Seznámil jsem se s tímto výjimečným člověkem a požádal ho, zda by nechtěl  v krátkosti představit sebe a své výrobky návštěvníkům chytej.cz.

Jak Krzystof Stepanow sám o sobě s oblibou říká, je vášnivý rybář, milovník přírody a pro ostatní rybáře hlavně  autor ručně vyráběných woblerů imitujících hmyz a jiné „potvůrky“tvořící přirozenou rybí potravu. Na mou otázku, jak a kdy s rybařením začal, mi odpověděl rovněž otázkou: „A myslíš si, že tohle dnes někoho zajímá?“

 

Nakonec se přece jen rozpovídal: „S rybařinou jsem začal někdy ve svých čtyřech letech. Rybářským bacilem jsem byl nakažen svým otcem Henrykem, taktéž vášnivým rybářem. Pod jeho dohledem jsem začal lovit své první rybičky v malých rybníčcích v okolí Katowic. Mými prvními úlovky byly především karásci, plotičky a okounci.

 

Každá rybářská výprava byla pro mě ohromným dobrodružstvím, každé čekání na záběr, samotný záběr a následné zdolávání chycené ryby mi dodávalo ohromnou dávku adrenalinu. Po návratu z jedné výpravy jsem už snil o výpravě druhé, tátovi jsem nedával pokoj a tahal jej na ryby. Při mé první účasti na dětských rybářských závodech, které jsem shodou okolností vyhrál, bylo rozhodnuto - na rybaření jsem se stal navždy závislým.

Od té doby jsem si poctivě šetřil každé kapesné, abych si mohl za ušetřené peníze koupit svou první udici. A tak jsem si postupně našetřil na veškeré vybavení, se kterým jsem se mohl sám vydat na ryby. Během této doby jsem u vody trávil veškerý volný čas. Strávil jsem stovky hodin pozorováním toho, co se ve vodě a v jejím okolí děje. Postupně jsem takto stále více pronikal do tajů vodní říše a rybařiny. Když jsem udělal zkoušky a získal povolenku, začal jsem se pravidelně účastnit rybářských závodů. Do rybářských potřeb jsem investoval, vlastně zpočátku můj otec, stále více peněz a pořizoval si lepší a lepší vybavení.

Každé prázdniny jsme trávili u vody na břehu nějakého jezera. Nejčastěji to bylo jezero Rožnowskie. Zde jsem se také seznámil s přívlačí. Koupil jsem si pár jigových hlaviček a nějaké twistery a jal se pronikat do uměnílovu na umělé nástrahy. Dlouho jsem to nemohl pochopit, ale nakonec se mi podařilo uvláčet mého prvního okounka.

 

Začal jsem si stále více uvědomovat, že přívlač má určité zákonitosti a každá má chyba mě poučila. Všímal jsem si více a více, co se okolo vody hýbe, padá do ní, plave na hladině i pod hladinou a tak vlastně tvoří živočišnou rybí potravu. Větší uspokojení, než chytat na nějakého  živého ováda, mi přinášelo vyzrát nad lovenou rybou za pomoci umělé nástrahy. Už tehdy jsem zjistil,že přívlač bude mou vyvolenou metodou lovu.

 

Znova jsem strávil u vody stovky hodin a další studiem knížek a sledováním filmů s tématikou přívlače.

Když jsem měl docela dobrou zásobu umělých nástrah a balík cenných zkušeností, přihlásil jsem se na mé první závody v přívlači. Jednalo se o klubové závody, které jsem ulovením několika krásných okounků vyhrál.

To mi dodalo sebevědomí a přihlásil jsem se na juniorský přebor města Katowic, které se konaly na Gliwickém kanále. Ulovením krásného tlouště a několika okounů se mi opět podařilo zvítězit. Pak následovalo mé první mistrovství Polska, kde jsem se ze 70. účastníků umístil na 20. místě. Byly to mé první závody na veliké řece, jednalo se o Odru v Zielonej Gorze.

Od té doby jsem se stal pravidelným účastníkem v různých závodech,včetně mistrovství Polska, a to jak v jednotlivcích, tak i v družstvech. Mezi mé nej patří dobytí titulu Mistr Polska juniorů 2002 v jednotlivcích, Mistr Polska 2002 a 2003 juniorů v družstvech a několik dalších umístění na stupních vítězů. Na mezinárodní scéně to bylo 1. místo v družstvech a 2. místo v jednotlivcích na EUROPA TREFF SPINNANGELN 2009 v Potdsdam v Německu.

Stále se aktivně věnuji závodní přívlači, mám rád to dění okolo a adrenalin při sportovní soupeření v rybolovu. Díky tomuto koníčku poznávám neustále nová loviště a především zajímavé lidi, od kterých mohu načerpat nové zkušenosti a rozšířit tak své dovednosti.

 

Kromě aktivní rybařiny se také věnuji vývoji a výrobě vlastních ručně dělaných woblerů.

Nejprve to byl koníček, ale po dokončení studia jsem se rozhodl založit vlastní firmu, vyrábějící především umělé nástrahy napodobující hmyz a jiné vodní živočichy.

Tyto nástrahy jsem začal vyrábět v roce 2002, hlavně z důvodu akutního nedostatku malých nástrah v obchodech s rybářskými potřebami.

Jednalo se mi především o malé nástrahy, které by dokonale imitovaly pohyb a chování  ovádů, chrobáků, berušek, imitací malých rybek a různých jiných potvůrek, tvořících menu ryb.

Tyto nástrahy jsem vyráběl pod názvem „Woblery Stepanowa“ až do konce roku 2009.Oficiální firmu jsem si založil v lednu letošního roku pod názvem „Stepanow-Fishing“.

 

Všechny své nástrahy vyrábím osobně z lipového dřeva. Je to 100 % ruční práce. Každý wobler osobně testuji na tekoucí vodě tak, aby koncový zákazník obdržel plnohodnotný výrobek, na kterém už nebude muset nic ladit a upravovat. Všechny jsou také označeny mými iniciálami a polskými národními barvami.

 

V roce 2008 jsem sponzoroval polský přívlačový národní tým. S mými nástrahami uspěšně loví rybáři po celé Evropě a to je pro mě největší ocenění.

 

Co říct závěrem? Snad aby každý z nás rybářů nepovažoval naše hobby jen za obyčejné lovení ryb, ale aby se také rozhlédl, všiml si krás přírody a hlavně měl na paměti, že my jsme na návštěvě u vody, ne ona u nás a podle toho se k ní také choval".

 

Tolik tedy Krzystof Stepanow a já doufám a pevně věřím, že se s ním na chytej nesetkáváme naposled. Příští setkání by ale už mělo být věnováno jeho osobitým nástrahám a lovu s nimi. Na závěr se ještě podívejme na několik ukázek jeho výrobků v akci.

 

 

Text: džigit

Foto: Krzystof Stepanow