Plovoucí muškařskou šňůru používáme pro vlastní lov nejčastěji, pokud jsme se hned od začátku nestali jezerními specialisty. Plovoucí muškařské šňůry, jak jsme se zmínili v minulém díle, jsou oboustranně ujímané - DT (Double Taper) a jednostranně ujímané - WF (Weight Forward). Vyjdeme z předpokladu, že jste si jednu nebo druhou koupili a nebudeme řešit proč jste tak učinili. Prostě je to tak a máme ji připravenou k lovu s přidělanou rychlospojkou a zajímá nás návazec, který si teď uděláme sami - ujímáním z vlasců. To znamená postupným spojením vlasců od nejsilnějšího k nejslabšímu. Potřebujeme k tomu několik různých průměrů a to např. 0,40-45, 0,30-35, 0,20-25, 0,15-18 a pro usnadnění manipulace při samotném lovu i mikrokroužek, který připevníme na konec ujímaného návazce. Díky němu se nám stane lov příjemnou relaxací a ne soubojem o každý centimetr vlasce při výměně mušek. Ještě před tím, než začneme, naučíme se pár uzlíků, které jsou pro zhotovení návazce nezbytné.

Po absolvování tohoto "bobříka" zručnosti při výrobě ujímaného návazce svépomocí doporučuji méně zdatným adeptům muškaření buď navštívit obchod s rybářskými potřebami a zakoupit patřičný návazec, nebo se na to vykašlat a jít k vodě s předsevzetím, že dnes to bude určitě brát na (a) krátkou nymfu, slangově nazývanou též "hitler", kde ujímaný návazec nepoužíváme a vystačíme si s návazcem z vlasce opatřeným mikrokroužky. Pro zvídavé a vědění chtivé šťouraly - mikrokroužek zase oceníme v momentu, kdy chceme vyměnit mušku, na kterou to ani neťukne i když se nám zdála tak úžasná, ale ryby s námi nesdílí názor.

Krátká nymfa

Krátká nymfa je způsob lovu, který vykonává zabrozený muškař, který nám z povzdálí opravdu připomíná fotografie ze čtyřicátých let minulého století od našich západních sousedů. Ne opravdu se tak neděje, to jen muškař touto technikou prochytává vodní sloupec. Je to metoda velmi účinná a ortodoxními muškaři zavrhovaná, ale človek by měl okusit vše. A tak neváhejte a jděte na to - vždyť k tomu nepotřebujete ten "proklatej" návazec, co se stále motá nad hlavou a neustále se na něm dělají uzlíky.


(a) Na fotografii je zachycen muškař praktikující tuto techniku. foto Z. Neradil

Odhozená nymfa

Nechtějí-li ryby naše mušky, které jim tímto stylem nabízíme, nebo nenajdeme-li vhodné místo k lovu, důvodů může být více proč neberou, přezbrojíme na takzvanou (b) "odhozenou nymfu", u které si také vystačíme s jednoduchým návazcem. Zde bych ale doporučil začátečníkům použít jen jednu mušku. Odpadne tím méně zručným neustálé rozmotávání zamotaných mušek a můžete se více věnovat této krásné disciplíně. Adrenalin se vám nahrne do krve v momentech, kdy se vám šňůra zastaví nebo začne prudce ujíždět od vás. Odhozenou nymfu chytáme proti nebo napříč proudem a neustále hlídáme šňůru, abychom měli při záběru kontakt s muškou na konci udice. Pozor na příliš velký průvěs - ztrácíte tím možnost okamžité reakce při záběru. A jak už to bývá - právě ten zmeškaný záběr udělala ta padesátka, o které víte a na kterou jste se chodili dříve dívat...


(b) Odhozená nymfa - muškař prochytává příbřežní partie. foto Z. Neradil

Suchá muška

Zachytali jsme si, něco jsme se naučili a máme tu podvečer. Přichází chvíle pro náš (c) ujímaný návazec a s ním i dlouho očekávaný sběr. Tu a tam se objeví kroužek od sbírající ryby. Jak sluníčko zachází a my předěláme udici na sucho, na královskou disciplínu muškařiny, v očekávání, že s příchodem večera to začne a věřte mi, že začne něco, co jste doposud nezažili. Když voda "obživne", páni pstruzi a lipani jdou na večeři a vy jste u toho, ruce se začnou chvět nedočkavostí, Když opatrně a potichu vcházíte do řeky a chystáte se nahodit do míst, kde se udělalo nenápadné kolečko. I zde bych doporučil: méně je více a chytal bych jen s jednou suchou muškou.


(c) Podvečer - ideální doba pro suchou mušku foto Z. Neradil