Chytej.cz

První nástraha necteno

15.6.2012 | Robur | 7.264 zobrazení | 73 odpovědí

pokud už jste rozhodnutí, co hodíte na zahájenou do vody jako první? Na co padla vaše volba?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Sobota 4. srpna 2012 ve 14:53 ® osprey reakce na …
osprey

Martin Mošna> Dělají to proto, aby něco chytli. Protože potřebujou, aby měla ta nástraha nějaké konkrétní vlastnosti.

Já vůbec nepotřebuju nástrahy zpestřovat. Mě stačí, když mi je ryby žerou.

reagovat
Sobota 4. srpna 2012 ve 12:22 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

osprey> dělají to proto že chtelí spestřit nastrahu ;-)

reagovat
Pátek 3. srpna 2012 ve 22:21 ® osprey reakce na …
osprey

Martin Mošna> Neboj, to vím dobře – už proto, že třeba vyrábím zdejší Galerii nástrah a mám těch gumovostí doma hromady.

Ale jsou v tom opravdu velké rozdíly – proporce, úhly, tuhost materiálu.

Někdy ryby sežerou kdeco, ale jindy záleží i na věcech, o kterých zatím zřejmě ani neuvažuješ. Například jsou lidi, kteří kopyta vaří. Nebo rozřežou a posvařují, dělají do nich díry apod. Proč to dělají?

reagovat
Pátek 3. srpna 2012 ve 21:52 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

osprey> kopyto je gumová rybka která ma na koci ploutve vrtulku nebo lopatku.ja nwm jak to popsat a tvystr je guma ve tvaru červa s vrtulkou

reagovat
Pátek 3. srpna 2012 ve 21:46 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

Fryw> ja wm co to je kopyto ale ja vsemu rikam tvistr a neresim

reagovat
Středa 25. července 2012 v 18:29 ® Prichy reakce na …
Prichy

Robur> Roburku, ale Štika je kopyto :-D

reagovat
Středa 25. července 2012 v 16:36 ® Robur reakce na …
Robur

Prichy> tak proto mně Bobo vnutil jako prezent štiku. Abych nic nechytl a panáčci si chytají na kopyta. Ale já ju nasadím a čapnu na ňu něco

reagovat
Středa 25. července 2012 v 16:05 ® Prichy reakce na …
Prichy

Fryw> Mám podobnou zkušenost. Technicky si to zdůvodňuji jiným typem „zvuku“ nástrahy pod vodou, čili právě těch signálů, které detekuje dravec postranní čarou. Má (zatím) doměnka je taková, že kopyto se blíží klasickému pohybu živé nástrahy mnohem mnohem věrněji, než klasický twister.

Dokonce pozoruji i jisté rozdíly mezi „chytlavostí“ jednotlivých twisterů v různých situacích ( v našem sortimentu jsou velmi rozdílné např. Hořavka, Bobule a Kasandra – u těchto třech tlakové vlny naprosto rozdílné). Jsem celkem zvědavý, jak dopadnou mé subjektivní testy na podzim, kdy budou už snad záběry frekventované. V tuto chvíli, když už se dostaneme na ryby není místo na experimenty, „hrajeme“ též na jistotu v podobě lovu s kopytem.

reagovat
Středa 25. července 2012 v 16:03 ® osprey reakce na …
osprey

Martin Mošna> Mezi twisterem a kopytem je docela slušný rozdíl.

Dokonce i mezi dvěma twistery nebo kopyty může být zatraceně velký rozdíl.

To, že to zatím nevidíš, neznamená, že je jedno, na co chytáš.

reagovat
Středa 25. července 2012 ve 13:58 ® Fryw reakce na …
Fryw

Martin Mošna> Taky si říkám, že mezi tím zas takový rozdíl být nemůže. Ale stejně na ty kopyta daleko vic nachytám. Twister to je celkem vyjímka že mi to něco čapne. Možná bych mu měl věnovat víc času..

reagovat
Středa 25. července 2012 ve 13:07 ® džigit reakce na …

Martin Mošna> možná by Ti to pomohlo…

reagovat
Středa 25. července 2012 ve 13:03 ® kubas reakce na …
kubas

Martin Mošna> Nemusis, staci si to po sobe pouze precist:-) . To prece neni tak slozity ne?

reagovat
Středa 25. července 2012 ve 12:58 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

džigit> tak tam sou chby no se mam …?

reagovat
Středa 25. července 2012 ve 12:15 ® nnnap reakce na …
nnnap

džigit> je to odvěké dilema. Zápas dobra a zla. Já musím říci, že ve mně pudově převažuje potřeba chránit slabší, / nevím proč, je to nelogické, nesmyslné, proti přírodě /. Spíše to souvisí s pocitem, že mají nejenom povinnosti, jako ostatní, ale i stejná, osobnostní práva, bez ohledu na vybavenost fyzickou, či mentální. Je to spíše otázka filosofická, zdali je etické uplatnit převahu a tu má každý, průměrně narostlý standardní občan, tedy ve skutečnosti nic, nad čím by bylo možno uchcávat, vůči někomu slabšímu. Já to mám u sebe vyřešeno.
Doufám, že se tě to čertíku nedotklo, sám máš češtinu příkladnou/ až obdivuhodně, na krátký rypák/, spíš mi jde o to, že, když nemáme toleranci ke štěňatům, co potom můžeme čekat od dospělých, že. Kávu dášo. A navíc, je docela pěkné a odvážné, že se tady s námi chce bavit. Já si neodsednu. K vůli češtiny, ne. Já ho totiž sejmu za lenost:-D , bude-li třeba.

reagovat
Středa 25. července 2012 v 11:54 ® kubas reakce na …
kubas

džigit> Evidentne jazykem rozdylnym :-) .......

reagovat
Středa 25. července 2012 v 11:11 ® džigit reakce na …

Martin Mošna> proboha :-O jazykem kterého kmene to hovoříš?!?

reagovat
Středa 25. července 2012 v 9:17 @ bentonit

zásadně granát

reagovat
Středa 25. července 2012 v 6:42 ® Martin Mošna
Martin Mošna

Fryw tak já oc nevláčim ja spýš chodm na položenou ale mezi twistrema kopitem neni zas tak velký rozdýl.guma je guma :-D

reagovat
Středa 25. července 2012 v 0:36 ® Fryw reakce na …
Fryw

Martin Mošna> Ahoj. Když máš oblíbené twistery..vláčíš i kopyta, různé gumové rybky? Já rád chytám na gumy, ale právě na ty rybky. Twistery zkouším ale rozhodně víc nachytám na ty rybky. Na twister většinou jen nějakou droboť…Můžeš napsat prosím nějaké srovnání twisteru a kopyta? Jestli je mezi nimi nějaký zásadní rozdíl v použití, v cílové rybě atd. děkuju

reagovat
Úterý 24. července 2012 ve 23:06 ® Martin Mošna
Martin Mošna

Zaleží na co?na položenou volím kukuřici.prostě klasiku na plavanou to samí.Na přívlač twistry.A mušku neporadím nemuškařím.

reagovat
Pátek 22. června 2012 ve 12:51 ® Fryw reakce na …
Fryw

osprey> děkuju za identifikaci. Ja jsem si myslel tak na 90% že to je ryna, ale tvrdit jsem to nechtěl. Vzpomínám si i kde byla koupena a bylo to tak nějak začátkem těch 90. A mam dojem, že na svou dobu nebyla ta z nejlevnějších. 18–24 kčs?! Ale kdo ví jestli to není už jen pocit.

reagovat
Pátek 22. června 2012 ve 12:29 ® osprey reakce na …
osprey

Fryw> Ta gumová věc je vláčecí nástraha Jordán z počátku 90. let. Měl jsem, spadl mi z toho velký potočák. Pak jsem to někde šťastně urval. Mám i ty další woby. Nebyly zas tak zlé a své si odchytaly.

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 11:00 ® kubas reakce na …
kubas

Fryw> No ubývat taky, ale ono to spíš funguje tak, že utrhneš wobler/gumu, zkrátka nějaký vláčedlo, půjdeš do ryb. potřeb a koupíš několikanásobně víc, než jsi utrhl. A tak furt dokola :-) … Je to začarovanej kruh :-D .

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 10:46 ® Fryw reakce na …
Fryw

kubas> věřím že i ubývat :-D

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 10:38 ® kubas reakce na …
kubas

Fryw> Tak kdybys věděl kolikrát ten můj dostal pecku o betonovej pilíř a jak ho štičí zuby dorvaly… Jsem ho musel lihovkou i přebarvit, páč už neměl skoro žádnou barvu :-) . Njn, ale fungoval kdysi. Pokud tě ta vláčka chytne, což se dá předpokládat, tak ti budou vláčedla přibývat, jak na běžícím páse. Tomu věř :-D .

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 10:30 ® Fryw reakce na …
Fryw

kubas> Ještě jsem měl takovyho maličkyho okounka, ten byl super na okyše. Skončil někde v Želetavce.

Ta guma, to je ryna, ale ruku do ohně bych za to nedal. Byla koupena ještě v době kdy tu moc twisterů nebylo.

Ten trojdílnej by to možná přežil, ale ten baculáč málem nepřežil mě. Rozbalenej a první nahoz byl švih o kamenitej břeh. Ale funguje. Ryby sice nechytá zatim ale funguje :-D

Krom tady těch mám už jen nějakej čínskej slider a tím s wobama končím. Jo, bude to chtít obnovit a rozšířit.

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 10:15 ® kubas reakce na …
kubas

Fryw> Jo ty woblery jsou všecky Ryny, tu gumu vidím poprvé. Na toho baculatýho fešáka jsem dřív lupal jednu štiku za druhou, teď už ho k vodě ani netahám :-) . Ten úplně vrchní bych prubl na sumíky :-D , i když bych se asi bál, jestli by to ten wobler přežil. Njn hold dobu nezastavíš, asi bych pořídil nějaké jiné woblerky :-) . Podívej se třeba na Kenarty. Troufnu si tvrdit, že poměr cena/kvalita je jedna z nejlepších na trhu.

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 10:06 ® Fryw
Fryw

kubas> Tam ten malej štíhlej wobler je myslím taky ryna. Někde ho mám i v barvě „ježdík“. Guma bude asi taky ryna. Tou nevláčím, je hodně tuhá a přijde mi že nijak nepracuje.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20680.jpg
Pátek 22. června 2012 v 9:53 ® Fryw reakce na …
Fryw

Mrakoš> V pohodě. Ten první odstavec, to je klasika. Dělám to tak. Většinou nevytáhnu nástrahu jen tak kolmo nahoru.

S těma woblerama. Moc jich nemám a ty co jsem považoval za kvalitní jsem už bohužel utrhl. Nedokoupil. Kupuju gumy a když jdu vláčet (nejsem vláčkař, minulou sezonu jsem byl vláčet ani ne 10×) vláčím gumy. Protože na ně jsem už měl nějaké uspěchy a mam aspon pocit, že je dokážu už nějak rozumně použít. Tak mi ten wobler zatím přijde jako ztráta času. Ale jo. v ponděli mi ma dojít první vlačák, tak třeba bude všechno jinak.

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 8:42 ® Mrakoš

Fryw> Když vláčíš tak prochytáváš z jednoho místa celkem velkou plochu. Většinu ryb tvoje nástraha nezajímá. Jiný ryby dokonce vyděsí a utečou, dost dravců si jí se jen zájmem prohlídně a pár metrů za ní plavou ,k útoku se ale neodhodlají, a to se třebas několikrát opakuje. Nakonec to dopadá tak že ti ty nerozhodný skončí někde pod nohama. Proto je dobrý než vytáhneš woblera z vody s ním dělat u břehu „umírající rybku“, třebas takovým zmateným pocukáváním s pauzama na místě. Anebo ho vypneš a nasadíš něco jinýho. Já na slibným místě dochytávám pod nohama tvistrem (smák je taky dobrej).

Woblery jsou nejlepší nástrahy na dravce, a nemusíš je ani nějak zvlášť dobře tahat. Abys jim věřil tak jim musíš nejprv dát šanci. Nevím který jsi zkoušel a kde, ale eso v rukávu na menší štiky je třebas 8cm salmo slider v barvě PA. A tam kde se nechytáš s divokýma barvama a agresivním chodem třebas rapala original floating v barvě plotice (asi tak 10cm). S těmahle dvěma woblerama vím že vždycky něco chytnu, nic jinýho po kapsách nepotřebuju. (ale chytám s tím jen na mělčinách a podél rákosí, větví a tak)

Vím že se mě nikdo o radu neprosil, ale měl jsem chuť se u snídaně trošku rozepsat. Někdy mě to baví :-)

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1