Společně s veletrhem Moderní rybář probíhají i výstavy Boat Expo a Diving Expo. Jedná se o výstavy lodí a potřeb pro potápění. Tyto obory do jisté míry souvisí s rybařinou a tak pro mnohé rybáře mohou být i přidružené expozice zajímavé. Já se například chvíli vrtal v nabídce neoprenových obleků, protože při pokusech o focení pod vodou je mi tam dole občas docela kosa.

 

Lodě jsou tu k vidění od malých nafukovacích člunů až po luxusní motorová plavidla. Rybářsky nejzajímavější je asi prezentace kajaků firmy Hobie, z nichž mnohé se dají velmi úspěšně využívat i k rybolovu. Je tu i špičkový dokonale vybavený rybářský speciál, jehož největší vadou je pro našince už příliš vysoká cena.

Zajímavé jsou i verze s postranními plováky, které lze osadit i stěžněm s plachtou. Takováto loď se pak dá využívat mnoha způsoby. Rozhodně se nejedná o nic běžného, ale vím o jednom špičkovém rybáři, který ji k plné spokojenosti už nějakou dobu používá.

 

V přednáškovém sále celé odpoledne probíhal pestrý program složený z vystoupení zahraničních specialistů. S velkým zájmem se setkala například přednáška německého odborníka na mořský rybolov Volkera Dapoze, kterou tlumočil majitel CK Pepa Zdeněk Edelmann. Týkala se nejatraktivnějšího dravce obývajícího moře kolem Norského pobřeží - halibuta. Přítomní si skutečně mohli udělat velice dobrý obrázek o tom, jak tuto rybu vyhledávat a lovit. Jen mě trochu mrzí, že si asi nebudu moci čerstvě nabyté poznatky v nejbližších letech ověřit praxí.

 

Hned vedle přednáškového sálu je velice pěkná výstava kresleného humoru z pera známého karikaturisty Zdeňka Hofmana. Jednu ukázku zde nabízím (s osobním svolením autora).

 

Podobně jako včera, i dnes jsme měli u našeho stánku řadu vzácných návštěv. Své vazačské umění tu téměř celý den předváděl Tomáš Vítek alias Tomucha, zastavil se tu Tomáš Rozsypal a objevila se i celá řada návštěvníků našeho serveru, zejména valná část známého seskupení soustředěného kolem osobností jako jsou CeP, Frk, Mary, Cercer a další.

 

A protože veletrh pokročil, došlo i na vyhlašování prvních soutěží. V podvečer předal ředitel veletrhu Martin Chmelík cenu za vítězství v soutěži "Letem světem" (podrobnější informace na stránkách veletrhu (modernirybar.cz).

Jenom pro zajímavost - jak vidíte na reklamní vzducholodi v pozadí, je už stanoven i termín pro následující ročník veletrhu.

 

Tímto končím svůj seriál minireportáží z holešovického Veletržního paláce. Ve zbývajících dnech se budu více věnovat vystavovanému náčiní (kdo pročítá zdejší rubriky, jistě si všiml, že už jsem nějaké poklady mezi exponáty objevil).

Rozloučím se maličko symbolickou fotkou a s ní souvisejícím přáním, aby měli naši nejbližší, zejména partnerky (případně partneři) pro našeho koníčka vždy co nejvíce pochopení.

 

 

Text i foto: M. Horáček - Osprey