! Přichází na řadu všelijaké dumbelles, wafters, pelety, dipy, boostery, obalovačky atd. Method feeder mi opravdu nejvíce připadá, jako jakýsi přechod mezi kaprařinou a feederem. S tím, že si samozřejmě ponechává akčnost a zábavnost feederu. Nástrahy lze používat ty samé, jako při samotné kaprařině, snad jen v menším provedení. Samozřejmě klasika - kukuřice a masňák zachytají i tady. Já rád zkouším a testuji, a protože method je natolik účinná disciplína, že ať zvolím jakoukoli kombinaci výše uvedeného, tak ve většině případů mě zahřeje úspěch. Musím jen upřesnit, že prakticky vše, kromě masňáků, se snažím dávat na vlas mimo vláček. I toto nastražení rozhoduje podstatnou měrou o úspěchu či neúspěchu. Několikrát jsem byl po utržení háčku pohodlný a na zbylý cancour vlasce jsem přivázal háček a na něj napíchnul kukuřici. Tím jsem docílil jen toho, že jsem prakticky lovil pouze na druhý prut. Nakonec jsem zbytečně ztratil čas, když jsem později převazoval podruhé...

 

Tip, který nezklame 

Plovoucí nástrahy, které se vznášejí nad krmítkem, jsou velmi účinné! Pokud nechcete utrácet za plovoucí boilie, stačí si udělat rohlíkové boilies. Práci máte o to více usnadněnou, že odpadá navlíkání na nit. Stačí si udělat kostky rohlíku, obarvit je potravinářským barvivem, zakápnout potravinářskou esencí a nechat ztvrdnout. U vody je provrtáte vrtáčkem a pomocí jehly je navléknete na vlas. Je to levné, barevné, voní to a poměrně dlouhou dobu to plave! Každopádně i zde platí totéž co o krmení - nástrahy musí být těmi nejvoňavějšími a nejchutnějšími sousty v širokém okolí.

 

Domácí rohlíkové boilies.

 

Strategie lovu

Jak s method feederem lovit? Existuje hned několik strategií, kterými lze dojít ke kýženému cíli. Osobně je střídám podle toho, kde lovím, kolik mám času, anebo jak moc jsem lenošný. 

Prakticky nejjednodušší možností je udělat bábovičku a „někam“ ji nahodit. Tato víceméně náhodná metoda najde opodstatnění, půjdu-li k vodě jen na chvíli a nevím, kde přímo ryby hledat. Vždy se takto snažím nahazovat hodně daleko, neboť počítám s tím, že v dáli bude více ryb, a tak snáze nějaká z nich krmení najde. Dle mého soudu se také ryby dál od břehu cítí bezpečněji, takže nejsou tak opatrné. Samozřejmě záleží i na skutečnosti, jak moc jsou aktivní. Jen je třeba upřesnit, že lovím sice daleko, ale v přiměřené hloubce! Nahazování do nějaké hlubiny bez života by mě k cíli nedovedlo! 

Další strategií je vnadit opět jen s tím, co se vejde do krmítka, ale opakovaně nahazovat stále do stejného místa. K této taktice přistupuji hlavně v chladném období sezóny, kdy ryba příliš necestuje. 

Výhodou obou popsaných možností je, že k jejich provedení není třeba žádných velkých příprav a navíc maximálně šetří množství krmení. 

Poslední strategií je ta původní – anglická! Spočívá v předkrmení si nějakého místa partiklem, peletami nebo krmítkovou směsí a pak v pečlivém nahazování do tohoto místa. 

 

Stačí si jen vybrat!

 

Pokračování příště

 

Text a fota: Dušan Poliak (Duši)