Chytej.cz

Černá smrt v Plzni

Čtvrtek 9. února 2012 v 16:43 vložil(a) HaD | Pořady Chytej TV | 89.802 zhlédnutí

HORROROVÉ VIDEO – Černá smrt v Plzni Horrové kormorání ráno v Plzni. Na Plzeňsku zimuje každý rok zhruba 3000 kormoránů. S kamerou Chytej.cz jsme se vydali zdokumentovat jedno z běžných kormoráních rán pod přehradu České údolí, kam přilétá lovit hejno zhruba 400 kusů…


Nefunguje vám toto video? Dejte nám prosím vědět.
     

Informace o videu

  • délka: 7:30
  • autor snímku: CHYTEJ.TV
  • datum natočení: 2012
  • zdroj: Youtube.com

Hodnocení videa

  • špatné video
  • podprůměrné
  • průměrné video
  • nadprůměrné
  • vynikající video

62 hodnocení, v průměru 4.7 hvězdiček

rybářská videa | vložit video | vložit toto video na vlastní stránky

Komentáře prostřednictvím CHYTEJ.cz

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze k videu

Neděle 6. října 2013 ve 20:44® Siban01
Siban01

Lu©K> Souhlasím s tebou a ještě bych chtěl dodat, co se podepisuje na stále se zvyšující množství kormoránů. V jednom článku o těchto tvorech se mi velice líbil názor, že za to můžou zregulované řeky. Dříve potok krásně meandroval, břehy byli podemleté a ryby měli větší šanci se před kormorány ukrýt. Ale dnes je každá druhá česká řeka zregulovaná a ryby se nemají kam před kormorány schovat. Není to sice z mé hlavy, ale souhlasím s tím a tento názor rád šířím.

Neděle 13. května 2012 ve 12:17® Lu(c)K

Pátek 17. února v 18:18® hering – „vyhýbám se otázkám“ – nevyhýbám, každý přece jsme v diskusi dobrovolně, takže reakce jsou dobrovolné. Na úvod – kormorány taky nemám rád, ale nespojuji málo ryb ve vodě (globálně) s výskytem kormorána a mrzí mě, kolik energie se věnuje kormoránům a kolik pak (ne)zbývá na ostatní. Ale už jsem si asi všichni po zimě dostatečně spravili nervy u vody… to co se ryb netýká – že jsem se nepředstavil – nerozumím tomu, tady je přece diskuze mezi rybáři, vše je dobrovolné a nic bychom po druhých neměli vynucovat. Představil jsem se podle pravidel diskuze, podrobně vyplňovat kartu není přece povinnost. Ten potočák, rozumím tomu jako běžný „spotřebitel“, nejsem odborník – ale kdo z nás je :). Počty klesají za dvacet let cca lineárně, vůbec to nekoresponuje s počtem kormoránů. Co se asi tady podepisuje (dřív nebylo vůbec, postupně narůstá). 1/ brození a šlapání po jikrách 2/„vyladění sestav“ – jak jsem se zrovna teď dočetl v hezkém článku o smáčcích, účinnost současných nástrah a jejich zvládnutí rybáři 3/ komunikace (z internetu běžně zjistím kde jsou ryby, když nevím kam jít) 4/ přístupnost vzdálených vod (dnes sednu do auta a jedu si zachytat třeba po dvou hodinách jízdy) 5/ to co pochopili v JčRS, jinde bohužel ne, že ryby ubývají po návštěvách i při CHaP (to se ve statistikách chycených ryb neobjeví a rybářů s CHaP jsou už desítky procent) 6/ vysazováním duháka vytlačujeme (většinou) potočáka (to se projeví postupně po delší době) 7/, 8/, 9,… (už mě teď nic nenapadá, ale bylo by toho asi hodně). Někde tady je, že kormorán v jednom místě sežral 70tun ryb. Spočítej si, kolik ryb se „točí“ přes dravce ve vodě jako potrava, případně včetně člověka. Kormorán zdaleka není dominantní. V tom se asi ale bohužel neschodneme. Tyto debaty jsou bohužel i o názorech, že „kormorán je prima“ a nebo „že se právě vrátil ze svého revíru a zjistl že je totálně vyžraný“ (příspěvek napsán v době, kde venku byly 15ti stupňpové mrazy a nevím co se dalo vlasně zjistit..). I o tomhle jsou bohužel diskuze na tato téma.

Neděle 1. dubna 2012 v 11:35® RADE4EK

Všechny černé vyžírky z naší Republiky vymýtit.

Neděle 1. dubna 2012 v 9:38® houbyryby
houbyryby

Měli by to vidět naši zastupitelé na OÚ Čtyřkoly-Javorník, okr.Benešov,! Ti rozhodli od stolu a to tak,že nejsou pro regulaci kormoránů na Sázavě.Ale měli smůlu,Čerčanská organizace,kam patříme,dostala povolení na odstřel.Nikdo z těch zastupitelů není rybář,chrání ptactvo,ale co je pod vodou a ve vodě je nezajímá !

Čtvrtek 15. března 2012 ve 23:05@ Bajta

Konejte rychle, aby to nedopadlo jak na slovensku na rieke Orave. Tam povolili odstrel az ked uz bolo pozde

Neděle 4. března 2012 v 17:51® Robur
Robur

též jsem si vzpomněl na konferenci

Neděle 4. března 2012 v 9:30@ gucci

XAXAP> vysledky jsou takový,že ti je nastěhujou do voliery,tam se s nima můžeš mazlinkat a denně jim sypat jak Keliška slepicím na dvorku…:-))

Sobota 3. března 2012 v 17:27® XAXAP
XAXAP

osprey> kde jsou výsledky slavné konference?

Sobota 3. března 2012 v 17:26® XAXAP
XAXAP

kormorán je prima

Sobota 3. března 2012 v 9:44® Výr
Výr

Ďuro> „Najst navrhy? Na to su predsa odborníci, od tych u Vas v Cechach si snazime brat príklad aj u nas na Slovensku.“…:-)))))))))))))­)))))))

Dobre som sa pobavil.....Ďurko k tej Orave si zabudol pripísať Váh, Poprad, Hron, Dunajec a Hornád.....no a viac riek vlastne ani nemáme … No a tí odborníci riešenia hľadajú …tak usilovne že sa im až z hláv musí pariť… http://www.sopsr.sk/…erpania_sf/P​​R18_10_sf_k­ormoran.pdf

Spotrebujú na to iba 1.369 028,31EUR…ano čítaš dobre tento humbuk bude stáť 1,36milióna EUR a vieš čo bude výsledok ?…tak to ti môžem povedať už dnes…niekoľko ichtyologických prieskumov, ktoré potvrdia to čo vie každý idiot – že lipeň je v prdeli úplne a pstruh už tam je do pol tela.....do riek sa začína nasádzať jalec a podustva…násada jalca stojí toľko čo zubáč…rybné hospodárstva musia mať veľkú radosť z otvorených nových možností.....a takto si tu žijeme. Riešenia v podobe rybochodov sú čistá utópia…i keď by rybochody určite rybám veľmi pomohli…ale v otázke kormorána neriešia vôbec nič rovnako ako „prirodzené úkryty vo vode“. Zvykaj si na prázdene vody…bude ich stále viac…možno aj preto lebo veľa ľudí je takých naivných ako ty.

Středa 29. února 2012 v 15:18® miro zbiro

nedby> souhlasím!

Úterý 28. února 2012 ve 23:11® osprey
osprey

Ludwik.m> Pokud hodláš porušovat zákony, tak to, prosím tě, ve vlastním zájmu nepiš na veřejný web.

Když budeš střílet vzduchovkou kormorány ve městě (to je takový extrém), porušíš ty zákony nejmíň tři.

Úterý 28. února 2012 v 10:04@ Ludwik.m

Mohli by jsme ty kurvy sřílet vzduchovkou slušná trefa by tz svini sejmula a hejno by možná zůstalo sedět

Pondělí 27. února 2012 v 8:45® Knapik
Knapik

Tak už zase nalítavají i na nábřeží, k pozorování cca v 6:35, kroužilo tam cca 70–80ptáků velmi nízko nad zemí, po tom, co jsem zatleskal sebou cukli, nabrali výšku a rozletěli se zřejmě jinam …

Pátek 24. února 2012 v 19:33® osprey
osprey

pablo5> Jistě. My tě netepem – přesně kvůli tomu ty diskuze jsou. Na té konferenci, tam jsem to pro změnu schytal za jeden naivní dotaz zase já :-))

Pátek 24. února 2012 v 15:10@ pablo5

Jste mě špatně pochopily. V tom videu je dotaz proč ti kormoráni ty ryby vyzvrátí a odpověď je že když se snaží odletět tak ty ryby vyzvrátí nebo že je dráždí v žaludku. A to jsem komentoval, že se to stává právě když se po nich střílí, tak se vyplaší a odletí a tu kořist vyzvrátí. Ne že ste tam po nich střílely vy konkrétně. David: To rád slyšim, že se ponich může střílet jen když přilítají. To jsem nevěděl. Otázka je jak se to dodržuje. To by řešilo tenhle problém. A právě to mi vadí když se neřeknou ty nevíhody, tak ty lidi např. nebudou znát důvod, proč se smějí střílet jen když přilétají, přijde jim to jako nesmysl a nebudou to dodržovat. A pak nadělají víc škody než užitku. Vždycky se musí říct obě stránky věci.

Pátek 24. února 2012 ve 12:46® HaD
HaD

Ďuro> Rozumím Ti, ale toto video pouze dokumetovalo určitou situaci. Až budeme řešit v nějakém dokumentu konkrétní stav konkrétního úseku nějakého revíru, určitě budeme zohledňovat všechny aspekty problému. Resp. si na to pozveme příslušné odborníky.

Pablo: nic jsme záměrně nezatajovali, není sebemenší důvod. A nikdo po kormoránech nestřílel. Prostě jsem se přiblížil ze vzdálenosti asi 150 metrů na 120 a byl více vidět a oni prostě uletěli. Stalo se to mimochodem vícekrát – např. když prošel po hrázi člověk. Btw.: když ptáci odpočívají, nesmí se na ně střílet ani když je udělená výjimka. Střílet se tuším smí pouze, když nalétávají na lov – tedy v době, kdy nemají co vyzvrátit. A jak řekl osprey – na konferenci přednášející ze Slovenska prezentoval zkušenost, že jediný !současný! možný efektivní způsob je střelba.

Čtvrtek 23. února 2012 ve 22:12® osprey
osprey

pablo5> Dnes jsem byl na konferenci a právě delegát ze Slovenska tvrdil, že odstřel je jediná věc, která má reálný efekt.

Ptal jsem se na to video a kormoráni uletěli, protože se natáčecí tým rozhodl přijít blíž.

Ďuro> Slyšel jsem nějaké údaje od vás ze Slovenska a pokud je pravda, že tam některé úseky silně navštěvované kormoránem dnes mají ichtyomasu 15 kg na hektar, tak tomu nepomůžou žádné přechody.:-(

Čtvrtek 23. února 2012 v 18:16@ pablo5

jj, když to berete takhle tak to fakt zní trochu směšně. Nemyslel jsem to tak že by se knim nemohlo ani přiblížit, aby se náhodou nelikly a nevyzvratily ty ryby. Když se na ně vystřelí tak se vyplaší úplně všichni. Je prostě rozdíl mezi střelbou nebo když jde nekdo okolo. Ale mě štve že se neřeknou taky nevýhody toho střílení. Když pominu ty ochranářský argumenty tak zbývaj dvě a to právě že po vyplašení tu kořist vyzvrátí, takže se musí nažrat znova a to si myslim že neni zanedbatelný. To jsou stovky zbytečně zabitejch ryb, kvůly třeba dvom mrvejm kormoánum podle šikovnosti lovce. A ta další je že když se někde zastřelý kormorán tak oni tam přestanou lítat. Oni jsou velmi chytrý ptáci a lovit je neni žádná sranda. V praxi to znamená že se třeba přemísti do honidby jiného myslivekého spolku a tam už výjmka pro odstřel platit nemusí. Nikdy se nedá odhadnout kam odletí, takže to střílení by jejich počet stejně nijak výrazně nesnížilo. Myslim že na slovensku se střílý a moc velkej efekt to nemá. Ale to líp bude vědět Ďura. Takže nakonec by jedinej výsledek byl že zabijou daleko vic ryb než by zabily kdyby se nestřílely. Daj se vyhnat z menších lokalit střílením kde dělaj extrémní skody, právě stačí zastřelit jen pár jedinců a oni tam přestanou lítat a když se vrátí tak se odstřel zopakuje, ale nedá se to praktikovat v celé ČR.

Čtvrtek 23. února 2012 ve 14:35@ Ďuro

No priznavam nie je ľahké najsť kompromis, určite ho ale treba hladať. Ja som sledoval podobne prípady ako hodovali kormorány pod novopostavenou haťou na Hrone v Kalnej pri Leviciach. Netvrdím že neexistuju výnimky (ako ste spominali priklad lokality s pstruhom a perlorodkami) … Tam by som naozaj nevahal nabit brokovnicu (podobne ako aj na Orave )..podobny priklad je aj u nas na Orave , kde podla udajov od odborníkov doslo k likvidacii celých povodnych obsadok lipňa, podustvy a pod.. Je to znacne kontroverzne.. Najst navrhy? Na to su predsa odborníci, od tych u Vas v Cechach si snazime brat príklad aj u nas na Slovensku.. Zial tlak developerov na vystavbu novych MVE na tokoch je tak silný , ze sa im len s tazkostami, prakticky vobec neda odolavat, naviac pri ich dokonalej suhre so statnymi organmi ŽP. Myslim si, ze by ovela viac pomohlo tokom a aj rybam u Vas , ako aj u nás, ak by sa viac pozornosti venovalo lobbingu a propagacii problematiky revitalizacie tokov, budovania rybích prechodov , ako propagacii „odstrelu ciernej smrti“… I ked netvrdím, ze ma video nezaujalo, prave naopak, len by som trochu zmenil sposob akym tuto probelmatiku servirovat verejnosti… napr. upozornit a zdoraznit aj ostatne priciny tohto zalostneho stavu a na potrebu zaoberat sa aj s nimi.

novější starší
Stránky:   15 14 13 ...