Chytej.cz

Náhony MVE necteno

18.10.2006 | Axamith | 17.412 zobrazení | 104 odpovědí

Náhony MVEMěl jsem incident s majitelem MVE, který mě vyhazoval z pozemku sousedící s náhonem s argumentem, že náhon není revír. Kde je pravda ? Na straně provozovatele MVE nebo rybáře ?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Čtvrtek 22. prosince 2016 v 8:44 ® hraji reakce na …
hraji

Bořík> pokud škodí, je na tom, komu škodí, aby se bránil. Samo se to neudělá. A nikomu obhájce nedělám, od začátku tvrdím, že je potřeba provoz MVE sledovat a nalézt bod, kdy neškodí víc, než je nezbytně nutné. Je třeba si uvědomit, že řada MVE vznikla dřív, než nám byly vody svěřeny jako revíry. Je to o tom, nalézt rovnováhu a k tomu je třeba o provozu MVE dost znát, a to nejde bez sledování.

reagovat
Čtvrtek 22. prosince 2016 ve 3:30 ® Bořík reakce na …

hraji> Pozoruhodné jsou z krajinářského a rybářského hlediska ovšem ty MVE, ktere jednoznačně škodí. Těch je, žel, dosud většina. Jsou to malicherné strojky.Nemusíš jim dělat obhájce, zákon je spravedlivý, a kdo jej porušují, budou polepšeni, by již neškodili jako lotříci..

reagovat
Pondělí 19. prosince 2016 ve 14:15 ® Pr3v1t3k reakce na …
Pr3v1t3k

jepice> Doložil jsem vše, nestalo se nic…433027…

reagovat
Sobota 17. prosince 2016 ve 20:14 ® jepice-zruseno reakce na …

hraji> pokud budou fotografie doloženy svědectvím, jsou použitelné. Anonymní fotografie jsou dobré pro provedení kontroly, ale již ne pro správní řízení. Nezáleží tolik na ČIŽP, ale na odvolacím orgánu (MŽP), případně soudu.

reagovat
Pátek 16. prosince 2016 ve 21:25 ® hraji reakce na …
hraji

BigMike> už jsem zažil, že právník zastupující provozovatele MVE, fotografie zpochybňoval. Protože pokud není takový magor, aby nechal jez úplně uschnout, z fotek neprokážeš, že se nejednalo o krátkodobý stav způsobený náhodnou poruchou. Ale protože se osobně znám s inspektorem ČIŽP, zeptám se jej, jak se staví naše Čižp k fotografiím bez dalšího svědka.

reagovat
Pátek 16. prosince 2016 ve 21:08 ® BigMike

A nebo je také toto:

http://suchejezy.cz/

reagovat
Pátek 16. prosince 2016 ve 21:07 ® BigMike reakce na …

Netřeba být ani členem RS ani ČRS. Nafotím, že nejde voda přes jez, jen přes turbíny, pošlu na inspekci a už se to řeší! Nevím tedy výši pokut, ale už jsem takto 3× zasílal fotodokumentaci a vždy se to řešilo, byť někdy i měsíce! A hle, ve většině případů se majitelé ukázní! Občas mají ale výkyvy, což se dozvídám zpětně, nikdo si totiž nechce pálit prsty a nafotit a poslat na inspekci a…

reagovat
Pátek 16. prosince 2016 v 16:52 ® hraji reakce na …
hraji

jepice> děkuji za obsáhlý výklad, ale tohle všechno vím, jen je problém, že MVE vypláchne nadjezí na cca hodinu a něco. Když dorazí ČIŽP, zjistí prd, to už taky vím. Funkční RS, která okamžitě, jak zjistí porušení manipulačního řádu, vyvolá akci, má jediná šanci na úspěch. Jinak se ČIŽP ocitá ve stavu důkazní nouze a houby. Vzpomínám na případ, kdy jsem zjistil porušení manipulace s vodou na jezu v neděli dopoledne. Víš jak dlouho trvá sehnat v neděli dopoledne inspektora ČIŽP, který přijede na kontrolu? Udělal jsem dokumentaci i bez ČIŽP a už to jelo.

reagovat
Pátek 16. prosince 2016 v 16:47 ® jepice-zruseno reakce na …

hraji> Na pokutu od ČIŽP pro MVE nepotřebuješ funkčnírybářskou stráž, podnět může podat kdokoli. Ideální pro ČIŽP bude samozřejmě doložení stavu fotodokumentací včetně stavu vody na lati pod MVE, kontakt na sebe a napsat že chci být informován o výsledku kontroly. V jistých případech se může stát, že bude ČIŽP potřebovat svědectví. Obvykle ČIŽP v tomto případě dorazí neohlášeně, zjistí stav kontrolou na místě a pak zkoumá, co má MVE povoleno. U některých starých MVE není stanoven nejmenší zůstatkový průtok, což je trochu problém. Teoreticky, pokud nastanou dvě opravdu vážná porušení během jednoho roku, může ČIŽP podat návrh na ukončení činnosti. Závěrem nezbývá než dodat, že využívání vodní energie má v ČR dlouhou tradici, která byla částečně potlačena během období vlády jedné srany, a nyní je v některých případech deformována nedokonalým systémem dotací. Přesto nám nezbyde nic jiného, než si na MVE zvykat – vzhledem k energetické koncepci ČR a politice vývozu elektrické energie do zahraničí během předchozích deseti let.

reagovat
Pátek 16. prosince 2016 v 15:55 ® Pr3v1t3k reakce na …
Pr3v1t3k

Příspěvek byl smazán administrátorem, protože obsahoval urážky.

reagovat
Sobota 10. prosince 2016 v 9:19 ® hraji reakce na …
hraji

Pr3v1t3k> když po někom něco chceš, není od věci požádat, ještě lépe poprosit. Tímto způsobem, který předvádíš níže, můžeš jednat se svými rodiči, s manželkou a dětmi, pokud máš, ale ne se mnou. Takže to je zase neplatný pokus.

reagovat
Pátek 9. prosince 2016 v 16:09 ® Pr3v1t3k reakce na …
Pr3v1t3k

Problém nemám, nervózní nejsem, akorát se vyjadřuji po svém. Nebudu na tom nic měnit a v rámci uchopení celku mi tedy prosím vysvětli, jak je možné, že jsi dostal svou zadnici na pozici, kde je nutné umět číst? Je mi jasné, že to co ti teď napíšu nezapadá do tvého běžného algoritmu, nicméně co mám dělat, když úřady, svaz a tím i RS na to kompletně serou? Osobně jsem majiteli MVE oznámil, že ho udávám úplně pokaždé a on se zasmál s tím, že mohu klidně pokračovat, že má kamarády na správných místech. Tak mi, milý svazomrde, poraď jak vyrobit 1)dostatečný tlak, podložený několika tučnými pokutami od ČIŽP

  1. funkční RS, která hlídá revír?
  2. pravidla a kontrolovat jejich dodržování?
reagovat
Pátek 9. prosince 2016 v 15:07 ® hraji reakce na …
hraji

Pr3v1t3k> máš zjevně problém, jsi nervózní a zbytečně agresivní. To chce návštěvu u psychiatra. Opětovně konstatuji, že jsi nepochopil, co jsem ve svém prvním příspěvku napsal. Zkus to ještě jednou.

reagovat
Pátek 9. prosince 2016 ve 12:09 ® Pr3v1t3k reakce na …
Pr3v1t3k

Co to meleš o chápání celku? Úřady na to serou, RS na to taky sere tak co jsem podle tebe nepochopil? Celé jsem to uzavřel tím, že jsem udělal co šlo včetně dokumentace a komunikace s vodoprávním úřadem a nestalo se ani hovno, přestože jsem učinil kroky které mi poradil jak úřad vodoprávní, tak rybáři. A za nastavování pravidel bych ti dal facku, protože ti pánové co pravidla nastavují mi řekli, že mohu udělat akorát x kroků a po jejich splnění jsem skončil a oni s tím nic neudělají..Co na tom zase nechápeš ty ty svazoláskaři? RS jsem na tomto úseku neviděl 14 let, ale evidentně je to jen o nastavení pravidel…tykrávo tam u Vás to musí bejt opravdu Kája Mařík šukající Mirka Dušína a nikdo v tom nemá cizí zájem až na rychlonožku kterej stíhá všechno udávat příslušnému nastavovateli pravidel…

reagovat
Pátek 9. prosince 2016 v 11:49 ® hraji reakce na …
hraji

Pr3v1t3k> přečti si ještě jednou co jsem napsal a pokus se to napodruhé pochopit jako celek. Jinou radu pro tebe nemám.

reagovat
Pátek 9. prosince 2016 v 11:23 ® Pr3v1t3k reakce na …
Pr3v1t3k

hraji> Tak já například opakovaně řeším problém na 433027 u Josefovy Huti. Mám chalupu, sousedí s náhonem k MVE. Nikdy nikdo mu nic neudělal a to na něj udávám jak praskliny a průtoky ( teď je třeba silnice ve stavu na lední hokej), tak to, že v létě je řeka téměř vyschlá a náhon vesele sviští. Co já vím, pokutu nikdy nedostal a na úřadě tvrdí, že můžu jen udávat a udávat a udávat aa ve výsledku se nic nestane tudíž máme tedy nefunkční rs…

reagovat
Čtvrtek 8. prosince 2016 ve 22:34 ® hraji reakce na …
hraji

šedivák> nevíš a soudíš, blbě. Neprovozuji žádnou MVE, ale dobrých 16 let bojuji s provozovateli 4 MVE na našem revíru. A mohu říct, že když se vyvine dostatečný tlak, podložený několika tučnými pokutami od ČIŽP, každý provozovatel MVE si rozmyslí, jestli si riskne porušit manipulační řád. Ale chce to funkční RS, která hlídá revír a když dojde k porušení podmínek provozu, vědět co a jak udělat, aby se vše zadokumentovalo a doložilo. Není to nic nebetyčně složitého, jen je potřeba nastavit pravidla a kontrolovat jejich dodržování.

reagovat
Čtvrtek 8. prosince 2016 ve 22:03 ® šedivák reakce na …

hraji> evidentně jsi provozovatel několika z nich, na paralelní příspěvek a diskusi nereaguji. Až budou narovnané výkupní ceny elektrické energie, pak se nebudou vychcánci zajímat o budování jakýchkoliv „ekologických“, ať fotovoltaických, větrných, či vodních, zatím produkují to samé, za několikanásobně vyšší cenu, kterou platí drobní odběratelé, konkrétně domácnosti. A často jde o zařízení, která nic neprodukují, pouze energii převádí z jedné části soustavy do jiné, viz noční dodávky EV zařízení. Ale hlavně když se škvára točí a blbci platí.

reagovat
Čtvrtek 8. prosince 2016 v 8:26 ® hraji reakce na …
hraji

Bořík> existuje řada MVE, které nic neničí, přírodu nijak zásadně nepoškozují a rybám nevadí. Nejhorší je šablonovitý přístup bez posouzení skutečného vlivu.

reagovat
Středa 7. prosince 2016 v 16:32 ® Bořík

Tady něco pro zábavu a poučení, kdo jsou vlastně ti provozovatelé MVE.http://www­.ahecr.cz/kdo-je-asociace-hydroenergetiku-cr Jinak jsem si všimnul, že jak v dnešním projevu prezident Zeman, tak před lety v brožurce Letní přemítání prezidenta Václava Havla, se zmiňují, jak jim jsou MVE sympatické. Asi už k nim nedošlo, že to jsou hračičkové, kteří jsou kvůli sobeckému zisku ochotni zničit přírodu naší krásné vlasti.

reagovat
Sobota 29. listopadu 2014 v 18:07 @ XX

Není důvod nezapočítavat průtok propustí do minimálního průtoku, tady ano je nutné sečíst to co jde přes splav a to co je v propusti. Zmínily se tu třeba Bulhary, tam v létě nejde přes jez nic, ale je tam rybochod a elektrárna vodu vrací hned pod splavem

reagovat
Sobota 29. listopadu 2014 v 18:00 @ XX

To že se elektrárna naddymenzuje ještě nic neznamená, ta v Kroměříži má hltnost 10m3/s nad průměrným průtokem.

reagovat
Sobota 29. listopadu 2014 v 17:57 @ XX reakce na …

Existuje důvod proč by na jednom splavu byly dvě elektrárny, pokud jedna bere jen velmi malé množství vody.Jsou místa kde se uživí elektrárna s 500kW, ale přitom tam je zařízení jen třeba s 15kW, pak má smysl budovat další. Problém Moravy je v tom, že se jedná o hraniční tok a u dyje zase že teče po rovině, a je to také hraniční tok. Jediné vhodné místo je mezi Břeclaví a Bulhary, ale muzsel by se postavit splav, nebo pouřít stará dyje kolem janohradu.

reagovat
Sobota 29. listopadu 2014 v 17:51 @ XX

Elektrárna Břeclav byla postavena roku 1996. To co nazýváte náhonem u elektrárny Bulhary ve skutečnosti žádný náhon není, voda do toku se vrací asi 30m pod elektrárnou. Náhony bývaly typicky v délce několika stovek metrů.

reagovat
Pátek 17. května 2013 ve 21:46 ® regulus reakce na …
regulus

BigMike> je to váš boj, asi je ti jasný, že já z JM, navíc se zkušenostma co mám, to za vás neodválčím. Pokud se nepletu, tak průměrný průtoky asi nikdo nezfalšuje, MZP je danej výpočtem na zákadě ročního průtoku, nemyslím si, že by s tím mohl někdo moc beztrestně čarovat.
Jak jsem psal, nafotit, nafilmovat a poslat kamkoliv i kdyby to měla bejt TV Nova a ten blbej John.

reagovat
Pátek 17. května 2013 v 16:40 ® BigMike reakce na …

Draky> :-)) ) Už jsem tam loni nahnal i Inspekci život. prostředí z ČB a když jsem se dozvěděl jak upravili původní projekt ohledně přepadu přes jez a průtoku, bylo mi blivno! Jen tak, proběhlo to potichu, ani MO ČRS nedali vědít a … Z nejnižšího možného průtoku přes jez 2,5m3 to upravili na 0,5m3!!!!!! To je pak už opravdu o ničem! A budeš se rozčilovat, tahat se s ouřadama, soudit, když je to Povodí jedno, úřadu v Sobíku jedno, jihočeskému územnímu svazu ČRS jedno… Už od Veselí od MVE Veska jdou přívalové vlny, stačí kouknout v létě na grafy průtoků a je to jak pila. Takže chvilku voda v Roudné přes jez teče, pak to spadne, neteče a myslím, že je v tom majitel na 90% nevinně! Ale jak říkám, když někde MVE s takovým 150 m náhonem k MVE udělají, je v podjezí konec života!!! A jak jsem se dozvěděl, Povodí je spokojené, že se jim tam netopí vodáci, to pak mají průser a nemají hlavouni prémie! Být to podle Povodí, ani by nemusela být řeka.)))

reagovat
Pátek 17. května 2013 v 16:15 ® Draky reakce na …
Draky

BigMike> no kolikrat na tu stiznost nikdo neslysi…jak jsem psal o tej Roudnej, tak tam uz se posilala stiznost nekolikrat a nikdo se nezajimal…ted co jsem se tam bavil s jednim bratrovo sousedem, tak chtel naistalovat kameru, aby meli dukazy a pak si stezovat znova…obcas je to proste slozite :-)

reagovat
Pátek 17. května 2013 v 15:29 ® BigMike reakce na …

regulus> díky, díky! Jo, Lužnice je 1! On je problém v tom, že lidi remcají, ale pak už nemá nikdo energii na to, aby poslal stížnost. Mají svých starostí dost.) Každopádně letos občas něco někam „tréninkově“ pošlu! Udělám si mustr a bude to!.)

reagovat
Úterý 14. května 2013 ve 20:59 ® regulus
regulus

Jen tak pro zajímavost jsem zjistil, že vodoprávním úřadem jsou ve většině případů obce, konkrétně obvykle Odbor životního prostředí apod. příslušného obecního (městského) úřadu. Vodoprávní úřad určuje MZP a měl by ho kontrolovat. Podle toho co se tu píše, se tak mnohde neděje, tak alespoň víte kam posílat stížnosti, protože remcáním na internetu se ničeho nedosáhne. Takže pokud je suchej splav, tak a z MVE frčí voda jako o život, tak nafotit nebo natočit, na webu povodí je obvykle lehce zjistitelnej aktuální průtok na nejbližším měrném bodu povodí a podat stížnost. Domnívám se, že by se příslušný úřad měl stížností zabývat a minimálně se k ní vyjádřit. Pokud podobnou stížnost pošle víc lidí, tak nikdo z nich nebude strkat hlavu do písku, teplej flek na úřadě se blbě opouští.

Pro zajímavost jsem z jednoho dokumentu JMK vytáhl několik podstatných podmínek provozování MVE z hlediska vodoprávního řízení http://www.chytej.cz/…tahnout/265/ .

reagovat
Úterý 14. května 2013 v 19:57 ® regulus
regulus

BigMike> v tom PDF co jsem sem dával http://www.vrv.cz/…_Luznice.pdf jsou hltnosti i výkony těch vašich MVE.

Jak se tak koukám, je na Lužnici 2× víc MVE než u nás na Svratce, na cca 90 km toku jich je 10 a jsou to asi tak srovnatelný řeky. Celkovej výkon mají cca 1250 kW, jen 4 mají větší výkon jak 100 kW (největší má 430 kW). Na Svitavě (tak 2/3 Lužnice) je 15 MVE, na Jihlavě která je srovnatelná s Lužnicí jsou jen 4 MVE a paradoxně na řekách s podstatně větším průtokem, jich taky moc není, na Moravě (v JM kraji) jsou 3 a na Dyji 8. Další věcí je to, že většiny těch MVE si ani nevšimneš pokud o nich nevíš, nezažil jsem, že by někde přes splav voda netekla nebo teklo málo vody kvůli MVE. Navíc je tu ještě několik původních náhonů k bývalým mlýnům a pilám, který se nevyužívají.

Ty fotky, cos sem nedávno dal, stavba MVE i na druhém břehu, je fakt přeháňka, vcelku nechápu, jak to, že to povolili. Hold vám se tam rozrůstají MVE a nám zase FVE.

Ještě malou poznámku k tý hltnosti a výkonu. Je to závislý na účinnosti, typu turbíny a pochopitelně i rozdílu hladin. MVE by měla být naprojektovaná a provozovaná tak, aby to neškodilo a provozovatel byl taky spokojenej, je to přece jen značná investice s dlouhodobou návratností. Pokud se to dobře spočítá a použijí se dvě turbíny se zhruba 1/3 a 2/3 celkového výkonu, lze MVE provozovat na 1/3, 2/3 nebo plný výkon podle aktuálního průtoku aniž by měla negativní vliv na řeku. Nevím proč to u vás nefunguje a pochopitelně nevím jetli je za tím hamižnost, špatná legislativa nebo něco jinýho. Na takovouto stavbu musí být stavební povolení, který musí někdo vydat, povolení od vodoprávního úřadu s nakládáním s vodou a v neposlední řadě ve většině případů smlouva s distributorem elektřiny pro zapojení do sítě, kde musí být uveden předpokládaný množství dodané energie za rok. Tohle nezávisí na jednom nebo dvou úřednících a tak mě fakt není jasný, jak je možný, že v tom je takovej bordel jak to vypadá.

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...