Celoroční boilies z domácí kuchyně

Boilies, jehož výrobu vám hodlám prozradit, se dá používat celoročně. Z výrobní dávky vyrobíte ve finále cca 3-3,5 kg koulí. Při jejich přípravě budete potřebovat tyto suroviny:  

  • Arašídy 150 g
  • Pšenice + vločky 450 g (půl na půl)
  • Kukuřičná mouka 300 g
  • Pelety 1 kg dle vlastního výběru
  • Skořápky z vajec (vlastní množství)
  • Psí granule 100 g
  • Lososová moučka 250 g (případně jiný druh nebo lze kombinovat i více druhů)

Všechny výše uvedené ingredience pomelete (např. v mlýnku), tak aby vznikla sypká směs bez velkých kousků.

 
 

 

Postup výroby  

FOTO 1 a 2: Jakmile máte celou směs namletou, začnete se samotnou výrobou boilies, tím že do směsi přidáte 15 vajec (+ - dle vlastní potřeby), 100 ml melasy, 50 ml rr oil, 50 ml rr oil active (oleje můžete přidat spíše podle vlastního výběru, nebo je i nahradit esenci. Nemusíte ale přidávat ani jedno, ale pro atraktivitu boilies je doporučuji), 100 ml amino comlplex (dle vlastního výběru), 80 ml Booster (vlastní výběr). 

Takto vypadají tekuté složky.
 
Takto vypadá promíchání sypké směsi s tekutými složkami. 
 
Hotové těsto by se nemělo drolit ani lepit. Dáte ho odležet na půl hodiny do lednice, aby se důležitě komplexy a suroviny spojily. Po půl hodině odpočinuté těsto vytáhnete a začnete jej vytlačovat pistolí na požadovaný průměr (ten, kdo nemá pistoli, může valečky vytvarovat i v ruce). Pak začnete v rollbalu dělat boilies (kdo nemá rollbal muže je vytvarovat v ruce). 
 
Takto vypadá hotové vyrolované boilies, které následně budete vařit ve vařící vodě, tak dlouho, dokud kuličky nevyplavou na hladinu. Proces vaření je dlouhý cca 3 minuty. 
 
Vařené boilies doporučuji sušit dva dny až týden, dle vlastní potřeby na plechu (na plech je dobré dát utěrku a na ni teprve kuličky poskládat, můžete je pak pokapat boostrem či tekutými potravami – dělá se to z toho důvodu, že 20 - 40% tekutých složek bylo z kuliček vyvařeno). Utěrku zhruba po 24 hodinách vyměníme a nesmíme zapomenout kuličky obracet! Po individuální délce sušení nástrahy zmrazíme. Čím delší je délka sušení, tím bude boilies tvrdší. 

 

Finále

Z vlastní směsi vyrobíte přes 3-3,5 kilo. Kilogram domácího boilies vyjde zhruba na 250 Kč, cena samozřejmě záleží na každém z vás, jaké kvalitní suroviny zvolí. S takto vyrobeným boiliem jsem velice spokojený, neboť se hodí jak na krátkodobé, tak i dlouhodobé chytání. Milé překvapení přichází již po prvním náhozu a samozřejmě i po prvním úlovku.

Hodně štěstí!