Chytej.cz

Smekací naviják, nebo multiplikátor? necteno

10.11.2006 | bačus | 10.293 zobrazení | 52 odpovědí

Příští rok bych chtěl začít s lovem sumců a to hlavně na podvodní splávek. Přez zimu si chci pořídit vybavení ale nevím zdali smekací naviják nebo multiplikátor, s kterým nemám žádné zkušenosti. Co používáte Vy? Co by ste doporučili úplnému začátečníkovi? Dík Bačus

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pátek 8. září 2023 ve 3:58 ® herman

Kdežto u multíku se pod kličkou dostáváš k hvězdici, kterou máš regulovat brzdu.

reagovat
Úterý 8. května 2007 ve 23:33 ® HaD reakce na …
HaD

megalodon: přesně tak – ryba se zdolává prutem a ne navijákem, ale na velkou rybu stejně jedna ruka nestačí a taháš oběma a sílu k navíjení využiješ při stahování, kde je velká nástraha nebo i při zdolávání. Mě osobně to tak vyhovuje byť jinak chytám výhradně kličkou na levou ruku.

reagovat
Pondělí 30. dubna 2007 v 10:14 ® adept_muskariny

Co říkáte na tohle? www.rybarske-centrum.cz Utáhne to sumce do 2m?

reagovat
Pondělí 30. dubna 2007 v 0:41 @ ???

Já myslím,že jak Milky napsal,že většina populace jsou praváci mají větší sílu v pravé ruce-to je pravda,ale podle mě silnější rukou budu spíš držet prut a přetahovat se s rybou,než namotávat-namotávání nevyžaduje takovou sílu.

reagovat
Pondělí 27. listopadu 2006 ve 14:26 ® regulus reakce na …
regulus

TomK – nic proti Pennu, ale asi bych si na sumíky nikdy nekoupil multík s kompozitovým rámem, nicméně každej si musí vybrat sám. Dojal jsi mě s tou „solidní“ cenou, zkus porovnat. www.cabelas.com , pravda, nemají LH (left handle – levorukej), ale cena navijáku 1840,– Kč + doprava 368,– Kč + clo 4% 74,– Kč + DPH 19% 364,– Kč = celkem 2646,– (při kurzu USD 23,– Kč)je jaksi ta tvoje solidní cena o víc jak 2000,– víc.

reagovat
Pondělí 27. listopadu 2006 ve 13:59 ® Deleted

Penna mam a je super. Kdybys nahodou sel nakonec do nej, toto je celkem solidni cena: www.rybarske-centrum.cz

reagovat
Neděle 26. listopadu 2006 ve 20:15 ® vosa reakce na …
vosa

Ten corboss 510 jsem měl v ruce,ale vůbec se mi nezamlouval.Byl to novej multik,a už se z něj loupala barva,je to jen takové pozlátko.Být tebou,tak si přišetřím a koupím si pořádného Penna.

reagovat
Pondělí 20. listopadu 2006 ve 13:00 ® Prutos reakce na …
Prutos

Psal jsem o tom pravorukym multíku… :o)))

reagovat
Pondělí 20. listopadu 2006 ve 12:59 ® Prutos reakce na …
Prutos

Pepíno: Něco na tom asi bude.Až si to vyzkouším, dám vědět jak se mi to líbilo…:-)

reagovat
Pondělí 20. listopadu 2006 v 9:05 ® pepino99
pepino99

Neznám. Navíc myslím že multík pod prutem není to pravé. Vzít do ruky a zkoušet. Prutoš: To si právě nesmíš představovat. To musíš vzít do ruky . Jako kdyby si hodnotil sex a při tom si jen představoval jaký to asi je … :o))))

reagovat
Neděle 19. listopadu 2006 v 19:42 ® antony

bačus,dík za dotaz,mě zrovna ten Cormoran corboss 510 LH taky docela zajímá,snad se někdo ozve,kdo ho má.

reagovat
Neděle 19. listopadu 2006 v 17:49 ® bačus

Ahoj všichni. Na internetu jsem našel dva multiplikátory pod prut a s kličkou na levou ruku. Jsou to – Cormoran corboss 510 LH,
a Penn Commander HM 30LW. Mohli byste na ně kouknout a napsat co si o nich myslíte? Dají se použít na sumce? Dík Bačus

reagovat
Sobota 18. listopadu 2006 ve 13:17 ® Prutos reakce na …
Prutos

Milky: Taky už jsem si nějakého toho rusáka na řece povodil, bývá to docela sranda. Jen tak mimochodem, oba ti Regulovi byly chyceni zevnitř tlamy. Jestli to jen náhodně nasáli je už věc druhá… Jinak k výběru orientace kličky: Já jsem levák a smekáče mám levoruké. Multíky nevedu, ale když jsem si hrál s Regulovým (levorukým), nedokážu si představit že bych točil pravou. Takže každému jak vyhovuje… :-)) )

reagovat
Sobota 18. listopadu 2006 ve 13:05 ® Milky reakce na …
Milky

Prutosi, myslím že prasátko, ještě k tomu podřachnutý – to se se sumejšem srovnat nedá! Sumejš je víc odevzdanej. Prasátko má vzadu plouteff, za kterou když zabere, je to hodně znát! Jen jsem chtěl i ostatním naznačit, že u normálního smekáče pouštíš kličku a ruku přesuneš na brzdu (přední, zadní, …prostě mimo). Kdežto u multíku se pod kličkou dostáváš k hvězdici, kterou máš regulovat brzdu. Proto i Pepínovo proklamování pákové brzdy je čistě z pragmatického hlediska. Jinak jsem pravák (neplést z výběrem spektra politické strany – pravičák!!!)a smekáče mám levoruké. Multíky pravoruké.

reagovat
Sobota 18. listopadu 2006 ve 12:08 ® Prutos reakce na …
Prutos

Milky: Myslím že poučuješ nepravého ;-) Regula jsem dvakrát viděl v akci, jak zdolával devítikilová tolstoprasata chycená v noci na přívlač. Chudák si myslel že tam má slušného sumejše takže i nervíky pracovaly… Musím říct že i na omezeném prostoru to zvládl statečně. :-)
A uznej sám že skoro metrový tolstolobik už umí trošku zabrat špónu… :-)) )

reagovat
Sobota 18. listopadu 2006 v 11:56 ® pepino99
pepino99

tak já už vůbec netuším která bije :o))) milky to radí dobře … :o)))

reagovat
Sobota 18. listopadu 2006 v 11:21 ® regulus reakce na …
regulus

PEPINO – přečti si ještě jednou co jsem psal -:)))

MILKY – jeden dotaz, předpokládám, že nejseš levák a chytáš v běžným gardu, tzn. klička vlevo (myslím u smekacího navijáku), taky potřebuješ na ovládání brzdy tu šikovnější ruku??? Mě prostě pravorukej multík nesedí, je to „přes ruku“ a s ovládáním brzdy nemám problémy, tečka. Na hvězdu sem si rychle zvykl a HLAVNĚ NETVRDÍM, že je lepší než páka, napsal jsem jen, že MĚ PŘIPADNE ŠIKOVNĚJŠÍ.

reagovat
Sobota 18. listopadu 2006 v 10:41 ® Milky reakce na …
Milky

Regule a Alivio, vy dva jste se hledali! O točení kličky jde, ale především jde o ovládání brzdy. Na ovládání brzdy potřebujete šikovnější ruku, ale taky sílu! Jste šílený teoretici, zajděte raději za někým, kdo má multík s pletenkou a zapřáhněte ho za něco a prubněte zdolávat. Zjistíte, že dotáhnout hvězdici na „ultimo“ není legrace a potřebujete k tomu dávku zručnosti a čas. Vynásobte to vzrušením při záběru a je vám jasné, co si máte koupit.

reagovat
Sobota 18. listopadu 2006 v 10:18 ® pepino99 reakce na …
pepino99

regulus: No taky kličkou v protisměru netočíš!!! Pokud máš multík ( alespoň většinu ( co znám nahoru pak točíš kličkou normálně ve směru!!!!!!! Tak to prostě je.
V protisměru točíš pouze pokud si ho otočíš dolů. Tzn. pokud máš multík na pravou ruku a máž ho nahoře , točíš normálně, ale pokud ho otočíš dolů, je rázem na levou ruku ale točíš v protisměru. A to je docela fuška !!! ..... :o))

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 ve 23:00 ® regulus reakce na …
regulus

Alivio, buď se nechápem nebo nevím. To, že máš kličku vpravo nebo vlevo, je fuk, ale promiń smysl otáčení kličky jedno, aspoň podle mě není, je to prostě proti srsti. Zvykl bych si točit kličkou pravou rukou, ale v žádným případě ne opačným směrem a asi nejsu sám.

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 ve 22:39 ® Shrek reakce na …
Shrek

nevim jestli mě nechceš,nebo nedokážeš pochopit.Neni jedno kam točim?I kdybych točil do trojúhelníku,tak je to fuk,jde jen a jen o zvyk a jestli budu levou točit po směru hodinovejch ručiček,nebo pravou proti,o nic nejde,proboha.Nikde neni psaný,že musí držet prut multíkem nahoru.Samozřejmě je to tak lepší (pro mě).Necháme toho,jo?

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 ve 21:39 ® regulus reakce na …
regulus

ALIVIO – zvedni se se židle a poposedni, páč si sedíš na vedení, nejde o kličku napravo nebo na levo. I Sharcom, kterej má kličku předělanou napravo (u většiny smekáčů to jde) točí kličkou tak, že pokud je klička v horní úvrati (nahoře od svojí osy), otáčí se směrem dolů a dopředu (od rybáře). Když otočíš multík (je jedno jestli pravo nebo levorukej) pod prut (pokud je to ten, kterej má být nad prutem) tak budeš mít kličku rázem na druhé straně a budeš jí z horní úvrati točit dolů a dozadu (k rybáři). Pokud ti to ještě ani teď nedocvaklo, tak běž, jem si jakejkoliv svůj prut, otoč ho navijákem nahoru a zkus otočit kličkou. Zjistíš, kromě toho, že máš kličku vpravo a blbě se ti s ním točí, tak taky točíš na druhou stranu, jako bys odvíjel. Pokud ti to nedocvakne ani potom, tak ti to hold budu muset na příštím srazu ukázat. Jinak souhls s tím, že klička vpravo nebo vlevo je věcí …

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 v 17:58 ® pepino99
pepino99

Multík vždy nahoře a nepřetáčí se :o))))

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 v 16:05 ® Shrek reakce na …
Shrek

Sander: s multíkem ne-e,je to tak lepčí.Nevim teda jak se sumcem,ale co se mořské kočky týče,tak to bylo lepčí s multíkem nahoru.Ale jak říkám,je to dle vkusu.

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 v 15:16 ® Sander
Sander

Chlapi, stejně si nedovedu představit zdolávat sumára s navijákem nahoře – na opačné straně. Vždyť se to musí přetáčet dolů, nebo se pletu? Ještě jsem to v ruce neměl…

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 v 15:14 ® Shrek reakce na …
Shrek

Regulus:„já mám takovej dojem,že pokud máš multík nahoře,tak jen díky tomu,že se to lépe drží“

pokud by se to někomu lépe drželo s multíkem dole,také to lze.Jde o to jak jsi zvyklej navíjet a jak se Ti to bude líbit s multíkem.Třeba takovej Sharkcom – má kličku na smekáči napravo,protože se mu to tak lépe drží.Tudíž mu to přijde (jak Ty píšeš) BĚŽNÉ takto.Mě to přijde běžné nalevo.Záleží na vkusu každého soudruha a ne to co používám já je běžné pro všechny :-) Ale došmátrali jsme se k tomu,že na sumčák může přijít jak smekáč,tak multík.

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 ve 12:33 ® regulus reakce na …
regulus

ALIVIO – když si dáš multík přidělanej na prutu a budeš to držet tak, že je pod prutem, tak budeš točit kličkou z horní úvrati k sobě, nikoliv od sebe, prostě v opačným smyslu otáčení než je běžný. Proto ta poznámka o tom, že máš špatnej dojem. Jinak pochopitelně vláčecí prut a prut na sumejše na rybu je jinej, ten druhej má delší štýlko. Odkazy jsem tam dal proto, že je tam vidět rozdíl v uchycení. Abych nemátl, sedlo je rozměrově stejný, dá se tam nasadit smekáč i multík, jen je otočený o 180st. Důležitej faktor je vzdálenost a množství oček.

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 ve 12:11 ® Shrek reakce na …
Shrek

regulus:já jsem mluvil o sumcovejch prutech,na něž se ptal,jak vypadá vláčák na multík vim.Už jen díky tomu žes ho měl tušimže zrovna Ty na srazu.Takže dojem nemám špatnej :-)) ))

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 ve 12:03 ® regulus
regulus

Jo ještě sem zapoměl, u prutu na sumejše (pro tvůj způsob lovu) to asi nemusíš řešit, ty co jsem viděl jsou obvykle dělaný tak, že jsou použitelný spíš s multíkem, ale asi i ze smekáčem.

reagovat
Pátek 17. listopadu 2006 v 11:57 ® regulus
regulus

ALIVIO – máš špatnej dojem. -:((((

BAČUS – naprostá většina multiplikátorů se drží „nad prutem“, výjimku tvoří několik typů velkejch multíků, který jsou konstruovaný pro „montáž na prut“ jako smekací naviják (myslím, že je to PENN, ale jistej si nejsu), čili pod prutem. Poznáš podle smyslu otáčení kličky. Jinak pruty pro multíky mají na rozdíl od prutů na smekáč jinak sedlo, je otočený, přitahovací matka je od špičky, někdy tam bývá takovej „hrb“ a co je nejdůležitější, má víc oček, očka jsou blíž sebe a ty blíž navijáku mají menší průměr. tady máš příklad. Pruty pro multíky. www.cabelas.com Pruty pro smekáče www.cabelas.com

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1