Něco málo o původu receptu

Tradiční štrúdl z listového těsta je údajně německý „vynález“ (ačkoli o originální recepturu se dohaduje hned několik národů). V každém případě ho do zámoří ze své domoviny přenesli už 19. století němečtí přistěhovalci, kteří se usadili na severozápadě USA. Němci dodnes tvoří ve státě Illionois - především poblíž Chicaga - jednu z nejpočetnějších etnických skupin (spolu s Iry, Italy, Poláky, Čechy a Slováky). Typické „germánské“ štrúdly se pekly hlavně na venkově a náplň tvořilo vše „co dům a příroda okolo daly“. Početná německá menšina se také usadila v okolí jezera Michigan a bylo jen otázkou času, kdy začnou nohavice štrúdlů nadívat i rybinou. Z místních zdrojů se jednalo především o maso lososovitých a síhovitých ryb, severoamerických druhů okounků, candátů a také štik.

Michiganský rybí štrúdl jsem vytvořila stylově z americké ryby – ze pstruha duhového. Věřím však, že by se dal určitě udělat i z klasických českých druhů, jen by neměly být příliš kostnaté.

 

Americko-německá kuchyně na český způsob

K přípravě rybího štrúdlu je třeba připravit:

  • - většího pstruha (filet z lososa, candáta, apod.)
  • máslo
  • listové těsto
  • vejce
  • sladkou smetanu na šlehání
  • tvrdý sýr
  • čtyři rajčata
  • citrón
  • oregano
  • pepř
  • sůl
  • ...a na posypání štrúdlu kmín (popř. sezamové či slunečnicové semínko).

 

Rybí štrúdl nemá chybu, pokud jeho nádivku tvoří velký pstruh.

 

Doprovodné ingredience - lískové těsto, vejce, tvrdý sýr, cherry rajčátka, koření.

 

Postup přípravy  

Rybu omyjeme, osušíme, rozřízneme ji podélně na dva stejné filety. Odstraníme páteř a svalovinu co nejlépe vykostíme. Vzniklé filety pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme asi hodinu odležet na chladném místě. 

 

Ze pstruha vytvoříme dva podelné filety, vyřežeme páteř a vyjmeme kostičky.

 

Mezitím si rozválíme na tenký plát listové těsto a nakrájíme ho na větší obdelníky. Poté si připravíme doprovodnou náplň štrúdlu. V kastrolku si rozehřejeme máslo, přidáme nakrájená rajčata a rozvaříme je. Rajčatovou směs posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Všech ingrediencí musí být tolik, aby vznikla natolik hustá omáčka, která se udrží na vařečce. Omáčku nakonec ochutíme špetkou oregana a zjemníme ji přidáním másla. Hotovou směs necháme vystydnout. 

Na jednotlivé pláty těsta položíme filety (kůží dolů) a na ryby dáme tolik vychlazené omáčky, aby šel obsah do těsta zabalit.

 

Vzniklou směsí potřeme filet z ryby.

 

Po zabalení povrch potřeme rozšlehaným vejcem, zlehka osolíme a posypeme kmínem (sezamem nebo slunečnicovým semínkem).

 

Porci zabalíme do županu z lískového těsta.

 

Nohavice štrúdlu vložíme do pekáčku vystlaného pečícím papírem. Pečeme v troubě cca 20 minut při teplotě 160°C. Hotové „nohavice“ rozkrojíme napůl a podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou.

 

Upečený rybí štrúdl.

 

Finální pokrm servírujeme na listy salátu, vhodnou přílohou je pár kousků vařených brambor.

 

Přeji dobrou chuť!

 

Text a fota: Andrea GUZEJ