Obalovací těsto

Jako první věc, velice účinnou pro krátkodobý lov, bych zmínil obalovací těsto. Obalovací těsta se dají buď koupit anebo si je dělám sám. Raději mám těsta svojí výroby, protože jsou ze stejné směsi a stejných surovin jako boiles, které si také vyrábím.

Mám dvě možnosti. První z nich je taková, že si při výrobě boiles odeberu část těsta, ze kterého si udělám hrudky akorát na jedno chytání, ty si dám do mrazáku  a před chytáním si vždycky jednu vezmu. Je to snadný způsob, ale má to i svá proti. Zaprvé směs na boiles, kterou používám, bývá někdy dost hrubá a těsto potom na kuličkách špatně drží a zadruhé se mi dost často stávalo, že jsem prostě těsto doma zapomněl, mám totiž všechny věci stále připravené v tašce, tedy včetně krmení a jenom vezmu pruty, tašku s krmením a jedu. Dělám si proto i obalovací těsto v prášku.

Postup je takový, že si opět odeberu část těsta při výrobě boiles, toto těsto rozválím na placku, jako když se dělají nudle, placku nechám důkladně uschnout a poté ji rozemelu v mlýnku na kávu.

 

Přidám ještě trochu pšeničných klíčků, které udělají těsto ještě lepivější a jsem hotov. Takovéto jemné těsto stačí u vody zamíchat s vodou a může se použít.

Prášek na výrobu obalovacího těsta

 

Pokud chci mít obalovací těsto ještě ostřejší, mám v tašce z domova namíchané tekuté přísady, které dávám do boiles a těch do těsta trochu „cmrndnu“. Toto práškové těsto má i tu výhodu, že se na rozdíl od těsta z mrazáku nekazí a tak pokud se jede na delší čas, každý den si udělám čerstvé.

 

Dipování

Další věc na krátkodobé chytání jsou dipované boiles. Zase mám několik možností. Mohu použít kupované dipy, ale bohužel s nimi nemám příliš dobré zkušenosti. Většina z nich fungovala spíše jako odpuzovače, a to i ty od dost uznávaných výrobců. Dlouho jsem nevěděl proč, ale poté, co jsem to ochutnal, tak už mi to bylo jasné - prostě samá chemie. Také cena komerčních dipů je dost  nechutná. Dipy si tedy dělám sám, vím co do nich dám a většinou to funguje lépe než ty koupené. Recept na dip napíšu nakonec.

Dipované boilies

 

Ještě k dipování,  nejlepší je mít kuličky na chytání v dipu namočené stále a používat tyto, na druhou stranu, ale příliš navoněná kulička mezi normálními kuličkami může budit u ryb podezření, takže dipuji všechny kuličky, ale ne moc výrazně. Postup je takový, že udělám boiles a to nechám úplně vysušit - k sušení jsem se postupně dopracoval po různém experimentování s konzervováním boiles, suším to nejméně 14 dní pěkně na vzduchu na půdě. Toto na kost vysušené boiles dipuji, používán také svůj dip, ale musím ho rozředit ve vodě, na 1 díl dipu dávám 1 díl vody.

Dipuji to tak, že dám boiles do kbelíku, který je naplněn tak do třech čtvrtin  a na to naliji část rozředěného dipu, pořádně protřepu a nechám tak hodinu stát, potom znovu potřepu a pokud je všechen dip nasáklý, celý postup opakuji. Dělám to tolikrát, dokud jsou kuličky schopny něco nasát. Nasáklé kuličky rozložím na síto a nechám znovu důkladně usušit, po uschnutí ještě jednou zaliji trochou dipu, zkontroluji, zda ještě sají, pokud ano, tak opakuji celý postup. Nasáklé kuličky usuším a přechovávám v uzavřeném kbelíku, zasypané cukrem, který do sebe nasaje všechnu zbytkovou vlhkost, takto se kuličky mohou přechovávat i několik let. Toto upravené boiles funguje opravdu skvěle.

 

Boilies válečky

Další způsob je docela známý a uvádím ho pouze pro informaci. Je to velice jednoduché a často až překvapivě účinné. Z těsta si vyválím hady jako na výrobu boiles, dám je na rolbal a pouze lehoučce projedu druhou částí, aby zůstaly na hadu jenom takové drážky, tyto hady vařím jenom chvilku v páře, aby zvrchu byly uvařené a uvnitř syrové, je to tak asi 1 minuta podle průměru a druhu těsta.

 

Potom to nalámu podle těch drážek a nechám úplně uschnout.

 

Je to v podstatě z vrchu boiles, uvnitř peleta. Už to dál nijak nedipuji ani neobaluji. Na vlas to navlékám tak, že váleček po délce provrtám, navléknu a k němu dám ještě normální kuličku vyrobenou ze stejného těsta, ale normálně uvařenou. Pokud mi nevadí, že budu častěji přehazovat, tak to provrtám z boku a dávám pouze ten váleček. Všechny tyto úpravy mají za úkol zvýšit atraktivitu nástrah. Je to sice na úkor selektivity, ale velcí kapři se na to chytit dají - v podstatě všichni moji letošní kapři byli chyceni na některou z popsaných nástrah a jsou mezi nimi i pěkné kousky.

 

Vícevrstevné obalování

Poslední způsob, který zde popíši, je asi nejlepší, používám ho k úpravě kuliček, které jsou pouze na chytání, je to vlastně takový kříženec boiles-peleta, prostě boiles obalené těstem a usušené. Těchto kuliček není třeba dělat nějak moc, protože se dávají jenom na háček. Boiles používám to dipované, jak jsem výše popsal.

Na obalení je třeba vyrobit tekutinu, která se skládá z 1 vejce a asi 100g důkladně rozmixovaných jater, do tohoto se přidá ještě trochu dipu. Boiles nasypu do misky s víkem, musí tam také zůstat tak třetina volná, naliji na to trochu té tekutiny a pořádně protřepu, aby byly všechny kuličky důkladně mokré, toto zasypu tím obalovacím práškem, který jsem popsal výše, důkladně protřepávám, aby se prášek rovnoměrně přilepil na všechny kuličky.

Obalené kuličky vysypu uschnout na síto a po důkladném uschnutí celý postup opakuji a to tolikrát, jak chci mít silnou vrstvu. Sušení lze za špatného počasí urychlit v sušičce na ovoce. Při poslední vrstvě ještě každou kuličku ručně v ruce doválím, aby byly hezky kulaté a těsto na nich pořádně přilnulo. Nakonec ještě znovu usušit a může se jít na ně.

 

Játra s vajíčkem

Rozmixovaný obsah talíře z předchozího snímku

Boilies připravené k obalení

Boilies namočené v tekutině

Zasypání práškovým těstem

Boilies na sušičce

Boilies v obalu

Rozpadem obalu se do vody uvolňuje spousta látek a jemných částic lákajících ryby

 

 

 

Ještě zbývá uvést recept na dip:

30 ml lososového oleje

20 ml melasy

20 ml medu

20ml CSL tekutá potrava

20 ml tekutých jater

20 ml převařené vody

20 ml vodky

4 kapky N-Butyric Acid

5 kapek EO černý pepř, používám od firmy Salus který se koupí v každé čajovně nebo i drogerii, je 100% přírodní a jeho cena je asi 250 Kč za lahvičku

2 kapky EO máta peprná, od stejného výrobce, ale ten je levnější, stojí asi 50 Kč

 

Do toho přidám rovnou kávovou lžičku česnekového prášku, trošku nastrouhaného belachanu a nakonec několik kapek aroma, které se použilo do boiles. Dávkování aroma neuvádím, protože každý výrobce má jiné doporučené dávkování a do dipu se to musí dát od oka, raději méně než více.

Suroviny na výrobu dipu

 

Směs se musí pořádně protřepat, aby se všechny složky důkladně propojily a česnekový prášek s belachanem rozpustily. Za suroviny do dipu se sice jednorázově utratí několik set korun, ale většinou jde o věci, které má každý doma a pokud ne, tak se dají použít normálně i do boiles. Dávkování těch dražších věcí je tak malé, že výsledná cena dipu je velice příznivá.

 

Tak to jsou všechny způsoby tunění boiles, které používám a které mi přinesly spoustu pěkných úlovků. Snad pomohou i vám.

 

Text i foto: Petr Jirava – zadar