Rohlíkové boilies se dá vyrábět prakticky z jakéhokoli druhu bílého nebo i černého pečiva. Zpočátku jsem pro výrobu kuliček používal speciální kleště, které se dají koupit v každém slušnějším rybářském obchodě. Takto lisované kuličky ale často po nějaké době přestaly držet tvar. Samotné lisování kuličky kleštěmi totiž probíhá vlastně jen pár vteřin při vykrajování a po vyjmutí z kleští mají vzniklé výlisky tendenci se rozevírat a někdy i rozpadat. Navíc lisování každé kuličky zvlášť, po jedné, mi připadalo dost zdlouhavé, vzhledem k tomu, že jsem potřeboval vyrobit vždy větší množství i pro zakrmení. Dalším důvodem, proč mi kleště nevyhovovaly, byl malý průměr výsledných kuliček. Ty pak chutnaly spíš bílé rybě, která se o ně zpravidla postarala daleko dřív, než kapr vůbec zjistil, že je někde v okolí něco k snědku.

Výhodnější než kleště mi proto připadal lis. Při shánění lisu v obchodě jsem ale i zde narazil na dvě nevýhody. Na první pohled vypadají nabízené lisy velmi dobře. V každé řadě je jiný rozměr důlku a proto můžeme lisovat kuličky několika velikostí najednou. Jejich nevýhoda je ale v tom, že mají důlky rozmístěné dále od sebe a při lisování v těchto místech těsto nedovolí prkénka sevřít úplně k sobě.

Kuličky jsou proto někdy méně slisované a jsou spojené slisovanou vrstvou těsta, z níž se špatně dostávají ven. Druhým důvod byl stejný, jako u kleští. Rozměry kuliček stále neodpovídaly mým představám pro lov kaprů. Takže mi nezbývalo, než si nechat udělat lis na míru.

 

Lisovací desky jsou vyrobeny ze silonu a důlky mají průměr 15 mm. Jsou umístěny co nejvíce u sebe, aby mezery tvořily ostrou hranu. Tím se kuličky při lisování prakticky skoro celé vykrojí. Zůstávají spojeny jen vlasově tenkou blankou. Tvar lisu a uspořádání dírek jsem zvolil hlavně pro housky, protože mi připadalo, že housek je na trhu více druhů než rohlíků a mohu proto experimentovat s různými typy jak bílého, tak i tmavého pečiva. Z jedné housky vyrobím kolem 40 kuliček.

 

Pokud chci přirozenou chuť pečiva, použiji čistou housku  bez jakékoliv úpravy.

 

Pokud chci, aby mělo  boilies jinou chuť a aroma, rozříznu housku podélně (jako sendvič), natřu obě půlky marmeládou, medem, melasou nebo třeba cukrářskou esencí a opět spojím.

 

Navlhčím vnitřek mikrotenového sáčku vodou pomocí rozprašovače.

 

Vložím housku a sáček zabalím. Nijak jej nezavazuji ani jinak pevně neuzavírám. Pouze otevřené konce sáčku vložím pod housku, aby byl obsah sice uzavřen, ale ne vzduchotěsně.  Dám do mikrovlnné trouby a ohřívám na tři čtvrtiny výkonu cca 7-10 vteřin.

 

Uvnitř sáčku se ohřevem vytvoří vlhké horké mikroklima, ve kterém se houska hezky napaří a nadýchá.

 

Po napaření sáček s houskou vyjmu, roztáhnu a i s houskou uvnitř vložím do lisu. Je výhodnější lisovat housku v sáčku, protože se těsto na lis nelepí a lépe se pak vytahuje z lisu ven.

 

Lisuji zhruba půl hodiny až jednu hodinu.

 

Výsledný vylisovaný polotovar.

 

Kuličky oparně vyjmu se sáčku.

 

Nůžkami na nehty jednotlivé výlisky vystříhám a očistím od zbytků.

 

A toto je ideální výsledek připravený na sušení.

 

Pokud chci boilies ochutit ještě více,  namočím kuličky před sušením třeba do ovocného sirupu, melasy, nebo tekutého dipu z rybářského obchodu.

Do menší skleničky naliju trochu uvedeného ochucovadla. Stačí opravdu málo.

 

Přidám kuličky, skleničku uzavřu víčkem a protřepu.

 

Protože jsou kuličky ještě čerstvě měkké a neusušené, sirup se mírně vsákne pod povrch kuličky.

 

Hotové kuličky navléknu na drát, pověsím a nechám pomalu sušit přirozenou cestou.

 

Navlečením na drát dostanu po vysušení  již hotové boilies i s dírkou pro nastražení mimo háček. Nemusím proto už nic dodatečně vrtat.

 

Méně povedené kuličky používám jako návnadu na zakrmení lovného místa.

 

I když na to nevypadá, kulička se ve vodě na povrchu pěkně rozmočí, tzv. nadýchá a uvolní vůni. Vnitřní část ale zůstane dlouho tvrdá a proto mi takovéto boilies umístěné mimo háček běžně vydrží nastražené i dvě hodiny.

 

A ještě malý tip na závěr: Boilies určené na háček přímo k lovu nosím k vodě  roztříděné podle chuti v těchto tubách od šumivých tablet. Vydrží bez úhony mnoho měsíců.

 

 

Hodně úspěchu s touto nástrahou přeje Lubo OV