Za rybí „horolezce“ je u nás možné považovat typické obyvatele pstruhového pásma a to pstruha obecného (potoční formu), sivena amerického a pak vranku. Z obou u nás přítomných druhů je horským potůčkům daleko lépe přizpůsobena vranka pruhoploutvá, ale na území ČR obývá jen poměrně malou oblast na východě Moravy, takže maximální nadmořská výška, kde se s ní u nás setkáme, je podle literatury 775 m n. m., zatímco vranka obecná vystupuje v českých horách až do 930 m n. m. Na Slovensku bychom ale vranku pruhoploutvou našli určitě daleko výše.

Vranka obecná (nahoře) a pruhoploutvá (dole)

 

Výše než oba druhy vranek dokáže proniknout pstruh obecný, který byl na Šumavě zastižen ještě ve výšce 1160 m n. m. Ani ten však není na českém území rekordmanem.

 

Nejodolnější rybou schopnou proniknout vysoko do hor je ale u nás siven americký.

 

Ten dokáže přežít ve skutečně extrémních podmínkách, ať už jde o teplotu, životní prostor nebo kyselost vody vody. Přežívá v jezerech, která jsou většinu roku zamrzlá, může pronikat až do pramenných oblastí toků a přežívat v potůčcích širokých řádově decimetry (u nás běžně přežívá i při pH 5,3 a z Ameriky je uváděno jako extrém až pH 4,1). V Krkonoších a Jizerských horách siven vystupuje i do potůčků, které by se daly bez problémů překročit a byl zastižen i v nadmořské výšce 1320 m n. m.

Tato místa jsou tedy nejvýše položenými místy v České republice, kde se můžeme setkat s trvale přežívající rybí populací.

 

Na Slovensku ovšem můžeme najít ryby i daleko výše a to prostě proto, že tam mají vyšší hory. Nejvyššími zarybněnými lokalitami tam jsou některá tatranská plesa. Ta sice nebyla původně zarybněna, ale v 19. století proběhly různé aklimatizační experimenty a v některých plesech se od té doby udržuje stálá rybí obsádka. Ve Štrbském plese je to hned několik rybích druhů, v ostatních se jedná výhradně o pstruha obecného. Poměrně slušnou obsádku potočáků má Popradské pleso (nadmořská výška 1494 m n. m.).

 

Při své nedávné návštěvě jsem viděl desítky pstruhů mezi 15 až 25 cm jak postávají v čisté vodě nebo sem tam sbírají z hladiny hmyz. Podle literárních údajů tu dorůstají maximální délky 28 cm a hmotnosti do 221 g. Pronikají i do přítoků jezera – žijí např. v Ľadovom potoku a dokonce se tu i přirozeně vytírají.

Jedná se o vysazené ryby, ale pořád ještě bych byl ochoten uvěřit, že by se pstruzi mohli dostat do Popradského plesa i přirozenou cestou (odtokem z jezera). U většiny tatranských ples je ale něco podobného zcela vyloučené.

 

Vysazení potočáci se ale udrželi i v mnohem výše položených plesech. Tím vůbec nejvyšším je největší pleso na slovenské straně Tater - Veľké Hincovo pleso, jehož hladina leží v nadmořské výšce 1946 m.n.m. Pravděpodobně se jedná o nejvyšší trvale zarybněnou přírodní lokalitu na území bývalého Československa.

 

Jezero je sice poměrně rozlehlé a hluboké (má zhruba 20 ha a maximální hloubku 53,7 m), ale pro život ryb jsou tam už skutečně extrémní podmínky. Ledová pokrývka se na hladině udrží po dobu zhruba 270 dní v roce a teplota vody dosahuje v létě maximálně 7°C. Ryby tak žijí po většinu roku v modravém šeru pod ledovým příkrovem, bez přístupu kyslíku a v teplotách na hranici fyziologických možností. Určitě jich tam nebude moc. V severní Americe existují podobná jezera obývaná populacemi sivenů a jejich celková ichtyomasa se prý pohybuje kolem 8 – 20 kg na hektar.

Ani mě nepřekvapilo, že zatímco na Popradském plese jsem dokázal najít prvního pstruha během minuty, na Hincově plese se mi to nepodařilo vůbec. Ostatně ani podmínky mi moc nepřály. Po výstupu o nějakých 400 m výše jsme se ocitli v oblasti s poměrně špatným počasím. Každou chvíli pršelo a nelétal tu ani hmyz, který by nalákal ryby k hladině. Kdoví, čím se vlastně ti pstruzi v té hluboké temně modré vodě živí.

Přesto se s vámi chci alespoň podělit o záběry z nejvyššího místa našeho někdejšího státního celku, kde ještě dokážou ryby obstát v boji s krutými přírodními podmínkami. Nějaké snímky se mi nakonec podařilo pořídit ve vzácných chvilkách, kdy zrovna nepršelo a jsem rád, že jsem tenhle úchvatný kout hor mohl vidět.

Jezero leží na skalnaté plošině, kterou jeho vody opouštějí vysokým vodopádem

 

Koryto Hincova potoka je pro ryby skutečně neprostupné

 

Hrana skalní plošiny, na níž se pleso nalézá

 

Výtok z jezera plný vody vzniklé roztátím nečekané sněhové nadílky

Zákoutí na okraji plesa kousek nad výtokem

 

Vegetace na březích připomíná severskou tundru

 

Okolí Hincova plesa je místo, kde už nenajdete stromy, sněžit tu může kterýkoli den v roce a v červenci tu kvetou blatouchy. Má zvláštní atmosféru připomínající daleký sever a zapůsobilo na mě mnohem víc než jiné turisticky atraktivnější oblasti Tater. A hlavně – ač obklopen rozeklanými vrcholky pokrytými zbytky čtyři dny starého sněhu, mohl jsem si říct, že pořád ještě stojím na břehu vody, v níž žijí ryby.

 

Text i foto: M. Horáček - Osprey