Když jsem před několika lety poprvé vyzkoušel lov na dírkách, používal jsem tehdy zakoupené druhy marmyšek. Přišlo mi ale, že jsou pro můj styl chytání příliš lehké a malé.

Časem jsem samozřejmě na trhu objevil i větší a těžší modely, ale to už jsem měl vyzkoušené vlastní marmyšky, které dokonale splňovaly mé představy (jak velikostní, hmotnostní, tak i ty, co se týkaly barevného provedení).

Někdo může namítat, že jsou mé nástrahy příliš pestré, ale z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že při „dírkování“ se mi mimořádně osvědčily na duháky a siveny.

 

Potřebný materiál


 

Základem marmyšky je jiggová hlavička o hmotnosti 1 – 2 g, na jejíž háček mohu přidat několik broků nebo namotat olověný drátek (kvůli zvětšení váhy). Jiggové hlavičky lze nahradit i streamerovými háčky.

Dalším potřebným materiálem je „FIMO“ – který je podobný známému moduritu. FIMO se vyrábí v nepřeberném množství barev (lze ho například zakoupit v obchodech pro kutily).

A neposlední řadě je potřeba mít již zmíněné broky nebo olověný drátek.

 

 

 

 

 

Výrobní postup


 

Nejdůležitější je příprava FIMA. Důležité je hmotu důkladně promnout v dlani, aby změkla a lépe se s ní pracovalo. Během hnětení je možné použít více barev (viz obr. 5, 6, 7), nebo se držet jen jednobarevného provedení.

Pro vícebarevné provedení si z požadované barvy vytvořím placičky a z nich vytvořím „roládu“, kterou následně rozdělím na 4 „porce“ a spojím je dohromady (viz obr. 6).

 

 

 

 

„Roládu“ pak nařežu na 1- 2 mm plátky a ty pak nanáším na připravenou jiggovou hlavičku (viz obr. 2,4), kde z nich vytvaruji požadovaný tvar (viz obr. 8,9,10).

V jednobarevném provedení mi samozřejmě odpadá složitá příprava válení a míchání, ale větší úspěch jsem zaznamenal právě na tyto „mramorované“ typy.

 

 

 

 

Někdy použiji bílé a následně i černé FIMO pro vytvoření imitace očí. U jiných marmyšek oči nedělám, a teprve po vypečení je domaluji barvou.

Některým nástrahám domaluji ústa a šupiny, ale pro finální výzdobu má asi každý z nás vlastní náměty (fantazii se meze nekladou). Koneckonců na každou rybu asi platí něco jiného.

Podobným postupem lze vytvořit „ozdobné“ dvoj či trojháčky na vláčecí nástrahy (viz obr. 11) a nebo výrazněji zvětšit a dobarvit již hotové olověné marmyšky.

 

 

Na závěr je potřeba FIMO zapéct dle pokynů výrobce (uvedeno v návodu).

Nebudu zde uvádět přesný postup zapékání, jelikož každý výrobce má svůj vlastní - a je potřeba se ho držet nebo provést vlastní pokusy.

Např. FIMO (na obr. 1,3) zapékám cca 10 minut při teplotě 150°C i přesto, že výrobce doporučuje jiný postup. Při zapékání marmyšky je potřeba pečlivě sledovat, co se sní děje, aby nedošlo ke spálení.

Po vychladnutí materiál velmi rychle ztvrdne. Někdy vypáleným nástrahám dodělám ocásek z marabu (nebo podobného materiálu) a jiné dozdobím gumovými patentkami či napodobeninou hnojáčka.

U těchto marmyšek je jednou z velkých výhod jejich jednoduché navazování – v podstatě odpadají všechny nutné  a speciální marmyškové uzly. Při výrobě marmyšek lze použít také již zmíněný modurit, přičemž obarvení dle vlastního vkusu se udělá až dodatečně. Modurit se vaří ve vodě, a tak trochu odpadá i pečlivé hlídání. U materiálu FIMO se mi vždy osvědčilo pečení, jelikož při vaření nepatrně ztrácí barvu (i samotní výrobci doporučují jeho zapékání).

 

Závěrem


 

Buďte trpěliví a shovívaví ke svým prvním pokusům. Mějte na paměti, že na vás čeká sladká odměna ve formě ryb přelstěných za pomoci vlastnoručně vyrobených marmyšek.

 

Přeji hodně rybářských úspěchů.

 

Text a fota: sears.13