Chytej.cz

jak na mníky? necteno

27.11.2007 | mastrof | 21.347 zobrazení | 116 odpovědí

čau lidi mam takovej sen a to je chytit mníka. bohužel vubec netušim jak na to. chytal bych asi na mrtvolku normalka na tezko. ale ted kde? myslel sem si na jizeru protože se tam občas dostanu. ted eště vědět kam na ně? pod jez, do proudu, ťišinky, mnělčina, hloubka? poraďte prosim někdo jak na ty mramorovy krasavce.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Středa 14. ledna 2015 ve 13:36 ® 1Mara reakce na …
1Mara

FInnnp> Tak taky znám jednoho člověka co je drží v zajetí na líhni a hlavně , má na to povolení !!! Asi mluvíme oba i o jednom stejným člověku , který jak ty řikáš dělá záslužnou práci a já osobně v tomhle mu fandím a držím palce , protože na rozdíl od tadytěch kecálků od klávesnice , on něco dělá a dělá to zadarmo a né jen s mníkem ! S ostatním co jsi napsal s tebou naprosto souhlasím !Tu dobu hájení mník nemá na parádu, ale aby ho člověk neotravoval v době lásky, to ale mastrofa vůbec nenapadlo a nebo ani nevěděl, že se v tuhle dobu tře . Teď už to ví...... :-)

reagovat
Středa 14. ledna 2015 v 11:15 ® FInnnp

Ono je to s těmi chráněnými druhy trochu problematické­.Záleží na úhlu pohledu co je správné a co není a co je legální a co ne.Mezi chráněnými druhy je třeba i Jesen a nebo Kapr Sazan.Sam ČRS tyto ryby vysazuje,protože je chová a odchovává.Tudíž už se dopouští nezákoné činnosti,protože chráněné druhy se nesmějí držet v zajetí a tudíž je není možno odchovat.Znám minimálně tři rybochovná zařízení kde je mník odchováván.....Ano je to sice záslužné.Leč nelegální.Tudíž z mého pohledu kdy lovec cíleně lový mníky na revíru kde je mník scela běžnou rybou není žádný hovado.Něco jiného je lov v době hájení.

reagovat
Středa 14. ledna 2015 v 8:14 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Deaf> Tak já hlavně reagoval na jeho odpověď typu :

každý rok stejnýá písnička a to už jsem to tam doslova napsal,že chytám na revíru kde je lov mníka povolen!!! a jizera to nebyla… rady tohoto typu jsou mi opravdu k ničemu

Takže tohle vyznělo jako vy jste debilové a já jsem mistr, protože chytám ryby kde můžu a jestli se ta ryba tře či netře je mě jedno ! O nic víc mě nešlo , každý jsme ňáký a jak jsi psal, nikdo nejsme dokonalí, ale už můj zápis by ho měl k něčemu nakopnout , aby se nad sebou zamyslel. .-)

reagovat
Úterý 13. ledna 2015 v 19:01 ® Deaf reakce na …

1Mara> Holt nikdo není dokonalý…kolega se spletl nebo špatně pochopil výklad udělené výjimky k lovu mníka.. Tak to alespoň vyznělo z jeho reakce na můj příspěvek do diskuze. A jak napsal Klobása…dobytků je okolo vody víc než dost a horší…

reagovat
Úterý 13. ledna 2015 v 18:54 ® Deaf reakce na …

Klobasa> Naprosto souhlasím…

reagovat
Úterý 13. ledna 2015 v 18:53 ® Deaf reakce na …

mastrof> Za mně naprosto v pohodě… Jenom jsem chtěl upozornit na to jak to ve skutečnosti s lovem mníka je.Jen bych ještě dodal že mník je chráněný celoročně a jeho lov je povolený pouze na základě výjimky, kterou uděluje příslušný krajský úřad. To že jsi chytat byl a nastražil jsi rousnici, tak jsi se ničím proti RŘ neprovinil, protože na tu může zabrat cokoli..i hájený mník. Jen jsi povinný dodržet doby hájení a míry…

reagovat
Úterý 13. ledna 2015 v 17:45 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

Deaf>9-) mastrof> Nic ve zlém, jsou i horší dobytkové u vody.

reagovat
Úterý 13. ledna 2015 v 17:14 ® mastrof reakce na …

Deaf> uznávám že jsem jsem udělal chybu a nedostatečně si nastudoval řád,po dobu mého snažení tj. 2× cca 2hod vycházka s feedrem a rousnicí,nebyl uloven žádný rybí druh. tudíž jsem nic nezpůsobil, ale poučením pro mě je, že příště si radši přečtu i to o čem jsem přesvědčen , že vím jak je. má posedlost ulovením této pro mě magické ryby mi zatemnila mozek… vyrazím na ně tedy až v únoru…

reagovat
Pondělí 12. ledna 2015 ve 23:41 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Deaf> že by pytlák ? Vždyť jsem to psal, jen dobytek chytá ryby ve tření a ještě v době hájení ! ;-)

reagovat
Neděle 11. ledna 2015 ve 14:12 ® Deaf

Tady je ta výjimka, kterou nám tu stále předkládáš..

U rybářských revírů, kde je v popisu uvedeno: „MNÍK“, je na základě výjimky KÚ Středočeského kraje č. j. 8406/OŽP-10416/03-Sy, povolen odlov mníka jednovousého. Nejmenší lovná míra mníka je stanovena na 40 cm, doba hájení od 1. 11. do 31. 1.

takže jestli v tomhle období chodíš cíleně na mníky tak porušuješ ryb. řád, respektive jeho bližší podmínky, neboť mník je hájený do 31.1. (a všeobecně do 15.3).Navíc u žádného z revírů Středoč. Úz. Svazu není pro rok 2015 žádný dodatek k tomu, že by jeho lov byl povolen bez omezení…pročítal jsem soupis revír po reviru dost pečlivě. Na druhou stranu jestli by se ti podařil jeho úlovek náhodně a po fotce je puštený zpět..je všechno OK a tahle debata je bezpředmětná.Zdar a ať koušou.

reagovat
Sobota 10. ledna 2015 ve 23:14 ® mastrof reakce na …

Palivec> díky za tipy,tu staženou rybku ale vyzkouším až příští zimu, ted už se tu na ní čapat nesmí. jdu po nich s rousnicema… co máš přesně na mysli za červy? takové ty velké bílé co jsou občas na kompostě či v trouchnivém dřevu??

reagovat
Sobota 10. ledna 2015 v 17:50 @ Palivec

Největší (nad 80) mníky jsem nachytal na velké červy. Měli je radši, jako mrtvou rybičku a jiné dobroty. Pokud byla koncem roku po lijácích vysoká zkalená voda, byli mníci tak aktivní, že lovili i ve dne a v sloupci a pokud jsem nahodil do vody metr a víc, většinou to nějaký rafl dřív, než olovo dopadlo na dno. Chytal jsem i s malým olůvkem (5g) a nechal jsem, ař si mník červa vezme, když pomaluy klesal. Takových období, kdy byla vysoká kalná voda a pršelo a v noci mrzlo, jsem zažil jen několik. V těchto dnech je také tak, ale mníka chytat nesmím, je chráněný. Jedno tajemství prozradím (snad se o tom tady nepíše): atraktivitu mrtvé rybky pro mníka o řád zvýši, pokud rybku před nahozením stáhnete z kůže. „Holé“ maso je asi pro mníka o moc voňavější, jako to pod kůží.

reagovat
Sobota 10. ledna 2015 v 8:32 ® mastrof reakce na …

Klobasa> ne asi ale určitě je to jinak!!

reagovat
Sobota 10. ledna 2015 v 8:31 ® mastrof

každý rok stejnýá písnička a to už jsem to tam doslova napsal,že chytám na revíru kde je lov mníka povolen!!! a jizera to nebyla… rady tohoto typu jsou mi opravdu k ničemu

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 22:25 ® Klobasa
Klobasa

Pardon, na té Jizeře je to asi jinak.

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 22:20 ® Klobasa
Klobasa

Od 1. ledna do 15. března je v mimopstruhovém revíru hájen mník jednovousý, proto ho nemáš právo chodit cíleně chytat.

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 22:18 ® 1Mara
1Mara

Jen dobytek chytá rybu v době tření......

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 20:41 ® mastrof

tak jsem tu zase jako každej rok s otázkou,jak vám jdou ty mramorovaný krasavci?? včera jsem to byl zkusit na revíru kde je povolen lov mníka,přišel jeden záběr, rána do čihátka pak chvíli nic a pak pomalej rozjezd, po záseku jen pomuchlaná rousnice… zkoušim to každej rok ale nechce se jim… až ho ale jednou čapnu bude mít minimálně 70cm za tu snahu a odhodlání. samozřejmě pošupajdí zpátky do řeky kam patří;)

reagovat
Neděle 24. února 2013 ve 21:36 ® regulus reakce na …
regulus

mastrof> na netu ani tak nejde o lov, ale spíš o to, nedávat špatný příklady. Děcka jsou na netu pěčený, vařený, my jsme pro ně staří chlapi, stejně ty jako já a nečtou to celý. Možná právě proto by tam mělo být to u nás se to může, protože máme vyjímku, ale jinde ne a to ještě zdůrazněný. Je to pro jejich dobro, aby až budou starší mělo ještě vůbec smysl jít na ryby. Každej z nás někdy chytil rybu kterou původně chytit nechtěl, z jakýhokoliv důvodu, ať už byla hájená nebo chráněná, ale chytat cíleně ryby který by z různejch důvodů měly být v daným období jen náhodným úlovkem mi nepřipadne úplně košér. A to byl taky jedinej důvod, řekněme nepříjemnejch příspěvků v tomto fóru. Nehodlám študovat RŘ ČRS a BP jednotlivejch ÚS pokud tam nepojedu na ryby, jsou to pro mě zbytečný informace. Předpisy ČRS A MRS se ve svý podstatě skoro neliší, stejně tak BP, obojí se řídí stejným zákonem. V MRS nemáme rybářskej řád, je dán zákonem, máme BP kde jsou uvedeny všechny „anomálie“ a vyjímky, případně je k němu každej druhej rok dodatek. Paradoxně není nikde v interních předpisech MRS uvedeno, že mník a nejen on patří mezi chráněné živočichy, ale je to uvedeno v zákonech na nějž se BP odvolávají. Asi to úplně dobře není, ale já ty předpisy nedělal.

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 19:38 ® mastrof reakce na …

regulus> to máš asi pravdu, jinak bych neviděl problém v lovu mníků i na jiných revírech pokud by byla každá ulovená ryba šetrně a bez prodlení vrácena do revíru ve kterém byla ulovena.

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 19:37 ® FInnnp

A nebo musíte mít evropskou povolenku jako já a na tu se může všechno a všude.Nechce se to jen bát.

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 19:21 ® regulus reakce na …
regulus

mastrof> no vidíš a mě zase zvedla tvoje odpověď hrajimu, respektive její tón, stačilo napsat máme vyjímku …

Ušetřil by sis moje nepřínosné příspěvky. :-)

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 19:17 ® mastrof reakce na …

regulus> uraženeckej ton sem použil možná až po tom tvém příspěvku, taky mě celkem nadzved ze židle

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 19:12 ® mastrof reakce na …

regulus> nikdo mi napovídat nemusel, vím kde chytám a jaká tam platí pravidla. tobě bych ale poradil aby ses nezapojoval do debaty ke které ani nemáš co říct, protože asi pravděpodobně ani nevlastníš soupis revírů středočeského kraje a neumíš ani hledat http://www.crs-sus.cz/…SUS_2012.pdf je to sice 2012 ale stále to tak je šťourat by vám šlo chytráci ale rada žádná…

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 19:11 ® regulus reakce na …
regulus

b.gun> jo dobrá, netušil jsem, že máte ještě třetí papír, hledal jsem RŘ, BP a dodatek k BP na letošní rok.

O tohle ale vůbec nejde, šlo o uraženeckej tón v odpovědi mastrofa. Stačilo napsat na Jizeže (případně kdekoliv jinde) je vyjímka z lovu i hájení a hotovo. Ono oživení fóra jak mám chytit mníka v době, kdy je za normálních okolností hájenej některý jedince kapinku zvedá ze židlí. Já se na stránky SÚS díval až po heringově příspěvku.

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 18:04 ® b.gun reakce na …

regulus> Když se člověk podívá na stránky Středočeského ÚS, tak na něj vypadne toto: http://www.crs-sus.cz/…SUS_2012.pdf …

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 17:46 ® regulus reakce na …
regulus

mastrof> seš nějakej chytrej když ti někdo napověděl, že.

Mimochodem, mník je chráněnej dle vyhlášky č. 395/92 Sb. celostátně a když se člověk podívá na stránky středočeskýho ÚS ČRS i na tu zmiňovanou Jizeru, tak mu vypadne tohle:
http://www.crs-sus.cz/…2_uzemni.pdf
http://www.crs-sus.cz/…mapy/024.php
http://www.crs-sus.cz/…mapy/025.php
a ať se koukám jak chci, tak tam o žádný vyjímce není ani zmínka, konec konců ani o míře 40cm. Čímž nechci tvrdit, že tam vyjímka není.

reagovat
Neděle 24. února 2013 v 17:21 ® mastrof

hraji> je to přesně tak jak píše kolega hering, tak si tu knížku radši nejdřív prostuduj ať nemusíš vkládat nemístné a nepřínosné příspěvky, spíš bych ocenil praktickou radu;)

reagovat
Sobota 23. února 2013 ve 23:29 ® hering
hering

hraji> Kolego,obecně máš pravdu.Jenže ono to není všude stejné. Píše,že se pokouší teď týden v kuse na Jizeře o mníka a nic. Na Jizeře 1 a 2 ,ale i na všech revírech v středočeském svazu kde je vyjímka k lovu mníka je upravena doba hájení a i míra.Konkretně hájen od 1.11. – 31.1. a míra 40cm.Pokud tedy lovil na těchto revírech, dodržoval dobu a povolené způsoby lovu,může se o mníka legálně pokoušet.

reagovat
Sobota 23. února 2013 ve 21:54 ® FInnnp

Bahňák> A nebo taky 25 stupňů.Ják to chodí v posledních letech.Jeden den mráz a ze dne na den Itálie.

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...