Takže začneme - muškařský prut se skládá z blanku, oček, korku a sedla pro uchycení navijáku, celá sestava pak ještě z navijáku, šňůry, rychlospojky a návazce.

Blank
Jsou dvou- troj- či čtyřdílné u cestovních i více než pětidílné.

Očka
Očka se používají 1. jednonožičková nebo 2. dvounožičková (hadová) a naváděcí s vložkou (SIC)

Korek
Korek používáme v několika základních tvarech 1. Cigar, 2. Half Wells, 3. Full wells, Full Wells with Extension Handle - dvouruční pruty.

Sedlo
Sedlo pro uchycení navijáku - 1. dřevěné, 2. kompozitní a 3. kovové.

Muškařský naviják
Plní funkci jako zásobník muškařské šňůry. Vyrábí se z různých materiálů: 1. z plastů nebo jsou 2. kovové. Navijáky jsou s brzdou nebo bez brzdy.

Muškařská šňůra
Vyrábí se plovoucí, intermediální nebo potápivé. Dále je dělíme na jednostranně ujímané (WF - pozor výrobce u této šňůry označuje konec, který uchycujeme na podklad, nebo na naviják, pokud podklad nepoužijeme) nebo oboustranně ujímané (DT). Plní funkci jako nosič a pomůcka muškaře k dopravení mušky tam, kam chceme, to je ve většině případů do vody a ne na strom nebo keř.

Rychlospojka
Připevňuje se na koncích 1. muškařské šňůry tak, že ji navlékneme na šňůru a přetáhneme ji bužírkou, která je na rychlospojce. Rovněž ještě můžeme zakápnout vhodným lepidlem (chemopren, vteřinové lepidlo). Rychlospojku zkrátíme na cca 10 cm. Nemá cenu dávat delší a bužírku také ustřihneme tak 1-1,5 cm.

Ujímaný návazec
Můžeme si jej sami vyrobit postupným ujímáním (navazováním) z vlasců o různém průměru, nebo koupit buď splétaný či monofilní. Návazce jsou plovoucí nebo potápivé (vysvětlíme si podrobněji příště).

A teď přejdeme k vlastní přípravě udice pro lov a to k navinutí muškařské šňůry na naviják. Budeme potřebovat naviják, backing (podklad) nebo silnější vlasec, rychlospojku a šňůru. Pokud výrobce neuvádí na krabici navijáku kolik pojme podkladu a šňůry, musíme to zjistit sami. Navineme nejprve šňůru a pak teprve podklad.POté vše vymotáme a navineme ve správném pořadí: naviják-podklad-šňůra. Doporučuji plnit naviják s rezervou, tj. asi tak do 3/4 kapacity cívky.

V této chvíli nám již nic nebrání v upevnění navijáku na prut a přejdeme k uchycení ujímaného návazce na muškařskou šňůru provléknutím smyček na rychlospojce a ujímaném návazci (viz. obr.). Nyní je naše sestava připravena k upevnění umělých mušek a o způsbech lovu si řekneme více příště.

Petrův zdar a nezlobte se na mě za to oslovení:-)))

V článku jsou v kolážích použité fotografie firem: Hends product, Pacific Bay a Orvis