Chytej.cz

POVODÍ MORAVY CHCE VRÁTIT DO ŘEK PŮVODNÍ DRUHY

Středa 23. listopadu 2016 v 8:25 | vložil(a) HaDová | zdroj: www.nase-voda.cz/… | 743× zobrazeno | žádný komentář

Kromě omezení rizik sucha a povodní řeší státní podnik Povodí Moravy řadu projektů, které mají řekám a vodě v krajině obecně pomoci. Uvedl to v rozhovoru pro Brněnský deník generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Jejich nedílnou součástí je přitom podle Hodovského sověta. „Věřím, že osvěta spojená s vodou musí začínat už v dětském věku a musí být nenásilná a zajímavá. Jde o to, aby lidé nechápali vodu jako něco automatického, co spotřebovávají, ale že je součástí přírody a jako takovou ji musíme chránit. Proto máme několik vzdělávacích projektů pro školy, proto dlouhodobě pořádáme dětskou tvořivou soutěž Voda štětcem a básní, kde se nám daří zaujmout stále více základních škol, které se do projektu zapojují. A i proto jsme pořádali na Brněnské přehradě zábavný dětský den s vypouštěním dravých ryb,“ informoval generální ředitel.

Povodí Moravy také hodlá do řek vrátit některé druhy ryb. „I proto jsme letos vysadili do Dyje a Moravy prvních pět tisíc jeseterů malých. Je to součást nadnárodního projektu zemí v povodí Dunaje a jeseter je na středním Dunaji jeho vlajkovou lodí. V přítocích Dunaje už některé jeho druhy vyhynuly, přitom je to ryba, která je jednou z nejstarších archaická ryba, která má třeba znaky zkostnatělosti pradávných druhů. Naším cílem je do řek vrátit i další původní ryby, jako jsou piskoř, ostroretka, podoustev nebo další. Tyto druhy třeba nejsou tak atraktivní pro rybáře, ale do našich řek patří,“ zdůraznil v rozhovoru Hodovský.

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.