Na řece Pádu nejsme žádnými nováčky. Tato výprava byla v pořadí již sedmou a tak jsme se cítili skoro jako italští domorodci. Při předchozích šesti výpravách jsem sice ulovili hodně sumců, ale bohužel maximálně do 160 cm. Měli jsme co dohánět a na co se těšit...

Po cestě jsme se děsili pouze dvou věcí: 1) jaká bude teplota a stav vody a 2) jaké nás čeká počasí. Oba faktory totiž rozhodující měrou dokážou ovlivnit zdejší rybolov. Hned po příjezdu na místo jsme společně konstatovali, že lepší dobu k výpravě jsme ani nemohli zvolit. Teplota vody měla snesitelných 12°C, stav hladiny byl ideální a azurové nebe nad hlavou. My byli s podmínkami spokojeni, zbývalo jen zjistit, jestli tyto podmínky budou vyhovovat i rybám.

Celkem snadno jsme našli místa pro bivakování. Zatímco dva naši „kapradi" (kapraři a kamarádiJ) staví základní tábor, my sumcaři jedeme zakoupit povolenky a nástražní úhoře. Při doplňování výstroje výzbroje v místním rybářském obchůdku jsme měli humorný zážitek. Když jsme se zeptali prodavače, jestli sumci žerou (berou). Bez váhání odpověděl: „Ano, mají moc dobré maso." Víc nám neprozradil, tak jsme o apetitu sumců spěchali k řece přesvědčit sami.

Naše kapraře jsme zastihli při budování postů k lovu. Hodlali chytat kapry přímo z tábora. My jsme se naopak rozhodli, že budeme vyjíždět s lodí na různá místa. Za soumraku pak loď zakotvíme zvoleném fleku a nastražíme pruty. Při lovu ze zakotvené lodě jsme preferovali čtyři vyvázané udice a další čtyři udice jsme spustili po proudu - záleželo jen na tom, zda byl odliv nebo příliv, který zcela opačně měnil směr proudění vody. Nástrahy jsme umisťovali do jednoho až tří metrů pod hladinu.

DEN PO DNI VE ZKRATCE...

Noc první

Chytali jsme v jednom širokém rameni s hloubkou od 3 do 12 metrů a s pořádným vracákem. Celou noc jsme bez záběru! Přitom zvolené místo bylo naprosto bez chyby, bohužel také naprosto bez sumce...

Noc druhá

Změna loviště a posun o dva kilometry proti proudu. Na tomto místě, které bylo mnohem měně atraktivní než to předchozí, jsme dostali šest záběrů za dvě hodiny! První dva sumce jsme přitom zdolávali souběžně. Třetí záběr přišel už za dvacet minut po jejich zdolání. Celková bilance fleku: tři sumci zdoláni (172, 174 a 183 cm - 68 kg!) a tři nám utekly. Za zmínku stojí, že jsme v lodi svítili, dupali a měřili sumce a přesto se ryby nevyplašily a braly dál.


Noc třetí

Pro Honzu to byla noc s velkým „N". Měl dva záběry a oba zužitkoval! První sumec měl 160 cm a druhý kus měřil neskutečných 241 cm! Po hodinovém boji s touto obrovskou rybou nastala naše obrovská radost. Bleskurychle jsme odkotvili loď a hurá na základnu. Bude se vážit a slavit! V táboře Honza přijal gratulace od zbývajících členů výpravy a pak byl sumec znovu regulérně přeměřen. Bohužel však nemohl být i hned zvážen, protože naše váha byla pouze do 100 kg a hrozilo její zničení. Hmotnost ryby jsme zjistili až ráno, kdy nám mincíř do 200 kg ochotně zapůjčili Češi, které jsem náhodou potkal v místním rybářském obchodě (Tímto jim ještě jednou děkuji). Sumec vážil bájných 107 Kg!!!

Noc čtvrtá a pátá

Po jasných nocích se zatáhlo a dva dny pršelo a foukal silný vítr. Z plavby na sumce nic nebylo.

Noc šestá

Počasí se konečně umoudřilo a my po obědě mohli vyrazit na lov. Tu noc se konečně dočkal i Riky. Po usilovném boji dostal do lodě svůj nový „fousatý osobáček" v délce 220 cm a hmotnosti 88 kg! Byl to jediný záběr a jediná ryba za noc.

Noc sedmá

Opět zabodoval jen Riky. Stylem „jeden záběr a jedna ryba v lodi", zdolal sumce 150 cm.

Půlka osmého dne

Odjezd domů.

Závěrečná rekapitulace

Za sedm a půl dne jsme ulovili 7 sumců (z toho dva opravdu veliké). Všechny záběry od přišli v čase od 19:00 do 01:00 hod. S lovem kaprů to nebylo podle očekávání našich kaprařů. Celkem zdolali 12 kaprů od 8 do 13 kg.


S pozdravem Honza a Riky - Brno

PS: Každý z nás se ze zásady fotil pouze s tou rybou, kterou sám chytil a zdolal. Neexistuje tedy snímek, na kterém by někdo z nás držel „půjčeného" sumce. Na úplný závěr bychom chtěli podotknout, že všechny ryby byly přesně změřeny a ty největší i zvážené na kvalitních váhách. Samozřejmě poté byly nepoškozené VRÁCENY VODĚ.

INSTRUKTÁŽNÍ DVD CHYTÁME SUMCE S DAVIDEM HAVLÍČKEM