Chytej.cz

Ze zasedání Republikové rady ČRS (leden 2017)

Úterý 17. ledna 2017 ve 13:26 | vložil(a) HaDová | zdroj: www.rybsvaz.cz/… | 868× zobrazeno | žádný komentář

První letošní schůze Republikové rady ČRS se konala 12. ledna 2017.

V rámci kontroly úkolů z minulých zasedání byla Rada informována o prvním jednání statutárních zástupců Českého rybářského svazu a Moravského rybářského svazu o podílu na financování rybářského sportu. Cílem je posoudit výši nákladů na sportovní činnost u obou svazů a postavit ji na jednotnou úroveň. Protože oba svazy mají v této oblasti různá specifika, bylo dohodnuto, že pro další kolo jednání budou připraveny konkrétní přehledy vynakládaných financí na rybářský sport, které budou podkladem pro konečné rozhodnutí. Pro informaci – ČRS vydává na sportovní činnost 16 Kč z členské známky na úrovni Rady, k tomu se však musí připočítat i další (různě vysoké) prostředky vynakládané územními svazy. MRS financuje rybářský sport částkou 20 Kč z členské známky (10 Kč na vlastní činnost na úrovni MRS, 10 Kč pak příspěvek na společnou sportovní činnost ČRS a MRS).

Rada se dále zabývala postupem k realizaci usnesení XVI. Republikového sněmu ČRS. S ohledem na to, že únorová schůze Rady se bude zabývat koncepcí a strategií další činnosti ČRS, s čímž úkoly uložené usnesením sněmu úzce souvisí, bylo po diskusi rozhodnuto ponechat projednání obou bodů na únorové jednání. Od členů Rady se očekávají konkrétní náměty do strategického plánu, včetně návrhu způsobu jejich realizace.

Členům Rady byly předloženy termínové plány zasedání odborů a komisí na rok 2017 (ekonomická komise, hospodářský odbor, odbor čistoty vody a životního prostředí, právní komise, odbor mládeže, odbor rybolovné techniky, odbory lovu ryb udicí – plavaná, přívlač, muška, feeder), které se scházejí 2 – 5 krát ročně. Rada vzala předložené plány práce na vědomí.

Jednatel ČRS informoval o činnosti mezi zasedáními Rady: proběhla neformální schůzka vedení ČRS s předsedou Slovenského rybářského svazu Borošem u příležitosti oslav 90. výročí založení SRZ, kterých se představitelé ČRS zúčastnili; konalo se několik jednání s ministrem životního prostředí Brabcem a jeho náměstky k návrhu MŽP na novelizaci zákona o ochraně přírody a krajiny ve vztahu k evropskému seznamu invazních nepůvodních druhů (rybáře zde zajímá zejména případný dopad na hospodářsky cenné druhy ryb jako je pstruh duhový, siven americký, amur bílý a tolstolobici – MŽP ujišťuje, že se jich legislativní změny dotýkat nebudou – nejsou v seznamu EU – nicméně je patrný zájem MŽP administrativně zasahovat prostřednictvím orgánů ochrany přírody do jejich vysazování do volných vod, přestože tuto záležitost řeší příslušný orgán státní správy rybářství v rámci zarybňovacích plánů rybářských revírů); stejná problematika a dále otázky kormorána, dotací z programu MZe „Podpora retence vody v krajině – rybníky a vodní nádrže“, z jehož využití byl v minulém roce ČRS prakticky vyřazen podmínkou žadatele jako plátce DPH byla tématem schůzky jednatele ČRS s náměstkem ministra zemědělství Mlynářem a vedoucím oddělení Heimlichem; předseda ČRS se zúčastnil předvánočního setkání u premiéra Sobotky a následného jednání svolaného předsedou vlády k problematice rybožravých predátorů (navazovalo na schůzku u premiéra k tomuto tématu v červnu 2016). a návrh odboru lovu ryb udicí – muška jmenovala Rada státním trenérem seniorů na období 2017 – 2020 Tomáše Starýchfojtů.

Členové Rady obdrželi informaci o prodeji členských známek a celosvazových povolenek v roce 2016. Statistické údaje jsou velmi příznivé: počet členů se zvýšil o 5084 rybářů, mimořádně potěšitelné je, že z toho bylo 2515 dětí do 15 let. Mimopstruhových celosvazových povolenek se prodalo o 3178 více, což se projevilo i historicky nejvyšším výnosem ve výši přes 81 mil. Kč, který přinese necelých 6 mil. Kč navíc pro hospodaření na rybářských revírech (celkový příjem za prodej celosvazových povolenek je po odečtení režijních nákladů a odměny za výdej povolenek rozdělen mezi územní svazy a revíry Rady podle výše úlovků).

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.