Chytej.cz

Historie navijáků Shakespeare necteno

30.8.2010 | shakespearman | 25.878 zobrazení | 72 odpovědí | upravit

Dnes je moderních navijáků spousta,dokonce 12 ložiskových nebo i více,blýskají se to je pravda,ale v nedávné minulosti se vyráběli navijáky Shakespeare,z nichž některé si myslím ne jenom já,ale i spousta dalších rybářů,že předčili svou dobu.Některé nejsou v takové kvalitě ani dnes,a to stojí tisíce.Nabízím rybářům nahlédnutí do mé nostalgie navijáků Shakespeare,aby se pokochali mou sbírkou : www.shakespearman.freepage.cz A zároveň chci poděkovat těm,kteří mě nějakým způsobem podporují a občas i něco nabízejí. Rád si na toto téma s rybáři,které tato záležitost zajímá popovídám. Petrův zdar Shakespearman

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Neděle 16. srpna 2015 ve 21:41 ® jepice-zruseno reakce na …

Sintrix> Tak to je parádička! S tím se bude dobře chytat na plavačku na řece …

reagovat
Sobota 15. srpna 2015 v 19:20 ® Sintrix
Sintrix

Podařilo se mi splnit si jedno dávné přání. Původně jsem hledal jen díly na kompletaci mého navijáku. Ale nakonec jsem získal „nový“ kompletní a funkční kousek.

reagovat
foto/forum/2015/th-img115346.jpg
Úterý 11. srpna 2015 v 9:13 ® jepice-zruseno

Pořídil jsem navijáček z pozůstalosti. Ostatně dobrý naviják se pozná podle toho, že se ho nikdo dobrovolně nezbavuje. Ale naviják má podle mě jednu zajímavost – na ošoupané kličce prosvítá červená metalíza z americké verze (pro srovnání fotka většího modelu americké verze). Je vidět, že Japonci se s tim moc nemazali.

reagovat
foto/forum/2015/th-img115278.jpgfoto/forum/2015/th-img115279.jpg
Středa 22. května 2013 v 18:29 ® jepice-zruseno reakce na …

pepanek> Já většinou také překlápím rukou, ale drát mám poměrně tlustý, to může být ono. Zajdu do opravny a řeknu si o nějaké tenčí pérko nebo řeknu taťkovi, jestli by v práci nebylo pár cm tenčí struny. Děkuji za radu.

reagovat
Středa 22. května 2013 v 15:28 ® pepanek reakce na …

jepice> Zdála se mi delší výdrž,když jsem použil slbší pružinovou ocel.Překlápět zásadně rukou.

reagovat
Středa 22. května 2013 v 9:51 ® jepice-zruseno

Potřebuji radu. Vláčím se sigmou a také se silstarem BT a čas od času (1 za dva roky) mi praskne pérko rymínka přesmykače. Poprvé jsem to řešil servisem, pak jsem to řešil doma pomocí výroby pérka z ocelové struny a výdrž byla zhruba stejná. Nevíte, čím to je, že to tak často praská? U jiných navijáků jsem už také měnil, ale ne tak často.

reagovat
Středa 5. října 2011 v 19:11 @ All reakce na …

Jarda Š.> Žádná trága, koncentrace je potřebná a efektivní. Ty firmy nezanikly. PURE FISHING je jen ješdna větev. Jde o korporaci JARDEN Inc.: CORPORATE PROFILE Jarden Corporation is a leading provider of global consumer products with a portfolio of over 100 trusted, quality brands sold in more than 100 countries. Jarden operates in three primary business segments through a number of well recognized brands, including: Outdoor Solutions: Abu Garcia®, Aero®, Berkley®, Campingaz® and Coleman®, ExOfficio®, Fenwick®, Gulp!®, K2®, Marker®, Marmot®, Mitchell®, Penn®, Rawlings®, Shakespeare®, Stearns®, Stren®, Trilene®, Völkl® and Zoot®; Consumer Solutions: Bionaire®, Crock-Pot®, FoodSaver®, Health o meter®, Holmes®, Mr. Coffee®, Oster®, Patton®, Rival®, Seal-a-Meal®, Sunbeam®, VillaWare® and White Mountain®; and Branded Consumables: Ball®, Bee®, Bicycle®, Billy Boy®, Crawford®, Diamond®, Dicon®, Fiona®, First Alert®, First Essentials®, Forster®, Hoyle®, Kerr®, Lehigh®, Leslie-Locke®, Lillo®, Loew Cornell®, Mapa®, NUK®, Pine Mountain®, Quickie®, Spontex® and Tigex®. Headquartered in Rye, N.Y., Jarden ranks #379 on the Fortune 500 and has over 25,000 employees worldwide. http://www.jarden.com/phoenix.zhtml?…

reagovat
Středa 5. října 2011 v 19:02 @ All reakce na …

Jarda Š.>:-D Proč si začal až osmdesátými roky?

reagovat
Středa 5. října 2011 v 18:56 ® Jarda Š.

Teď jsem koukal na oficiální stránky a s dávkou smutku jsem zjistil, že Shakespeare ukončil samostatnou existenci a sfúzoval do koncernu Pure Fishing (stejně tak i Penn a JRC).

reagovat
Středa 5. října 2011 v 18:40 ® Jarda Š. reakce na …

All> Sigmy mi až tak k srdci nepřirostly, nejen Presidentům, ale ani BallBearingům 22×x, se dle mého nevyrovnaly. Shimanno v osmdesátých létech s rybařinou teprve postupně začínalo expandovat na zahraniční trhy, Daiwa už tehdy byla ve světě známá a uznávaná, ale k nám se za komunistů nedovážela (mělo jí u nás jen pár rybářů, co se dostali na „devizáky“ na Západ). Shakespeare se vozil nejvíc jednak proto, že tehdy byl v USA i v Západní Evropě nejrozšířenější, a pak i proto, že pro něj vyráběla pruty i Sona ve Žďáru n. S.

reagovat
Úterý 4. října 2011 ve 14:02 @ All reakce na …

Jarda Š.> Já měl např. sigmičku na přívlač na pstruhy. Ve své době výborná. Svět se mění. V době, kdy byl Shekespere špičkou (pro nás v Československu určitě, konkurence moc nebyla), jsme o ňákých navijácích Shimano, či Daiwa snad ani nečetli. A bůh ví, či je už vyráběli a co kopírtovali. Možná právě toho Shakespeare. Nadšeně jsme si kupovali Tokoz navijáky v licenci Ryobi, muškařské pruty z Druchemy v licenci Shakespeare a v obchodech jsme hledali šnúry shakespeare. Nevím, či neměla fy Shakespeare s některou komunistickouz pézetkou družbu, že se sem vozily především výrobky Shakespeare. I divadelní hry se od niách nakupovaly. Třeba takovej Ham-LED.

reagovat
Úterý 4. října 2011 ve 13:37 ® Jarda Š.

KARČI: Osobní zkušenost s nimi nemám, ale co jsem slyšel a četl, tak současné navijáky Shakespeare v nižších cenových kategoriích jsou šunty, proti Okumám stejné kategorie podstatně horší.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 v 15:54 @ Old Konvec

Není to jen nostalgie,je to realita.Navijáky Shakespeare 2210,2220 používám dodnes.Pořizoval jsem si je v roce 1974 a spolehlivě fachčí dodnes.Tím samozřejmě nezatracuji současné výrobce,také umí.Tyto navijáky byly nadčasové.

reagovat
Úterý 25. ledna 2011 ve 20:52 @ KARČÍ

mám dotaz ohledně navijáku shakespeare omnix-x 160 freespool jaké z ním máte kdo zkušenosti zvažuji jeho koupi,ale zaráží mě ta cena zda li není na ukor kvality.řekl bych jestli nešli z kvalitou dolů.původně jsem zvažoval okumu longbow 50 a asi ji koupím.díky za reakci

reagovat
Čtvrtek 30. prosince 2010 ve 22:45 ® PetrC reakce na …

čingi> dobrou.

reagovat
Čtvrtek 30. prosince 2010 ve 22:41 ® čingi reakce na …

PetrC> Ano máš pravdu,Sushi mi nechutná.Dobrou.

reagovat
Čtvrtek 30. prosince 2010 ve 22:17 ® PetrC reakce na …

čingi> je hezké, že chytáš ryby asi 47.let, je také hezké, že se živíš prodejem pomůcek pro rybáře, je určitě zajímavé, že ti prošlo rukama všechno možné a určitě nebudu zpochybňovat to, že si něco myslíš a ani to, že víš o čem píšeš a rozhodně nemá cenu přít se, navíc se mnou. A dokonce ti ani tvůj názor nehodlám vyvracet.
Ale jedno neuhájíš, a tím je fakt, že ač si nic nemyslím, tak vím o čem píšu. A napíšu ti to znovu: to, že je něco japonského původu, ještě neznamená naprostou kvalitu.

reagovat
Čtvrtek 30. prosince 2010 ve 22:02 ® čingi

Chytám asi 47 let.Prodávám rybařinu a prošlo mi rukama už všechno možné a tak si myslím,že vím o čem píšu.Nehodlám se s tebou přít o tom co je kvalitní a co ne.Je to věcí názoru.

reagovat
Čtvrtek 30. prosince 2010 ve 21:49 ® PetrC reakce na …

čingi> vím co jsi uvedl a za svým si také stojím.

reagovat
Čtvrtek 30. prosince 2010 ve 21:32 ® čingi reakce na …

PetrC> Já jsem tam uvedl přesně ty značky kterých se to týká a za tím si stojím.Žádná Korea,Malaysie to prostě neposkládá.O os­tatních značkách jsem nic nepsal.

reagovat
Čtvrtek 30. prosince 2010 ve 21:21 ® PetrC reakce na …

čingi> dovolím si oponovat. To, že je něco japonského původu, ještě neznamená naprostou kvalitu.

reagovat
Čtvrtek 30. prosince 2010 ve 21:14 ® čingi

Chci přidat také pár poznatků.Nečetl jsem všechny příspěvky a tak se omlouvám pokud napíšu co už napsáno bylo.Pamatuji si když se u nás začaly prodávat navijáky Shakespeare.Bylo to na Národní v Praze.Když jsem vešel do na tu dobu poměrně velkého krámu,byl jsem jak v jiném světě.Šest nebo sedm druhů ve 3 a více velikostech,tak jako je to dnes.Vystaveny na dřevěnochromových stojáncích,jako dnes Shimano.Super kvalita a vše ,Japan,Píšu o roku 1969.Znám všechny značky které se tenkrát nabízely.Podle mě byla nejkrásnější řada SIGMA.Tam byla řada 025 až 080.Funkce brzdy u všech modelů super.Pravda je,že některé typy měly hlasitou funkci zpětného chodu ale to nevadilo.Opravdu bych si je pořídil i dnes, jen kdyby byly náhr.díly a větší rolničky.Éra super kvality upadla poté, co se začaly vyrábět mimo Japonsko.Myslím,že posledním kvalitnějším navijákem byl Firebird.No už je to pryč.Dnes mám Shimano a Shakespeare je pro mě minulostí.Možná,že jsou dnes také dobré ale nemám žádný a tak to nedokážu posoudit.Jedno je jisté,japonská kvalita byla a je rozhodující a ten kdo ma třeba Shimana a nebo Daiwu mi dá za pravdu.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 16:01 ® tucnak11
tucnak11

Ja měl jisem Shakespeare po prvni kupeneho 1983–84 za 1250 kč to byla vyplata sekretařski cela jedno ložisko a klouzave tak zvane mošažne po bokach na klice.Fahtil mi 10 let zanim vožraly jisem ho nestratil,jak jisem se vracel s zahajeni dravcuv,prut teleskop take Shakespeare byl v ryti.:-(

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 2:39 ® jepice-zruseno

Existuje jedna možnost, jak se dneska dostat ke kvalitnímu navijáku na chytání. Prostě koupit staršího šejkspíra v bazáru. Například se mi povedlo před pár lety narazit na starýho prezidenta za 250, byť trochu potlučený, pořád jede. Šnekový převod je supr. Ostatně můj tatínek má se šnekem také dobré zkušenosti – má cardinála C3 se spodní brzdou. Na začátku devadesátých let za něj dal 1550. Dodnes je pro něj jedním z nejvyužívanějších navijáků. Letošní sezónu jsem vláčel se sigmou 35. Také bazar. Dva z úlovků jsou focené mobilem. Omluvte kvalitu fotek vytvořených laciným výdobytkem moderní doby.

reagovat
foto/forum/2010/th-img16015.jpgfoto/forum/2010/th-img16016.jpg
Úterý 28. prosince 2010 v 18:50 ® Sushi11
Sushi11

Poklona … nádherná sbírka… mam doma asi 4 kousky od shakespeara ktere jsem zdedil po Dedovi a myslim si ze to byly krasne strojky … ! jeste jednou poklona :-)) )

reagovat
Úterý 28. září 2010 ve 21:55 @ shakespearman reakce na …

Sbírka navijáků probíhá přibližně 8 – 9 rokem Převážná většina pochází z Evropy,například aukční server ebay.de,markpla­ats.nl a podobně.Vyjímkou jsou některé kousky od tuzemských sběratelů.

reagovat
Sobota 25. září 2010 v 7:20 ® LuboO reakce na …
LuboO

shakespearman> ako dlho si to daval dokopy? musela to byt fuska.

reagovat
Pátek 24. září 2010 ve 23:33 @ shakespearman

Děkuji za poklonu ohledně mé sbírky,řeč tu je o navijáku 2170 – neboli Dynamic,jsou to navijáky na kterých jsem začal vůbec rybařit.Měli akorát 2 minusy a to rolničku,která se prořezávala o vlasec a plastový kryt,který jsem jako mlaďas prorazil. Vyřešili to tenkrát v Shakespearácký opravně ve Vodičkovce v Praze,což na tehdejší dobu byl skoro unikát,že tady vůbec něco takového existovalo. Dodnes nosím k vodě tu nostalgii Shakespeare,která mi dělá i po těch letech radost.

reagovat
Neděle 5. září 2010 ve 23:49 ® kerob
kerob

shakespearman> shimano za 3 tisice s 12ti loziskama neexistuje, to proste ani v naznaku neodpovida realite! Ucelova lez? Jinak stary Shakespeary byly dobry navijaky…moc dobry navijaky…ve svy dobe. Dneska bych s tim na ryby nesel – jednak i prumernej navijak dneska nabidene vic uzivatelskyho komfortu, jako je smysluplnejsi prevod a tvar civky (lip hazi) a druhak je skoda nicit tyhle historicky masinky, ktery patrej do vitriny.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 v 1:05 ® osprey
osprey

tucnak11> Ano, někdy v té době jsem viděl podobné ceny. Ale typ si nepamatuju. Tenkrát byly Shakespeary jediné zahraniční navijáky, co jsem znal a tak jsem nad nimi dost prostál.

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1