Pařený rohlík představuje jednu z velmi účinných nástrah, vhodných pro lov celé řady kaprovitých ryb. Své uplatnění nalezne při plavané, feedru i položené. Zejména v chladnějších měsících s ním můžeme slavit úspěchy při lovu plotic, tloušťů, cejnů, kaprů... Velmi důležitým předpokladem pro úspěšný lov je nejen prezentace nástrahy a vhodně zvolené vybavení (háček, vlasec atd..), ale i samotné „zpracování”, nebo chcete–li příprava.

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. NAPAŘENÍ ROHLÍKUrohlík můžeme napařit dvěma odlišnými způsoby
    • V HRNCI NA PÁŘE
      • Do hrnce nalijeme cca 1 cm vody a přivedeme ji k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku).
        Výroba pařeného rohlíku
      • Hrnec přiklopíme pokličkou a cca 2–4 minuty necháme páru působit na pečivo
        Výroba pařeného rohlíku
    • V MIKROVLNNÉ TROUBĚ
      • Rohlík krátce smočíme proudem vody
        Výroba pařeného rohlíku
      • Vložíme jej do potrav. sáčku a cca 15 vteřin „mikrovlníme”
        Výroba pařeného rohlíku
  2. LISOVÁNÍ
    • Na prkénko položíme např. dva zapalovače (požadujeme–li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod. – autor myšlenky=Milky ;–))
      Výroba pařeného rohlíku
    • Rohlík vložíme do sáčku (pokud jsme jej připravili v mikr. troubě, již tam je)
      Výroba pařeného rohlíku
    • Přiklopíme druhým prkénkem, zatížíme hrncem s vodou a necháme cca 5 minut lisovat
      Výroba pařeného rohlíku
    • ...díky vloženým distančním prvkům (v našem případě zapalovačům) dojde k rovnoměrnému zpracování a nehrozí riziko malého či příliš velkého slisování a nepotřebujete žádný speciální lis...
      Výroba pařeného rohlíku
    Poznámka: Nebojte se experimentovat, mějte však na paměti, že příliš slisovaný rohlík nebývá pro ryby tak atraktivní jako měkké a načechrané „sousto”.
  3. "FINÁLE"
    Rohlík vyjmeme ze sáčku a ostrým nožem nakrájíme na kostičky o požadované velikosti. Je vhodné si ponechat část vcelku – u vody můžeme nůžkami nebo odtrhnutím připravit velikost nástrahy dle konkrétních požadavků (natrhané kousky rohlíku mohou být receptem na opatrné ryby – nástraha působí více přirozeně).
    Výroba pařeného rohlíku
    Připravenou nástrahu vložíme do mikrotenového pytlíku a můžeme ji „ochutit” např. vanilkovým pudinkem, drceným anýzem, komerčními posilovači apod.
    Výroba pařeného rohlíku
    ...pytlík před protřepáním nafoukneme...
    Výroba pařeného rohlíku
    Výroba pařeného rohlíku
    ...a můžeme vyrazit k vodě ...
  4. MOŽNÉ ZPŮSOBY NASTRAŽENÍ
    (v případě potřeby můžeme na háček nastražit i dvě menší kostičky)
    Výroba pařeného rohlíku
    ...a takto lákavě vypadá kostička napařeného rohlíku již po cca 10 vteřinách ve vodě...
    Výroba pařeného rohlíku
    Výroba pařeného rohlíku

Přeji hodně úspěchů a krásných zážitků u vody.

Text a foto: HaD