O co přesně tu jde? Na dotyčné pískovně je poměrně slušná hloubka, ale v důsledku splavování materiálu klesá dno v blízkosti břehů napřed pozvolna a pak přichází zlom. Podél něj putuje většina ryb, které se pohybují v příbřežní oblasti a tak je právě toto místo ideální k nastražení živé rybky.

Potíž je v tom, že rybka má tendenci stále někam plavat, na rozlehlé hladině pískovny se tvoří vlny a voda tu do jité míry i proudí – přinejmenším někdy. Ve finále se pak může nastražená rybička pohybovat všude možně, jen ne nad oblastí zlomu.

Řešením by byl samozřejmě dostatečně dlouhý prut, pod nímž lze rybku vyvěsit. Rybář, na kterého jsem narazil, takový neměl, ale poradil si velmi šikovně – použil pruty dva. Rybka je nastražená na obyčejném krátkém dvojdílném prutu a k jejímu vyvěšení v požadované vzdálenosti slouží starý laminátový bič. Na jeho špičce je připevněný jakýsi háček z drátu, kterým prochází vlasec. Použití je jednoduché – na krátkém prutu odklopíte překlápěč, zavlečete vlasec do háčku na biči a vysunete nástrahu do požadované vzdálenosti, načež oba pruty usadíte do držáků, vidliček apod.

Konkrétní realizaci celé záležitosti ponechám na uvážení každého jednotlivce, protože sám nejsem žádný velký vyznavač lovu na živou rybku a už jsem na ni několik let nechytal.

 

Manipulace po záběru je jednoduchá - uchopíte bič, vyklepnete zavěšený vlasec a odložíte bič stranou. Dál už manipulujete jen s krátkým prutem.

Samozřejmě není podmínkou použít komerčně vyráběný bič. Například s dlouhým lískovým prutem, kusem drátu a izolepy nebo provázku si takovéhle improvizované řešení můžete vyrobit na vandru, na chatě - prostě kdekoli.

Můžete dokonce využít i větve stromů, které už nad vodou visí. Jestli z nich po záběru dokážete vlasec setřepat nebo použijete řešení na principu jakési „trhačky“ (obratlík volně klouzající po vlasci nad kačenou uvážete tenkým vlascem k větvi), to už je jedno, důležité je, že si dokážete poradit.

Je mi jasné, že popsaný způsob nastražení není žádný zázrak, ale jedná se o zajímavou ukázku improvizačních možností, která může být za jistých okolností užitečná. Nic víc a nic míň.

 

Text i foto – M. Horáček - Osprey