Chytej.cz

Nevíte někdo o co jde? necteno

6.3.2012 | pemalda | 25.993 zobrazení | 16 odpovědí

Zdravim,dnes sem byl chvíli zkusit plavačku,povedlo se asi 10 tloušťů,ale jeden byl jinej.Měl po celém těle černozelené skvrny ohraničené žlutě.Největší měl na hlavě a nejvíc jich bylo na ploutvých a ocasu.Zajímá mě o co jde,jestli je to nějaký parazit či co?Skvrny nebyly vystouplé ani nijak nemokvali.Udělal sem 2 fota mobilem sice velmi bídné,ale něco na nich vidět je.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 11. října 2015 v 9:32 @ anonymous reakce na …

https://cs.wikipedia.org/…ap%C5%99ivci

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 ve 12:06 ® osprey reakce na …
osprey

Petas> Příroda má neúprosné zákony – buď přežije nebo chcípne. Ve svém věku a při téhle míře parazitace asi podstoupí druhou z možností.

Ono kdyby sis ho nechal, musel bys ho sníst.

A s tím kámošem – pro mě je ryba volně žijící zvíře, které občas pro svou zábavu lovím. Protože mi jde v první míře o akt lovu a ulovení, nezraněné ryby v naprosté většině pouštím. A nikdy se nesnažím o kvanta úlovků. Snažím se chytit něco pěkného, menších ryb se uloví i tak dost.

Beru si ryby, které jsem poranil a na které mám opravdu chuť, protože pak se k zážitku z lovu přidá i zážitek z konzumace vlastnoručně ulovené ryby. Momentálně mám v MP papírech 3 ponechané úlovky. Plus jedna štika z Aland, které jsem přetrhl žaberní oblouk – jak bych mohl chytat s vědomím, že ryba je kámoš, když jim dělám tohle?

A pak jsou tu ryby, které jsou domácí zvířata. Kapr, duhák. S těmi zacházím jako s domácími zvířaty. Slušně, s ohledem, ale klidně je sním. Mám doma vlastní domácí zvířata, která taky jím, přestože jim byla celou dobu poskytována vzorná péče.

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 10:29 ® Robur reakce na …
Robur

noba> to je noblesní příklad

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 10:16 ® noba reakce na …
noba

Petas> že si s tím heslem nedáte pokoj. Zabodni svému kámošovi hák do pusy, nebo dokonce do krku a tahej ho chvíli za sebou. Asi vám to kamarádství moc dlouho nevydrží.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 18:58 ® Petas
Petas

Docela mě to překvapilo, ještě nic takového jsem na rybě neviděl a to na tom místě chytám poměrně často a dost ryb. Ryba byla v docela slušné kondici, sice slabší stavba těla ale z vody zadarmo nešla a proti proudu byla dost živá. Čímž pádem mě vcelku ani nenapadlo, že to bude tak závažný ( zákeřný ) parazit, hold jsem to vyděl na rybě poprvé.
Jsem „zapřísáhlý pouštěč“.
Moje heslo je " RYBA JE KÁMOŠ, NÉ ŽRÁDLO" :-) , ale možná jsem tuhle fišku měl vzít po kebuli, asi bude mít dlouhou a bolestivou smrt. Teď už s tím nic neudělám. :-(( Plave dál ve Vltavě.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 16:54 ® osprey reakce na …
osprey

Bigpista> To je ale až finále. Často ten šmejd jen sedí někde na ploutvi. Ale i tak se drží jak veš – vší silou. A jak je placatý, tak jde blbě dolů.

Tohle (ten bolen) už je zamoření, jaké jsem na rybě nikdy neviděl.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 16:44 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Petas> Rány po kapřivci bývají hluboké (často až do svaloviny), takže infekce na sebe nenechá dlouho čekat. Mechanické odstranění bez dalšího ošetření prakticky nemá smysl. To bys tu rybu musel pár dní koupat v roztoku tripaflavinu nebo podobné srágory.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 15:35 ® osprey reakce na …
osprey

Petas> Před puštěním lze rybě sem tam nějakého toho parazita sundat. Ale nesmí se udělat víc škody než užitku. Třeba pijavky jsou celkem dobře, kapřivec se ale dost drží.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 9:31 ® Petas
Petas

Díky za info- je mi té ryby líto, o to víc, že jich tam už takovích moc není. :-((

reagovat
Středa 20. června 2012 v 8:22 ® cormoran
cormoran

Petas> Jde o napadení parazitem – kapřivcem. Tohle už je docela slušný rozsah a řekl bych, že ten bolen bude mít velké problémy. Zůstávají po nich takové krvavé boláky..

Ve Vodňanech nám jednou při přednášce vyprávěl nějaký pan ing. Chromý, že se mu při výlovu (při manipulaci s kaprem v podběráku) dostal do oka a že to bylo hodně nepříjemné ho sundavat..

http://cs.wikipedia.org/…ap%C5%99ivec

reagovat
Úterý 19. června 2012 ve 22:43 ® rgb23 reakce na …
rgb23

Petas> je to Kapřivec obecný (Argulus foliacea)

reagovat
Úterý 19. června 2012 ve 22:20 ® Petas
Petas

Zdravím vespolek, nechce se mi zakládat nové fórum, tak využiji tohoto, snad to nebude nikomu vadit. Včera se mi podařilo uvláčet pěkného bolena 72cm v Praze na Vltavě – podjezí, velice proudný úsek, ryba byla v dobré kondici, ale v oblasti ploutví byla napadena nějakým parazitem viz foto. Nevíte někdo o co jde. Jedna ta potvora se mi dokonce při manipulaci s rybou jakoby prisála k prstu. Jsem zvědavej. Omlouvám se za kvalitu fotek – mobil.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20663.jpgfoto/forum/2012/th-img20664.jpgfoto/forum/2012/th-img20665.jpgfoto/forum/2012/th-img20666.jpg
Úterý 6. března 2012 ve 21:32 ® osprey reakce na …
osprey

pemalda> Díky. Hledal, nenašel. Až se s tím příště setkám, natluču si to do hlavy. Jsou fleky, kde je to běžné. Mají to tloušti, ostré, plotice a ostroretky – co si pamatuju. Nevybavuju si to u dravců nebo kapra.

Zdá se, že s tím ryba dokáže žít docela dlouho.

reagovat
Úterý 6. března 2012 ve 21:23 ® pemalda reakce na …
pemalda

Jo Míro díky,chytil sem ho na tej menší řece,ale nepamatuju si,že bych někdy chytil nějakou rybu s takovými příznaky,tak mě to trochu překvapilo,hledat to nemusíš a jinak vše nej k svátku.

reagovat
Úterý 6. března 2012 ve 21:12 ® osprey reakce na …
osprey

pemalda> Je to onemocnění. U nás je běžnější na té menší řece. Tohle už je dost rozvinutý případ, většinou jsou ty fleky menší.

Kdysi jsem věděl i název, ale šťastně jsem ho zapomněl. Jdu se ti po něčem kouknout, ale velkou naději tomu nedávám. Ryby chytám, neléčím a moje knihovna podle toho vypadá.

reagovat
Úterý 6. března 2012 v 19:57 ® pemalda
pemalda
reagovat
foto/forum/2012/th-img19934.jpgfoto/forum/2012/th-img19935.jpg