David: O přijetí stálého redaktora jsme uvažovali delší dobu,  nicméně z mnoha důvodů jsme tento krok odkládali. Poslední měsíce, kdy jsme navázali spolupráci s Českou televizí (zatím na nerybářských projektech) začalo být zřejmé, že je situace neúnosná i přes celou řadu externích spolupracovníků. Rozhodnutí tedy muselo přijít a ...přišlo!

Od 1. 8. 2009 se začíná psát nová historie CHYTEJ.CZ – Miroslav Horáček alias OSPREY, který je autorem více než 100 odborných článků, spoluautor několika rybářských DVD, rybářský fotograf, skvělý rybář – se zařadil oficiálně do týmu CHYTEJ.cz.

Osprey: Rád bych pozdravil všechny návštěvníky chytej. cz ze své nové pozice. Možná jste si poslední dobou všimli mé daleko výraznější přítomnosti na stránkách Davidova serveru. Tato změna nesouvisí s tím, že po několika letech mám doma opět Internet, ale s tím, že od 1. 8. 2009 pracuji na plný úvazek pro firmu CHYTEJ.cz. Co přesně bych měl dělat, se Vám napřed pokusí nastínit David.

David: Čtenáři si asi budou klást otázky, co vlastně bude Míra dělat. Pokud bych měl být konkrétní, budou to rybářské články, reportáže, rozšiřování encyklopedií, odborné rady v diskuzích a fórech, novinky na trhu atd. Po pravdě řečeno ale není zadání činností zatím zcela konkrétní a ponechávám prostor pro vlastní kreativitu.

Co je však jasné, to je CÍL – CHYTEJ.CZ by se mělo stát, a já vím, že stane, ještě respektovanější, oblíbenější, navštěvovanější, přínosnější... A to díky většímu množství informací, aktuálnosti, díky novým rubrikám apod. Konkrétní být nemohu, jelikož konkurence nikdy nespí a ráda opisuje, ale věřte, že pro Vás s Mírou budeme v budoucnu připravovat větší a větší porce všeho, co se rybařiny týká!

Osprey: To, co tady David ve stručnosti nastínil samozřejmě není všechno a jak řekl, očekává se, že moje práce pozdvihne celkovou úroveň serveru, oživí ho a zvedne jeho návštěvnost – už proto, že si na svou existenci musím nějak vydělat. CHYTEJ.cz nemá být zastrčené místo, kde se schází komunita skalních příznivců, ale rozsáhlý otevřený prostor pro každého, kdo hledá zábavu, radu či vytržení z nudy a spojuje si tyto věci s rybařinou.

David v tomto ohledu poměrně dost spoléhá na mou kreativitu a nechává mi hodně volný prostor pro seberealizaci. Než ho ale dokážu využít, bude to nějakou dobu trvat. Nečekejte proto s mým příchodem nějaké zásadní změny, spíš postupné zvyšování objemu nových informací, zavádění nových rubrik a zejména si kladu za cíl oživení některých skomírajících diskuzí. V tomto ohledu má CHYTEJ. cz obrovské rezervy – diskuze, kde hodiny čekáte na reakci kolegy a jejichž týdenní objem nepřekročí deset přístupů, postrádají smysl. Jenže není třeba takové debaty zrušit (i s tímto názorem jsem se na CHYTEJ.cz setkal) – je třeba je naplnit.

Pro rozhýbání komunikace bude třeba udělat hodně a přesvědčit návštěvníky, že stojí za to jednotlivá diskuzní fóra navštěvovat. Budu tedy přispívat všude, kdekoli budu mít pocit, že mám k tématu co říct a pokusím se odpovědět na každý dotaz, který na CHYTEJ.cz objevím bez reakce někoho jiného.

Ale jednotlivec z dlouhodobého hlediska nic nevytrhne. Poprosil bych tedy zároveň na tomto místě dlouholeté chytejáky o pomoc – potřebujeme, aby server žil a přinášel lidem zábavu i informace. Nejcennějšími částmi diskuzí jsou debaty a spory bohaté na argumenty a fakta. Mám pocit, že na CHYTEJ.cz vládne z podobných konfrontací do určité míry strach a podle mě je to škoda.

Ptal jsem se proto jednoho dobrého přítele, který tráví večery nad klávesnicí u konkurence, co bych měl s CHYTEJ.cz jako nově příchozí tvář udělat. Odpověď byla zrušit tu pohodovou ospalou atmosféru, která tu místy panuje. Pořádně to nakopnout a rozhýbat. Lidé jdou tam, kde se něco děje. Kolega o tom něco ví, protože jím založené fórum má přes 60 000 zápisů.Takže se pokusím věci trochu rozhýbat. Proto se předem omlouvám všem, s jejichž názory budu někdy v budoucnu polemizovat – nebude to ve snaze udělat z kohokoli hlupáka, ale rozjet debatu, do které se zapojí co nejvíc lidí. Výrazně zvednout úroveň aktivity veškerého dění na CHYTEJ.cz bude jedním z mých prvořadých cílů a věnuji mu dost času a energie.

Psal jsem také o zvýšení objemu informací pro rybáře. I tady bych rád nabídl návštěvníkům daleko víc než tu mohli nalézt doposud. V tomto ohledu ale nechci být úplně konkrétní – jednak nechci naslibovat víc než dokážu splnit a navíc málokterá firma zveřejňuje svou konkrétní strategii pro nejbližší období. Zhruba do roka by ale měl být vidět dost zřetelný rozdíl oproti současnému stavu.

Předem ale varuji optimisty očekávající záplavu kvalitních článků z mojí klávesnice – po letech psaní a zveřejnění asi 120 článků s různou náplní se mi zásoba témat výrazně vyčerpala a moje dřívější top výtvory vznikaly často měsíce (v jednom případě i půldruhého roku). V nových podmínkách se budu muset naučit fungovat jinak. Navíc netoužím vyplnit celý server svými výtvory - daleko víc hodlám uplatňovat strategii, kterou jsem používal ve službách časopisu Kajman – podporu jiných autorů.

Proto na tomto místě nabízím bezplatnou a anonymní pomoc každému, kdo by chtěl na CHYTEJ.cz publikovat svoje články. Tato podpora zahrnuje rady, náměty na rozvinutí původního tématu, konstruktivní kritiku, pořízení fotografií a nákresů, úpravu pravopisu a stylizace... prostě cokoli, co pomůže nezkušenému nováčkovi vytvořit slušné a publikovatelné dílko.

Když jsem přemýšlel o názvu svého současného postavení, dospěl jsem k názoru, že pokud je David šéfredaktorem CHYTEJ.cz, připadne na mě pozice redaktora a jako redaktor bych měl psát a vyrábět i různé reportáže. Pokud to tedy čas dovolí, pokusím se s blokem, tužkou, fotoaparátem a možná i kamerou navštívit zajímavá místa a tak, jak to dělají i jiní redaktoři, zprostředkovat čtenářům pohled na věci všední i zřídka vídané.

Víc slibovat nebudu, raději za sebe nechám v průběhu příštích měsíců mluvit svou práci. Doufám, že skutečně povede ke zkvalitnění obsahu i úrovně dění na CHYTEJ. cz a že se za ni nikdy nebudu muset stydět.

Zbývá už jen poděkovat všem, kdo se dočetli až sem a jít něco dělat.

Hodně zdaru přeje Míra Horáček – Osprey.

 

PS: A na závěr Vám společně připomínáme, že poslední víkend v srpnu proběhne již 6. sraz serveru CHYTEJ.CZ a my se moc těšíme, že se zde společně potkáme, zachytáme si ryby, něco pojíme a popijeme a třeba i prodiskutujeme budoucnost serveru CHYTEJ.CZ

Článek o srazu >>>

Přihlášky na sraz >>>

D+M