Asi bych o tom ani nepsal, kdybych si nevšiml, že tuhle vychytávku opravdu hodně lidí nezná. Ostatně proč si hrát na chytrého, také jsem ji roky neznal a kdyby mi ji neukázali, možná bych umřel v nevědomosti.

Celá ta věc je obyčejný zkroucený drátek. Může  být jen tak holý (doporučuji, pak si k němu dáte, co budete chtít) anebo už je dovybavený obratlíkem, karabinkou, případně obojím.

 

Celá ta věc funguje velmi jednoduše a dovoluje vytvořit spoj, který skutečně neobsahuje ani náznak uzlu a rozhodně by se neměl samovolně povolit. Ideálně to funguje s pletenkou (proto je použita na doprovodných snímcích), ale zkoušel jsem totéž i s vlascem a nezaznamenal jsem žádné potíže.

Pokud tuhle legrácku použijete, je nárůst pevnosti v případě použití pletenky znát přinejmenším aspoň trochu (záleží i na konkrétní šňůře a uzlu, se kterým byste to chtěli porovnat) a v případě vlasce je rozdíl hodně patrný a to zejména po několika desítkách odvláčených minut. Pevnost vlasce v uzlu totiž při jeho používání klesá, protože uzel se dotahuje a monofilní vlákno se v něm mačká. Vyzkoušejte si někdy, jak rozdílně drží čerstvý a hodinu starý uzel navázaný na vlasci. Tady žádný uzel není a to je docela velká výhoda.

Jestli vás tato věc osloví nebo nikoli a jak dalece ji budete využívat, to už si musí rozhodnout každý sám. Já ji používám jen při těžké přívlači, zejména při pokusech o ulovení sumce. Tam je dobré zakončit kmen zesíleným návazcem nejlépe z nějakého silného monofilu. Tento návazec daleko lépe odolává případnému kontaktu se sumčími kartáči a dobře zvládá i kontakt s různými kameny a větvemi, o které sumec někde u dna zavadí. Podobně je možné uchytit i silná lanka a fluorocarbony při těžké štikové přívlači nebo jerkování. Protože veškeré uzly jsou na návazci, jehož nosnost je několikanásobkem nosnosti kmene a návazec je s kmenem spojen bezuzlově, je tak dosaženo asi maximální možné pevnosti.

 

Postup vázání:

 

Vyberete si bezuzlovou spojku o vhodné nosnosti (je víc rozměrů). Do očka (vpravo) zamáčknete nebo jím provlečete návazec, očko nástrahy apod.

 

Já teď do očka nevložím nic, aby bylo lépe vidět další kroky.

 

Konec šňůry přeložíte...

 

... a zaháknete do ohybu drátku.

 

Pak budete zdvojeným kmenem omotávat drát tvořící tělo bezuzlové spojky. Klidně udělejte nějakých 10 nebo i víc ovinů, tady jich je málo, aby byly dobře vidět.

 

Postupně se domotáte až na druhý konec spojky...

 

... a tam zatlačíte zdvojený kmen, kterým jste celou dobu omotávali, do drátěného očka. Pořádně zatáhněte, aby si všechno sedlo.

 

Kratší konec kmene upravte na přijatelnou délku (kus ho nechte, aby nemohl očkem prolézt zpátky). A to je celé, můžete jít chytat. Napoprvé doporučuji pořádně otestovat pevnost spoje (prostě to někde zavlékněte a zkuste to urvat). Získáte tak jednak představu, kolik takový spoj snese a navíc i jistou dávku důvěry, kterou budete při zdolávání trofejní ryby potřebovat.

 

Text i foto: M. Horáček - Osprey