Chytej.cz

O kormoránech s předsedou vlády a ministry

Úterý 14. června 2016 v 18:55 | vložil(a) HaDová | zdroj: www.rybsvaz.cz/… | 1.343× zobrazeno | 1 komentář

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka pozval rybáře – představitele Českého rybářského svazu a Rybářského sdružení ČR k jednání o problematice škod působených na rybách rybožravými predátory, zejména kormoránem velkým. Schůzka se uskutečnila 1.6.2016 v Pos­lanecké sněmovně za účasti ministra životního prostředí Richarda Brabce a náměstků ministra zemědělství Pavla Veselého a Patrika Mlynáře. Český rybářský svaz zastupovali předseda Alexander Šíma, jednatel Jan Štípek a člen Rady Dušan Hýbner, Rybářské sdružení ČR jeho prezident Jan Hůda a ředitel Michal Kratochvíl. Přítomni byli i zástupci Agrární komory ČR, Českomoravské myslivecké jednoty a Agentury ochrany přírody a krajiny. Představitelé spolkového i produkčního rybářství zdůraznili neudržitelnost současné situace, kdy se stát vyřazením kormorána velkého ze seznamu zvláště chráněných živočichů zbavil povinnosti hradit jím způsobené škody. Rybáři požadují novelu zákona č. 115/2000 Sb. o poskytování náhrad škod způsobených zvláště chráněnými živočichy na rybách, která by měla tyto náhrady opět kodifikovat. Akcentována byla i hrozba nekontrolovaného rozšíření bobra evropského, který se, nebude-li řešen, může stát nejméně stejně závažným problémem jako kormorán. Na rozdíl od něho však v případě bobra reálně hrozí značné škody na rybničním majetku a tocích s dopadem na snížení bezpečnosti hrází a rizika škod na majetku i zdraví například při povodních. Následně, 7.6.2016 proběhlo samostatné jednání statutárních zástupců Českého rybářského svazu a prezidenta s ředitelem Rybářského sdružení ČR s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a další den se konala pracovní schůzka na pozvání náměstka ministra zemědělství Patrika Mlynáře. Shodným tématem byl opět kormorán. Rybáři vznesli požadavky zejména na zjednodušení povolování odchylného postupu pro plašení a odstřel kormorána, odstranění zbytečných podmínek, které omezují využití těchto povolení, kritizovali zdlouhavé vyřizování žádostí (v průměru 2–3 měsíce, v některých případech i více jak jeden rok), diskutována byla možnost legislativní změny vedoucí k povolování odchylného postupu pouze na úrovni krajů a nikoliv obcí s rozšířenou působností a jako zásadní bod byla požadována změna zákona č.115/2000 Sb. o poskytování náhrad škod způsobených zvláště chráněnými živočichy na rybách (smyslem je opětovné zavedení náhrad za škody způsobené kormoránem velkým na rybách v chovných rybnících a přiznání náhrad i za škody způsobené na rybách v rybářských revírech). S náměstkem ministra zemědělství Mlynářem byly diskutovány i náměty pro intervenci ministrů zemědělství Visegrádské skupiny směrem k ostatním zemím EU na řešení otázky kormorána na evropské úrovni, zejména snížení jeho početních stavů a náhrad škod. Hovořilo se i o malé motivaci myslivců při redukci početních stavů kormorána a nelogičnosti situace, kdy rybáři, tedy ti, kterým je působena škoda, musí ještě myslivcům přispívat na drahé střelivo formou tzn. zástřelného.

Je víc než dobře, že se tyto schůzky uskutečnily. Vyřadit kormorána velkého z ochrany a tím dát, lidově řečeno, od problému „ruce pryč“ je řešení nejjednodušší, ale také nejhorší z možných. Pokud se počty tažných kormoránů nesníží, měl by mít stát povinnost se k problému postavit čelem a nést odpovědnost za důsledky dřívější nepřiměřené ochrany tohoto rybožravého ptáka.

Zájem premiéra o tento problém nasvědčuje, že si vláda vážnost situace uvědomuje a má zájem ji řešit. Doufejme, že se tak stane co nejdříve.

Jan Štípek, jednatel ČRS

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze ke zprávě

Středa 15. června 2016 v 9:03® malamut
malamut

Banda gaunerů se sešla tak trošku s křížkem po funuse, v době, kdy jsou vody vyplundrovaný a některé rybí druhy na pokraji vyhynutí. Ale body za účast na „schůzce“ se počítaj.