Pro začátek bychom měli dodržovat následující pravidla, která uvádím ve spíše heslovité formě.

  1. Lovíme především tam, kde se ryby rády zdržují (okolí vodních rostlin, ústí přítoků atd.). Zachytat si můžeme i na místech pravidelných migračních stezek ryb.
  2. Ilustrační foto: V. Fikar Při lovu s delším plavačkovým prutem či bičem vybíráme takové místo, aby nám nad hlavou nepřekážely větve. Je to důležité pro klid při chytání.
  3. Před začátkem lovu dobře nastavíme hloubku! Věnujeme tomu dostatek času (raději více než méně), pak se nám to vrátí na úlovcích. Hloubku nastavíme tak, že nám z vody bude koukat jenom anténa, tělo splávku má být pod vodou. Pozor! Jelikož splávek nebude stále jen na jednom místě, ale bude se mírně pohybovat nebo ho nahodíme o kousek vedle, změříme dobře nejen jedno místo, ale i nejbližší okolí.
  4. Po změření hloubky provnadíme lovné místo několika koulemi krmení. V silném proudu zakrmujeme výše proti proudu (proud je přinese na naše místo), na klidné vodě přímo na lovné místo. Do hlubšího silného proudu musíme použít těžké a pevné koule krmení, aby se co nejdříve dostaly ke dnu, kde budeme lovit.
  5. 5. Osazení broky se řídí silou proudu! V silném proudu směřujeme váhu dolů, abychom nástrahu dostali brzy dolu a udrželi ji tam. Na klidné mělké vodě použijeme spíše delší řetězec plynule rozmístěných broků, který umožňuje volnější potápění nástrahy.
  6. Velikost háčku je závislá na velikosti nástrahy! Bílého červa nastražujeme na háčky velikosti 16 až 20, kukuřičné zrno na háčku 14 až 16... Platí, že čím menší lovená ryba, tím menší háček. Malé háčky používáme také při lovu opatrných ryb.
  7. Síla vlasce přímo ovlivňuje chování nástrahy! Jemný vlasec nekazí přirozené chování sousta, naopak silný vlasec vzbuzuje často nedůvěru.
  8. Vždy máme u sebe několik druhů splávků (různé tvary a gramáže), abychom v případě potřeby mohli převázat neúspěšnou udici na úspěšnou. V základní výbavě plavačkáře by rozhodně měly být wagglery (průběžné anglické splávky) pro klidné a hluboké vody, krátké kapky pro stálý rychlejší proud, splávky kuličkového tvaru pro divokou vodu a štíhlé rybniční splávky.
  9. Velkou pozornost věnujeme nejen přípravě krmení, ale i technice vnadění. Časté přikrmování koulemi velikosti pomeranče například může z místa odradit opatrné, velké kapry. Naopak oukleje na místě udržujeme častým přikrmováním jemných složek po malých dávkách.
  10. A nakonec pozor na maličkost: nepodceňujeme sedačku! Pokud se nám u prutu pohodlně sedí, můžeme se více soustředit na vlastní lov.