Rybářství – rybářský časopis další číslo vychází 1.5.
- NAPSALI JSTE NÁM
- STŘÍPKY ZE ŽIVOTA ČESKÝCH, MORAVSKÝCH A SLEZSKÝCH SPORTOVNÍCH RYBÁŘŮ
- POZNEJTE HO A ULOVTE - OKOUN ŘÍČNÍ (PERCA FLUVIATILIS)
- POJĎTE NA RYBY! CO BY MĚL VĚDĚT KAŽDÝ ZAČÁTEČNÍK - PRŮBĚŽNÉ SPLÁVKY (1)
- KLADIVO ČESKÉHO VIKINGA
- MÁM RÁD TICHO, ALE PŘIJDE NA TO KDY
- PONĚKUD PODCEŇOVANÝ PARTIKL (3) JAK HO MŮŽEME VYLEPŠIT?
- LOV KAPRŮ NA ŘEKÁCH
- ZA KAPRY S LUKÁŠEM KRÁSOU - POJĎ KE MNĚ MŮJ MALEJ!
- KDE NAJDEME RYBY A JAK JE ULOVÍME (5) LOV ZA MOSTNÍM PILÍŘEM
- LOV SUMCŮ NENÍ ŽÁDNÁ VĚDA
- VYHODNOCENÍ SOUTĚŽE TROFEJNÍ ÚLOVEK ROKU 2012
- NENÁPADNÉ I HROZIVÉ - RYBÍ ZUBY
- HISTORIE, SOUČASNOST A NEJISTÁ BUDOUCNOST NOVĚ VZNIKAJÍCÍCH JEZER NA NAŠEM ÚZEMÍ (5)
- EKOLOGICKY ORIENTOVANÁ SPRÁVA VODNÍCH TOKŮ, POMOC NEJEN RYBÁM: OCHRANA PŘIROZENÉ MIGRAČNÍ PROSTUPNOSTI A PŘIROZENÉHO PODÉLNÉHO PROFILU VODNÍCH TOKŮ
- NA ZKUŠENÉ V POLSKU
- RYBA JAKO BONUS (1)
- DÁNSKÝ PODZIM (1)
- FLORIDA, MEXICO, HONDURAS A TAKY NĚCO O RYBÁCH (2)
- POSLEDNÍ HALIBUT (2)
Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 269.070 zobrazení | 18.082 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.
- Pátek 17. května ve 13:33 ® sus1 reakce na …
-
rliebzeit> To nevadí,že to neni ryba.
reagovat
- Pátek 17. května ve 13:32 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Tak jsem něco dej,ať se kouknem.
reagovat
Neni čas ? , píšeš, ze bys chtěl více. Koupil sis ten novej foták o kterém si se tady zminoval ? - Středa 15. května ve 21:19 ® ZN reakce na …
-
sus1> já jo. Docela dost, i když bych chtěl víc.
reagovat - Středa 15. května v 9:38 @ rliebzeit reakce na …
-
Jo občas fotím . Stál jsem za oknem a fotil dálkovou špouští a tohle je výsledek. ryba to ale není
reagovat
- Středa 15. května v 9:20 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Já jen,že už je drobet počasí,tak jestli …
reagovat
- Úterý 14. května ve 21:52 ® regulus reakce na …
-
sus1> ani moc ne …
reagovat
- Úterý 14. května v 19:51 ® sus1
-
..... a fotíte ještě někdo jinej?Nemusí to bejt zrovna ryby.
reagovat
- Úterý 14. května v 6:57 @ rliebzeit reakce na …
-
To je OK, také používám dost často jen jeden ostřící bod, pokud fotím ale na výšku (otočený foťák)tak mám nastavenou jednu čárku nebo dvě čárky nad středním ostřícím bodem. Dalším figlem je namačknutí spuště na zoostření místa, kde očekáváš akci, ne vždy se to ale dá stihnout… Pokud ti to světlo dovolí dej tam větší clonu, kvůli hloubce ostrosti, snáš se trefíš do ostrosti obrazu , no a jak jsem zjistil i já, chce to opravdu rychlé časy min 1/500 a více, pak se minimalizuje možnost rozmazání snímku. Tak zdarec a zase někdy
reagovat - Úterý 14. května v 0:31 ® Rendy
-
Pravdou je že chytit ten záběr je problematické, kdyby necákla ta voda před ní, tak by to autofokus možná i chytil, ale to je to kdyby
reagovat
Používám v těchto případech jen jeden středový ostřící bod ,
jinak jak bych zapnul ostatní, těžko by se něco povedlo. - Pondělí 13. května v 10:05 ® David H. reakce na …
-
rliebzeit> lepší! Ale tu ostrost už tam dostat nejde. Tedy bez hodin práce a stejně to 100% nebude
reagovat - Pondělí 13. května v 6:40 @ rliebzeit reakce na …
-
Ahoj K tvé fotce. Fotka je to opravdu zajímavá, nicméně zaostření je velmi slabé. předpokládám, že ji chtěl fotit rybu a né šplouchanec. Já bych fotku upravil následně. 1.Ořez fotky 2 dostření ryby ,3 rozostření pozadí- popředí, 4. zesvělení tmavých partií.5. úprava žluté a červené barvy.6.úprava šumu. Bohužel fotka je opravdu hodně máznutá a víc ji už zaostřít neumím, už by to šlo na úkor kvality obrazu. Kdyby fotka byla víc ostrá, tak by to byl opravdu moc pěkný záběr.Vyfotit rybu při výskoku je dost náročné, dáš 500 fotek a nic. Doporučuji fotit do formátu RAW,je to lepší formát pro úpravu fotek, pak upravíš i nemožné. Samozřejmě každý máme svůj styl, tato úprava je jen, jak bych to udělal já, nic nenutím. čauves
reagovat
- Středa 8. května ve 12:32 ® regulus reakce na …
-
Rendy> první fotka zajímavá, připadne mi trochu tmavější, ale to může být klidně zobrazením monitoru, na papíře by to nejspíš vypadalo líp. Za mě dobrý.
U druhé je škoda, že to není zaostřený na rybu, ale na ten „šplouchanec“, jenže v těchto případech je člověk rád, že to vůbec trefil a navíc ta nezaostřená ryba u mě vyvolává dojem pohybu, takže taky pěkná momentka. Asi bych tam softwarově už nic neostřil, rybu nedoostříš, asi by to fotce jen uškodilo.
reagovat - Středa 8. května ve 12:11 ® padák reakce na …
-
Rendy> Like!
reagovat
- Středa 8. května v 0:18 ® Rendy
-
Zajímavé povídání o ostření. Jak by jste třeba doostřili tuto fotku. Podle mne by jí ostření spíš uškodilo, ale třeba je to jinak.
reagovat
- Středa 8. května v 0:13 ® Rendy
-
Ryba žádná , tak sem jednu dám
reagovat

- Pondělí 6. května ve 14:10 @ rliebzeit
-
otázka je položena naprosto správně, jestli se chceš zabývat s úpravou každé fotky. Já upravuji každou fotku a bez dostřování si to neumím už představit. Dostřujim jak ve fotáku na medium, tak i v softwaru. V softwaru doostření ladím v několika levlech a i v labor nastavení a kanálu světlost, který potlačuje šum. Pokud fotíš delším objektivem, doostřování podstatně vylepší kvalitu fotografie. Fotka musí prostě řezat, pokud tedy není neostrost záměrem.
reagovat - Čtvrtek 25. dubna ve 14:36 ® sus1 reakce na …
-
Fryw> A nejlepší je to vyzkoušet na aktech.
reagovat - Čtvrtek 25. dubna v 9:20 ® MP-E65mm reakce na …
-
Fryw> je podstatný si položit otázku, zda se hodláš s každou fotografií tebou vyhodnocenou jako dobrá, zabývat resp. upravovat v PC. Pokud ano, doporučuji zcela vypnout doostření ve foťáku nebo stáhnout na low. Programy na úpravu fotek mají lepší algoritmy pro doostřování. Tedy aspoň taková je praxe. Na druhou stranu, pokud nebudeš snímky tisknout na větší formát (víc jak půl metru) je to zcela zbytečné. Na web už vůbec. Toť můj pohled na věc.
reagovat - Středa 24. dubna ve 22:10 ® sethy reakce na …
-
Fryw> Co já vím, každý foťák to má jinak. Já to mám v kompaktu "Sharpness: 1,2,3,4,5 atd).
reagovat
Nejlepší je vyzkoušet jak to na jaký nastavení fotí a bude
- Středa 24. dubna ve 21:58 ® Fryw reakce na …
-
sethy> tak spíš low nebo standard? Standard bylo defaultně, tak to je snad bez nějakyho softwarovýho prznění…
reagovat - Středa 24. dubna ve 21:47 ® sethy reakce na …
-
Fryw> Doostřuju v počítači.
reagovat - Středa 24. dubna ve 21:41 ® Fryw
-
Ahoj. Dotaz. U některých fotoaparátů lze v menu nastavit ostření (sharpness) na low, standard, high. Předpokládám, že to nemá s optikou nic společného, ale je to nějaká softwarová věc. Jakou máte zkušenost s touto možností, jak ji většinou nastavujete? Přijde mi že s nastavením na high je to spíš horší (ale na tomto TN lcd těžko říct..)…
reagovat - Čtvrtek 18. dubna v 1:10 ® Fryw reakce na …
-
nnnap> Zrcadlovku se setem bych měl velice levně. Když si dám na čas, tak ještě levněji. Mělo by to ale asi takovej efekt, jako bych si teď hned šel koupit feeder za 3000
reagovat
Hlavně že začíná být hezky, chce se
venku trávit stále více času. To jsou příležitosti… - Středa 17. dubna ve 22:58 ® nnnap reakce na …
-
Fryw> no, techniku moc neovlivníš, tak se skus zaměřit na to jak fotíš ty. Když se ti to začne objevovat ve vývojce, alespoň náznaky, pak můžeš popostrčit téchniku. Je to ta kompozice, volba tématu. Za chvilku zjistíš, že ti jde něco lépe, že tě nějaké téma začne bavit víc jak ostatní, pak se překulíš do odpovídajícího nářadí… Nechceš si to rozmyslet? Bude to drahé.
reagovat
- Středa 17. dubna ve 22:14 ® Fryw reakce na …
-
nnnap> Máš pravdu. Žádná velká kouzla, ale vyvážení bílé, ořez atd jsem si v lightroomu už trošku osvojil. Taky jsem se dozvěděl něco málo teorie o expozici a kompozici. Vím už co to je korekce expozice a jak ji zhruba použít. No a v neposlední řadě jsem se dozvěděl že jsem s výběrem přístroje neměl příliš šťastnou ruku (světelnost objekt. ultrazoomů), 16 MB na tak malý čip…ale na druhou stranu, prioritní režimy (ikdyž „clona“ je jen ND filtr – ale i ten není občas k zahození), plná automatika…no, mám co dělat a co uvádět do praxe…fotím, nafotím hodně fotek, prohlédnu, rovnou smažu, zkusím zpracovat , smažu…něco nebo všechno. Třeba to půjde…Fotím do jpeg, jinak to nejde. Měnit foťák by byl zatím výsměch…
reagovat - Středa 17. dubna ve 21:03 ® nnnap reakce na …
-
Fryw> pohrát ani tak ne, jako spíše vyvolat. Taková ta základní práce. Ono z Rawu to ani jinak nejde. Poctivá vyvolávka nebo instantní ojebávka – automatický export do ejpegu. V tom bych viděl základní rozdíl mezi zrcadly a kompakty. Zatímco z rawu musíš dolovat a je tvůj každý pixel, tak z kompaktu to leze od Někoho Nějak. Kompakt bych tedy připodobnil k polaroidu. Cvak a máš. A když se nelíbí, máš k dispozici pouze retuš z hotové fotky. Kdo to myslí s fotografií vážně, by měl používat surová data. A i nevážně, pokud má možnost fotit do rawu. O nic nejde. O kapacitu karty?, ta je vždy dostatečná, o výslednou velikost?, ejpeg je stejně velikej . Opravdu není důvod k focení do ejpegu.
U té tvé fotky to taky nebylo o hraní, ale základní úpravy. Jenom 2 věci. Rovina a nadržení světlé části o 2 EV. Přesně jako u klasického vyvolání papírové fotografie. Taky bych si natočil rámeček s papírem do roviny horizontu a taky bych si vzal starý fotopapír a nadržel +2 sníh. To znamená podržel ho v ruce nad osvětlovaným papírem, to je přistínil oblohu, tedy lépe- přerušil osvit v dostatečně exponované části. Samozřejmě s drobným pohybem aby přechod nebyl ostrý. A přesně toto ti poskytnou přechodové filtry v softu. Tedy opravdu, žádná zbytečná kouzla, jenom základní práce. Jako u papíru. No a že je výsledek lepší? No copak je na tom k divení, že.
reagovat - Středa 17. dubna ve 20:15 ® nnnap reakce na …
-
saman> máš to v 3D! Výška, šířka, vůně!
reagovat
- Středa 17. dubna v 15:46 ® saman
-
® Fryw: treba se to casem poda teda u me
reagovat - Středa 17. dubna v 15:32 ® Fryw reakce na …
-
saman> Jsem na tom taky tak, teda, abych neurazil, spíš ještě mnohem hůř. Celkem mi jako neználkovi pomohly relace „foto v kostce“ na youtube… Poměrně polopatisticky vysvětlené základy…no a v neposlední řadě i pan nnnap, který mě přesvědčil o tom, že je fajn si pohrát s fotkou v nějakým softu…
reagovat - Středa 17. dubna ve 14:30 ® saman
-
® nnnap: asi nejsem tak nadanej a ucim se teprv taky nemam zadnou zrcadlovku jen kompakt a vubec si snim nerozumim. ted sem zkousel vyfotit tohle prikladam foto a myslim ze tahne doleva a za nos
reagovat