Chytej.cz

rybí feromony necteno

27.8.2012 | kolmik | 11.609 zobrazení | 11 odpovědí | upravit

Zdravím Vás kolegové rybáři, chci se zeptatat na Váš názor a zkušenost s feromony. Všude se píše že je to super a někde už dokonce zakázaný. Má někdo nějakou zkušenost? Nebo je to jen prodejcův trik, aby si namastil kapsu? Tak pište svoje zkušenosti a přeju hodně úlovků :D

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 28. února 2018 ve 14:34 ® piloticek reakce na …
piloticek

Pepánku, jen vybírám z netu: Mnoho druhů ryb obývá vodní prostředí, které kvůli snížené viditelnosti prakticky znemožňuje vizuální komunikaci mezi jedinci a spolehlivou identifikaci opačného pohlaví. Chemická komunikace může poskytovat zásadní informaci o pohlaví a pohlavní zralosti potkaného jedince. Rybí druhy se schopností produkovat a rozpoznávat feromony snižují pravděpodobnost vytření se s nezralým jedincem nebo jedincem jiného druhu. Naším modelovým organismem pro výzkum feromonů je bolen dravý (Leuciscus aspius) obývající řeky a přehrady Střední a Východní Evropy. Tento výzkum kombinuje pasivní telemetrii s laboratorní analýzou feromonů u různě zralých samičích jedinců a v neposlední řadě testuje funkční odpověď samců na přítomnost feromonů. Rybí feromony jsou potenciálně důležitým nástrojem k regulaci invazních druhů, z nichž mnoho je příbuzných právě našemu modelovému druhu. Tento výzkum probíhá v těsné spolupráci s Centrem Algatech – výzkumnou skupinou RNDr. Pavla Hrouzka, Ph.D

Karel

reagovat
Pondělí 3. září 2012 v 0:05 ® osprey reakce na …
osprey

pepanek> Na to je potřeba kromě jiného i několik podvodních kamer, to nedáme.

reagovat
Pátek 31. srpna 2012 ve 21:19 ® pepanek reakce na …

osprey> Chtěl bych někdy vidět záběry pod hladinou,kdy se nasype několik hromádek krmení a je vidět,které hromadě dávají ryby přednost. Já to kdysi zkoušel v bazénu na ploticích a vyhrálo krmení x-21.

reagovat
Čtvrtek 30. srpna 2012 ve 23:08 ® osprey reakce na …
osprey

pepanek> Není to kravina. Divil by ses, co všechno dokáže potravinářská chemie. Palatanty se běžně dávají hospodářským zvířatům, aby žrala a žrala a žrala a měla co nejrychleji jatečnou váhu. Dělá se to už dost dlouho.

Do jisté míry to funguje i na ryby. Ale kde ryba není…

reagovat
Čtvrtek 30. srpna 2012 ve 23:01 ® pepanek

Je to podle mě kravina a jen hledají blbce,kteří se chytí.

reagovat
Čtvrtek 30. srpna 2012 ve 22:29 ® osprey reakce na …
osprey

superweb> Berkley a nejen Berkley má ty svoje nástrahy taky nadipované. Nemá smysl to řešit.

reagovat
Čtvrtek 30. srpna 2012 ve 12:44 ® superweb reakce na …
superweb

hexe> kdyz vymacis vlaceci nastrahu v halibutovem oleji, nechytas pak vlastne na castecne zivocisnou nastrahu?

reagovat
Středa 29. srpna 2012 ve 21:09 @ hexe

Potravní feromony skutečně existují. Většinou ovšem v říši hmyzu žijícího v koloniích. Zajímavý článek na toto téma, je tady: http://polovnictvo.pluska.sk/…ktivom/2009/ Jaromír Kudlák píše, že jsme k „osmraďování“ mušek a strímrů ještě nesáhli. http://www.chvalamuskareni.xf.cz/…vlaceci.html Já jsem sáhl. Na strímry vybavené pachem červa nebo ryby (i „vůně“ typu halibut je dobrá), jsem při experimentování na vodě, kde se nesmí na přirozené živočišné nástrahy chytat a mník je tam přemnožený, chytil na strímry takto „ovoněné“ (nejúčinnější dip na bolilies „halibut“) mníky. Pomalé vedení u dna, velká wolframová hlava, zatížené tělo. I jigový hák se hodí.

reagovat
Pondělí 27. srpna 2012 ve 22:48 ® Robur
Robur

se ti to vyleje v batohu a někdo ti natrhne řiť:-D , ta reklama je tak vyšroubovaná…

reagovat
Pondělí 27. srpna 2012 ve 22:13 @ kolmik reakce na …

jj přesně to myslím, tady jdou nějaké odkazy: http://aukro.cz/…9243032.html

http://www.rybyrybkyrybicky.cz/…-Plotice-5ml

reagovat
Pondělí 27. srpna 2012 v 11:52 ® osprey
osprey

Asi bys měl upřesnit, čemu říkají výrobci cajku feromony. V přírodě jsou to chemické látky sloužící zpravidla k přilákání jedince opačného pohlaví.

Setkal jsem se jednou s ampulemi, kde měl být sajrajt podporující nezřízenou chuť k přijímání potravy. Myslíš něco takového?

reagovat