Chytej.cz

Poškození oček prutu necteno

18.12.2010 | osprey | 16.850 zobrazení | 23 odpovědí

Vážení kolegové, zajímalo by mě, jakým způsobem se vám podařilo zničit nebo poškodit očka rybářských prutů – důležitý je nejen typ poškození (prodřená či vylomená vložka, zdeformovaný rám apod.) a způsob, jak se to stalo, ale i typ očka – jednopatkové, dovoupatkové, hadové (mušáky) a typ vložky (SiC, Alconite, oxid hliníku, kovové výplně typu ocel SS304 atd.).

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 9. července 2015 ve 12:02 ® kerob reakce na …
kerob

sejky: nevim co je LTS, nicmené SiC výplní nic nezkazíš. Nelamal bych si s tim hlavu…

Pěknej článek o očkách sem daval Osprey nekdy před 3 lety:
http://www.chytej.cz/…se-v-ockach/

reagovat
Středa 8. července 2015 v 19:20 @ sejky reakce na …

kerob> Rád bych se tě zeptal, jaký je rozdíl mezi LTS očky a SiC očky. Přišly mi nové pruty a u jednoho chyběla vložka nejmenšího očka, tak mě zajímá, jestli tam můžu dát SiC vložku když tam jsou LTS očka, protože LTS nikde nemůžu sehnat. Kdyžtak odepiš na s.e.j.k.y@seznam.cz díky

reagovat
Čtvrtek 31. března 2011 v 15:05 ® Fischer

Prodřít očka se mi ještě nepodařilo. Jednak proto, že jsem byl tak profesionáně vytížený, že na ryby bylo málo času. Také proto, že jsem kromě mušky chytal téměř všemi technikami a k tomu jsem střídal pruty. Poškodil jsem několik koncových oček, ale většinou úderem (např. při pádu po hlavě ze skály do řeky). Očka jsem sehnal a vyměnil sám. Nejvíc jsem popravil první mušák, slavnou Zemanovu Druchemáckou blátivou „šejkspírku“, když jsem byl poprve na vodě a nezkušeného mladého muškaře, nevnímajícího změnu „hlasu řeky“, chytila v Párnici vlna po otevření přehrady (nevím, či byla tehdy už vyrovnávačka) a Orava mne nesla několik set metrů po proudu. Byl jsem dost potlučený, v čudu košík, podběrák, mušky,klobouk, rozmočené doklady, ale mušák jsem nepustil. Potom jsem ho jistý čas reparoval, na druhý jsem jaksi neměl.

reagovat
Čtvrtek 31. března 2011 ve 14:46 @ ouja reakce na …

sháním jednopackové očka co nejlehčí průměr očka 14 mm odstup pookraj očka od prutu 20 mm
10mm 18 mm
7 mm 14mm
5 mm 10mm
4 mm 8 mm
2,5–3 mm 6 mm
2,5 mm 5 mm vše jedenkrát .2,5 –3 mm dvakrát. telefon 776 690 776

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:56 ® Troopik

to já u svýho kapráku když jsem stahoval pod druhým prutem abych nezamotal rybu jsem si nevšimnul, že už jsem na konci a olůvko mi praštilo do koncovýho očka a t výplň se uvolnila a vyjela na vlásek ale nerozpadla se tak jsem ji nasadil zpět a drží – bylo to ke konci sezony takže jen pár náhozů jsem to zkoušel tak jsem zvědav jestli bude dále to očko držet nebo se bude muset nějak přilepit – je to asi nějaká keramika

no a jedno asi druhý nebo třetí očko taky u kapráku se mi odštípl kousek výplně já si toho nevšimul – dvakrát jsem nahazoval a ta ostrá hrana mi dvakrát uštípla vlásek, ale toho jsem si všimnul až vzápětí takže nejdřív jsem nadával co to sakra je:D

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 13:14 ® Hora
Hora

Při utržení návazce při plavané mi brok trefil 2 očko u match Albastar Partner a výplň se rozletěla.Bylo to jednopatkové Sic očko,díky jednomu dobrému kolegovi,bylo za 1 den vyměněno.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 12:06 @ ladik reakce na …

myšleno u výrobků,kde nemá značka servis,nebo díly,nebo je oprva nerentabilní a pod.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 12:01 ® kerob reakce na …
kerob

ladik> pokud jde o opravu vymenou, tak to budes shanet tezko, na maloktery prut jsou dostupny dily a ty co jsou dostupny, byvaj fest drahy. Neco se da opravit, neco uz se nevyplati. Deleny pruty se opravujou vetsinou o neco lip. Jinak ja pruty opravuju, navijaky servisuju, ale netusim odkud ses.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 11:58 @ ladik reakce na …

Potřebuji někoho,kdo opraví- výměnou -špice a zejména další díly u dražších grafiťáků.Teleskopů a případně děliček.Někoho,na koho se dá průběžně obracet.Mám prodejnu.Láďa.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 11:55 ® kerob reakce na …
kerob

Tino> samotna ocka se normalne prodavaji, my je mame normalne na krame za cca 25–50 kc dle velikosti.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 11:54 ® kerob reakce na …
kerob

ladik> co bys potreboval?

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 11:48 @ ladik

dotaz,nevíte o nějakém opraváři grafitových prutů???díky

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 21:09 ® Tino
Tino

a dají se samotná očka někde koupit? Vypadla mě keramika (?) na feederové špičce (D kovu = 4mm)

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 17:07 ® kerob reakce na …
kerob

osprey> vim, psal jsi to uz, fakt jsi o dost prisel, ja zlomit ten muj, tak ho snad obrecim…

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 14:22 ® osprey reakce na …
osprey

kerob> Měl jsem ho v lehčí verzi (2,7 m do 28 g), z druhé ruky, ale skoro nechytaný. Vydržel mi tři vycházky. Trochu jsem ho klepl rotnou vytrženou z vázky a praskl při následující vycházce, když jsem ho půjčil dalšímu kamarádovi na prohlédnutí.

Nikdo mi ho neopravil, v záruce nebyl, takže si ho vzal jeden kolega na takovou zajímavou „přestvabu“.

Moje známost se Series One byla tím pádem jen epizodická, ale je to škoda. Byl to dobrý prut.

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 13:59 ® kerob reakce na …
kerob

kaso2> Berkley Series One 8–32 g v trimetru je prut, ktery je u me v aktivni vlaceci sluzbe zdaleka nejdyl (radove 11 let, mozna vic), jinak vlaceci pruty po cca 2 letech obmenuju. Ale koncovy ocko je puvodni, ani naznak opotrebeni na vlozce, je fakt, ze vetsinu ma odchytano s vlascem, ale i tak je to uctyhodny vykon – i tech tvejch 9 let je solidni vykon. Dal jsem za ten klacek tehdy skoro 7000 Kc a nikdy jsem toho ani trosku nelitoval, dodnes na nej rad chytam, maximalne mi vyhovuje.

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 ve 12:30 ® PetrC

Je to tak, chyba je většinou na straně obsluhy. Pak vznikají pověry a báje a nejeden obsluhující se stává legendou.

reagovat
Úterý 11. ledna 2011 v 11:26 ® kaso2
kaso2

Tak mne sa podarilo prerezať(nie úplne)koncové očko po 9tich rokoch gumovania na Berkley Seria one 305cm 8–32g. A prisiel som na to až po troch vytrhaných šnúrach,ked som si odpálil flek na zubáce. Nastastie velká voda to dala do poriadku.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 18:56 ® kerob
kerob

Nepodarilo snad ani jednou, ale par ocek uz jsem na ruznych prutech vymenil a budto se jedna o mala jednonoha ocka ulomena pri preprave nebo manipulaci (feeder, match, light vlacka) nebo o velka ocka na kaprovych a vlacecich prutech s vytlucenou vlozkou o kameny, vetve nebo pri preprave. Material ramu je kupodivu i u obycejnych ocek velice pevny a odolny. A hodne casto menim ocka na bolonkach, prototze spousta lidi je lina to skladat rukama…

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 17:58 ® busemi

mě se to povedlo na štěstí jen jednou.. ři vláčce v pařezech. Uvízlmi v pařezu vobler a při pokusu o vyproštění. Sem neuměrně zatáhl a jak to bylo na krátkou vzdálenos cca 1m tak my obtatlík na lanku vystřelil do prvního očka prutu a keramická vypln mého prutu se roztříštila na kousky :-((

reagovat
Sobota 18. prosince 2010 ve 21:59 ® Robur
Robur

no tak to jsem jedno hodil jdouce z ryy kamarádovi na panelák kulu plastelíny, ta se zachytila někde ve výšce 4m. Páč byl kamarád smutný, tak jsem rozbalil teleskop a do kule se jal šťourati koncovým očkem. Plastelína statečně vzdorovala, až se prut sám opět zasunul. Při zasouvání se 1 očko zlomilo. Proto pozor, když zasouváte, tek to dělejte opatrně, ať se něco nepodělá.

reagovat
Sobota 18. prosince 2010 ve 21:52 ® pruhac
pruhac

Mě se podařilo vyrazit výplň u kaproý děličky na koncovým očku.3patný zásek a trefil jsem větev nade mnou.

reagovat
Sobota 18. prosince 2010 ve 14:32 ® osprey
osprey

A abych to nějak začal, já v životě zničil dvě – kovové koncové očko na prutu Berkley Lightning – to jsem normálně asi za tři měsíce prodřel obyčejným vlascem při běžné přívlači a pak mi jednou upadl prut na silnici a vyštípl se mi kus výplně z očka s aluminuumoxidovou výpní (tmavá keramika, matnější a měkčí než SiC). Jinak mi i po letech drží všechno.

reagovat