Náčiní

Volbu prutu a navijáku nechám na každém z vás. Nejdůležitější věcí je při tomto způsobu lovu tloušťka vlasce. Samozřejmě záleží na měkkosti prutu a spolehlivosti navijáku, ale ideální je vlasec 0,16 nebo 0,14 mm. Přestože tloušť je vcelku obezřetná ryba, nemám dojem, že by „šestnáctka“ vlasec byl nějaký zásadní problém. Splávek používám o nosnosti kolem 2 gramů, větší obvykle není třeba. Háček můžeme použít větší, neboť jej celý schováme do třešně – viz nákres níže. Záleží tedy spíše na velikosti nástrahy.

 

Nástraha

Jak je uvedeno v názvu článku, třešně jsou v létě jednoznačně top nástrahou. Protože značnou část dužiny tvoří voda, třešně samy o sobě při ponoření pod hladinu příliš neváží. Ať jsou jakkoli velké, ve vodě se spíše vznášejí a splávek příliš nezatěžují.

Důležitou věcí pro úspěšný lov není ani tak barva třešně, ale její zralost. Podle mých zkušeností tloušti poznají, jestli je třešeň zralá nebo ne. Domnívám se, že méně zralá třešeň neobsahuje tolik vody a cukru a není tak těžká jako zralá. Proudy u dna si pak s nezralou více pohrávají a zejména větší tloušti o ně zájem nemají. Ještě větší význam má možná množství sladké šťávy, která se z třešní ve vodě uvolňuje a láká ryby k ochutnání.

 

Není ale nutné, aby třešně byly za každou cenu úplně rudé. Bez problému lze chytat i na rané napůl červené třešně nebo třeba na žluté „špendlíky“. Na ty samozřejmě až v pozdním létě, kdy už je po třešních.

 

Způsob nastražení

Mnozí z nás loví na půlku třešně, někteří na celou. Volbu nechám na každém jednotlivci, ale následující obrázek ukazuje, jak jednoduché a zároveň velmi efektivní může být nastražení celé třešně.

 

 

Nástrahu v podstatě prošíváme jako chleba pro lov na plavanou. Začínáme v místě, kde odstraníme stopku, končíme naproti. Můžeme za vlasec lehce zatáhnout, tím opatrně prořízneme dužinu plodu a háček zůstane zaháknut za pecku. To nám umožní opakované nahození a hlavně perfektní ukrytí háčku. Problémem není ani zaseknutí, neboť při prudším pohybu prutu háček sklouzne po pecce, projede dužinou a jednoduše se zachytí v tlamě ryby.

 

Lovná místa

Přestože se tloušti vyskytují i ve stojatých vodách, věnuji pozornost hlavně vodám tekoucím. Jako nejlepší místo pro lov se mi osvědčilo rozhraní proudu a tůně. Podobně jako ostatní ryby mají i tloušti rádi různé překážky ve vodě, například mostní pilíře nebo padlé stromy.

 

Pěkné místo za mostním pilířem

 

Rozhraní proudu a tišiny

 

 

Pokud to místo dovoluje, nahoďte splávek s třešní alespoň pár metrů nad místo, kde očekáváte rybu. Splávek nechte unášet proudem a v místě, kde tušíte přítomnost tloušťů, mírně přibrzděte. Nástraha by pak měla „sklouznout“ do tůně a vydráždit rybu k záběru.

Důležitou věcí je nastavení hloubky. Větší ryby, které zpravidla hodláme lovit, obývají dno tůně a tomu přizpůsobíme hloubku. Třešeň by v podstatě měla kopírovat dno, může být kousek nade dnem, ale může se i „kutálet“ po dně (dle mých zkušeností nejlepší způsob). Hloubku volíme s přihlédnutím k charakteru dna a množství vázek.

 

Počasí a stav řeky

Tloušti se v létě dají lovit za každého počasí, ale ne vždy berou. Jsou to sice ryby říční a musí stále hledat a sbírat něco k snědku, ale někdy to tak nevypadá… :-)

Největší rybačku pamatuji vždy v horkém dusném letním dni před bouřkou, kdy klesá tlak, teploty přesahují 30 °C a překážkou není křišťálově čistá voda. Pokud je ale třeba trošku přikalená, je to dokonalé. Stav vody není tak důležitý a obvykle platí, že největší ryby nacházíme v největších hloubkách a tůních.

 

V případě nízkého stavu vody v řece se musíme v blízkosti vody chovat velmi obezřetně, abychom ryby co nejméně plašili.

Brodění ve vodě může být mnohdy výhodnější, než pohyb po břehu. Jednak proto, že nemusíme obcházet keře, ostružiní a další překážky, ale také proto, že svým pomalým pohybem neplašíme ryby. Pokud je vedro, navíc se můžeme příjemně zchladit.

 

Petrův zdar!

 

Text: Martin Veselý – Holajz2

Foto: autor a chytej.cz