Chytej.cz

Šéf AOPK: Své chování k vodě musíme změnit

Čtvrtek 20. srpna 2015 v 8:22 | vložil(a) Petula | zdroj: www.nase-voda.cz/… | 319× zobrazeno | žádný komentář

Pár týdnů bylo horko a nespadla ani kapka deště. Klimatická změna (nyní nechme stranou, do jaké míry k tomu přispívá i lidská činnost) je realitou a s ní přichází extrémní sucho anebo bleskové srážky, se kterými si naše krajina neumí poradit. Je pravděpodobné, že v příštích pár desetiletích se průměrná teplota v našich končinách zvedne zhruba o stupeň a srážek zřejmě zůstane stejně. A pršet bude jindy, než jsme byli zvyklí. Lze očekávat větší výpar a sušší krajinu.

Nezbývá, než se připravit. Především by se naše krajina měla dostat do takové kondice, aby byla schopná jímat a udržovat vodu. Deset ani sto přehrad tento problém nevyřeší. Je zřejmé, že už nemůžeme pokračovat v takových úpravách vodního režimu, které provozujeme déle než sto let. Za tu dobu jsme zkrátili technickou regulací naše řeky a potoky o třetinu, snížili hustotu říční sítě na polovinu a rozlohu rybníků z 1800 km2 na necelou třetinu (přičemž do celkové současné plochy eufemisticky zahrnuji i převažující velké přehradní nádrže před dvěma sty lety zcela neznámé).

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.