Chytej.cz

Chráníte parmy??? necteno

29.9.2004 | Tomash | 3.440 zobrazení | 28 odpovědí

Přál bych si, aby se rybáři chovali lépe k parmám. Jsou dny v roce, kdy parmy berou intenzivně jakoukoliv nástrahu. Masaři si plní pytle a loví je na polystyren apod. Zvedá se mi z toho žaludek, kdykoli to vidím… Co s tím???

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 24. března ve 14:32 ® Jarda&Terezka

Zdravím. Chytám často s dcerou a ryby pouštíme, dělá jim pápá. Věřím, že jednou bude také pouštět. Vychovejme novou generaci

reagovat
foto/forum/2024/th-img134536.jpg
Pondělí 14. listopadu 2005 ve 21:11 ® paccco
paccco

Já ji naživo neviděl,natož abych ji chytil

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 v 19:07 ® profa

Jo a toho idiotskýho smajlíka jsem tam nedal, příště už to vypnu.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 v 19:06 ® profa

Letos v červnu mě jedna potěšila- poprvé v životě- měla 53. Takovouhle rotyku jsem nezažil. Je schopná se přes téměř utaženou brzdu rozjet šikmo proti proudu napříč řekou, brzda zahvízdá a je u protějšího břehu- několikrát za sebou. já čuměl jak tele na nový vrata. Tyhle krasavice a bojovnice si nezaslouží pekáč. Jenom poděkovat a poslat domů. Jenom aby jich přišlo víc. Stojí za to.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 v 15:47 ® skwor
skwor

Táta mi vyprávěl, že v době, kdy parmy táhli si jich rybáři odnášeli plný vezírky!!!!!!!!!!­!!A dnes je vltava skoro bez parem...........

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 ve 14:17 ® hraji
hraji

Mnoho let jsme parmu do revíru odchovávali a vysazovali s tím, že na revíru byla celoročně hájená. Až se nám podařilo dosáhnout stavu, že se začaly parmy samy vytírat a vytvořil se nepřetržitý proces obnovy populace parmy, uvolnilo se i hájení. A je to na řece vidět, teď se dělá totéž s podouství, úspěšně jsme vrátili i ostroretku. nejde o to, že si rybář nevezme parmu, ale o to, vytvořit podmínky pro udržení přiměřené populace na našich řekách

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 ve 12:03 ® Candátoman

Parma je určitě jedna z nejkrásnějších ryb, ale znám ji bohužel jen z fotografií a obrázků a ne z udice. Bojovnice všech bojovnic si zaslouží obývat naše řeky a ne naše mrazáky!Mimochodem není tu někdo, kdo má zkušenosti z lovu parem na Jizeře v okolí Turnova až po Mnichvo Hradiště? Bydlím tu krátce, ale na žádnou jsem zatím nenarazil(ale ani jsem se na ně cíleně nezaměřoval). Díky za každou informaci o parmách na Jizeře.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 v 11:59 ® nurse02
nurse02

Parem chytame na Morave dost a dost, ale neexistuje ji vzit domu. Vyfotit, pusu a hup do vody. Mam ji nastavenou i na Chytej. Parma mi proste ucarovala.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 v 11:53 ® Gagi

Nějak mi tenhle server chytl a začínám se zapojovat do kde čeho, pokud jsem otravný tak mi trošku umravněte, děkuji. HaD psal o těžkých kovech a kvalitě masa a při tom u nás ve Stodě na Radbuze je jeden ,,karp team" o dvouch členech co většího kapra než 40cm nepustí ani za nic a když jim na kuličky zabrala parma kolem 80 tak ji zabily a rozsekali slepicím a když jsem protestoval tak řekli že žrát se to nedá zato jim to užíra boilie pro jejich kapříky. Nejvíc mi štve že já žádnou zatím nechytl a tak musím závidět lidem bez úcty k parmám a rybám obecně.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:24 ® morpheus

Milky: vezírek

Tomash: Obyčejnejch proutků tady mám sice dost(leží ladem ve skříni),pro jistotu si vezmu (pro mne)neobyčejný vláčák. A co na něj navázat a na co navázat? vlasec, šňůra? síla? guma,planda, rotačka,peří? velikost?

PS: omlouvám se ,že se nedržím daného tématu,ale nějak jsem se zbláznil do poznávání (pro mne) něčeho nového.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:19 ® Milky
Milky

Tomash: Jóóó. klidně prubni zatlačit na rybsvaz! Zjistíš, že je tam jen banda ignorantů, kteří pro tebe nehnou ani prstem. Po 40 letech vyšel nový zákon a oni na to čuměj, jak němec na vorloj!!! To je opravdu super liga za záchranu rybolovu v ČR. S jedním takovým jsem si dopisoval – no, já psal jemu a on se mi vždycky do telefonu vymlouval, že neměl čas mi odpovědět. Tři mejlíky jsme mu psal v půlce května. Jestli takovým lidem věříš – držím ti pakce ve tvé úpřímné snaze přežít.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:08 ® Tomash
Tomash

To je všechno fajn, ale nedalo by se nějakou cestou „zatlačit“ přímo na rybářský svaz??? Morpheus: Jestli chceš chytit parmu tak v Ústí na Labi pod Střekovem v době prosinec-únor. Stačí ti obyčejný prut, se kterým nahodíš do hlavního ústeckého proudu. Na háček můžeš dát cokoliv. Já lovím na bílý červy, ale MASAJOVÉ na ty svý extrudy a polystyren!!! Chodí na ryby s 10l kbelíkem a kladivem!!! Sem tam taky chytnou parmu a to je pak slyšet jen pár poctivejch úderů a ........... parma (ať velká – nebo malá, stará – nebo mladá) to má spočítaný.....

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 v 18:22 ® Milky
Milky

Tak je třeba použít trik – kojící žena!!!! Mít vezírek s dírou a dělat, jak to těžce pytluješ a ještě pořvávat, že voni budou mít kulový, že to všechno pereš doma do mrazáku !!! Ryba bude mít taky radost – že se sama dostala na svobodu a bude po hehe

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 v 15:50 ® morpheus

jo to znám a korát s tím rozdílem že když přijdu k vodě a zrovna se zadaří a já třeba po pátem náhozu tahám štiku a do deseti minut další a všechny jdou zpátky odkud jsem je vytáhl. Tak dědulové co tam sedí s kačenou a rozpíchaným karáskem od rána, vzteky pukaj . Ale ještě se mi nestalo že by někdo něco kecnul. Asi to bude tím že mám dva metry a 130kg

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 v 15:34 ® Prizrak

Jo a s tím pouštěním ryb před rybáři, kteří nadávají na vás, že tu rybu pustíte, tak o tom tajně doufám, aby se mi tohle stalo, páč už bych chtěl taky někomu pořádně od plic vynadat.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 v 15:30 ® Prizrak

Sám jsem letos parmu chytil asi 3× a fšechny jsem pustil, ale měl jsem možnost pozorovat denně o prázdninách na řece velké hejno parem a musím říct, že jsem neměl to srdce, abych se je pokusil „znesvětit“.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 v 15:06 ® Afterfree
Afterfree

Já sám jsem jich za Červenec a Srpen na Berounce nachytal na mušák několik desítek a byly mezi nimi i ty okolo 70cm. Všechny šli samo spátky do vody. Co ovšem dělaly okolní rybáři , když mně vyděli , že je pouštím, to byla hrůza. Pomalu jsem měl strach , že dostanu na budku. Ještě že jsem stál uprostřed řeky. Několikrát jsem taky zaznamenal po mém odchodu hromadný přesun těchto rybářů na mé místo a jejich naštěstí zoufalé pokusy o ulovení nějaké parmy. Koncem Srpna už bylo na mém místě málo vody,parmy se přestěhovaly jinam a rybáři odešly. Tak doufám , že to většina přestála ve zdraví a že se příští rok s nimi zase setkám.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 12:32 ® Milky
Milky

Lidi jsou různý. Kdyby ale správně fungoval Rybsvaz, tak bude hájit parmu všude, jako sportovně, opakuji sportovně ceněnou rybu. Ale bohužel tam sedí banda tukanů, co si ceněj maximálně svejch teplejch židlí a do ryb jim vlastně nic není . Maximálně, kdyby je dostávali jako deputát, tak by s nima ještě (za trest) museli začít šmelit

Dokud nebude zakotven ---sportovní rybolov– v souvislosti s činností páchanou ČRS a důsledně vymáhán – bude to furt o tom, že kdo si koupí povolenku, má právo si naprat mrazák.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 v 11:19 ® jaryn

já jo, parmy jsou hájený a kdyby nebyly jsou samá kost. Požerákový kosti bych si nikdy nevystavil, ale hlavu sumíka a štiky na chatě mám.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 v 10:47 ® palcat
palcat

No to snad není pravda , ale lidi jsou různí známý chytil předloni parmu 84 cm dostal za ni stříbrnou ratolest v rybářství a pak ji za odměnu sežral.

reagovat
Středa 29. září 2004 ve 23:34 ® HaD
HaD

brrr, jsem proti cenzuře, ale tohle bych do světa nepustil

reagovat
Středa 29. září 2004 ve 23:30 ® morpheus

My o vlku, a vlk na MRKu.

Ty woe ,ze mě bude basník

reagovat
Středa 29. září 2004 ve 23:27 ® morpheus

Jo tak na mušáku to musí být nádhera ji vodit.

Ps: k tématu: Tomash ,tobě se dělá špatně když vidíš masaře? Já se málem poblil teď ,když jsem zabrousil na MRK ,do inzerce. TEĎ SE PODRŽTE TOHLE TAM JE:

Nabízím: Nabizim krasny obraz z pozerakovych kosti ruznych druhu ryb.(hl. parma a mniik). CENA: 1000,– popripade vymenim za pozerakove kosti trofejniho kapra. Dekuji za porozumeni, Petruv zdar! Kontakt: michal@hortez. cz

reagovat
Středa 29. září 2004 ve 23:04 ® HaD
HaD

u nás se chytaj i okolo 90 cm. kámoš měl letos 84ku a já mám rekord asi 75 na rousnici, 72 na mušák

reagovat
Středa 29. září 2004 ve 22:59 ® morpheus

Někde jsem zaslechl ,že jsou někde v Ústí na Labi. Neví někdo kde? Chci ji zkusit. (Samozřejmě chytit. nééééésežrat )

reagovat
Středa 29. září 2004 ve 22:53 ® pupak

Osobne jsem tak koncem 70 let prestal parmy vidavat, az tak poslednich 5 let se znova objevujou je to ryba vice sportovni nez na jidlo, snad to pochopej i rybari co vetsinu ryb berou a vemou si svy kapry a parmy nechaj na pokoji . . Na Sazave v podjezi to byvala hojna ryba a letos se tam znova zacala objevovat je to fajn ze je zpet.

reagovat
Středa 29. září 2004 ve 22:10 ® morpheus

Abych pravdu řekl, tak jsem ji ještě na živo neviděl. Ale co jsem nabral vědomosti z literatury a z webu ,tak nechápu jak ji vůbec může někdo zabít a sežrat. Chápu to u pstruha ,candáta ,štiky ,ale u parmy nee.

reagovat
Středa 29. září 2004 ve 21:54 ® HaD
HaD

Chce to osvětu, málokterý rybář ví, že parma o délce může být stará okolo 17 let a taková 75tka třeba 30 let. Navíc maso z parmy je jednoz nejméně kvalitních a obsahuje těžké kovy díky tomu, že parma obývá téměř výhradně dno a živí se živočich dna a tam je té chemie nejvíce. Když to dotyčnému v klidu vysvětlíš, často dostane rozum! Já si parem vždy velmi vážil a to nejen kvůli velmi kvalitnímu souboji a po zjištění, jak jsou staré, k nim mám úctu ještě mnohem hlubší.

reagovat