Jak ale koupit co možná nejlevněji, a přitom„nenaletět”? Jeden z osvědčených způsobů je dát na radu někoho důvěryhodného, kdo už s daným výrobkem má nějaké praktické zkušenosti. Často se nám totiž může stát, že subjektivní, leč praktické hodnocení bývá v rozporu s udávanými technickými parametry. Uvítali jsme proto možnost názorného I praktického testu ultra lehkého, nepromokavého oblečení značky O2 Rainwear ze zakázkově vyvinutého materiálu od proslulé americké společnosti 3M. Oblečení a membránovou látku pro testy nám zapůjčil výhradní dovozce tohoto oblečení pro ČR a SR – společnost CZ BMI, s.r.o.

Pravdou je, že materiál testované větrovky a kalhot na nás nepůsobil na první dojem „nepromokavě” ani prodyšně. Měli jsme pocit, nejen že materiál není nepromokavý, ale že se musí při setkání s vodou ihned rozmočit jako papír! Rovněž tak tenkost a neuvěřitelná lehkost použitého materiálu v nás na první pohled nebudila velkou důvěru. O to více jsme pak byli překvapení informací na visačce, že toto oblečení je dokonce možno prát v automatické pračce, a to i běžnými pracími prášky! Zde však naše první kritické dojmy končily, neboť použitý polypropylenový materiál je mimo lehkost a skladnost opravdu velmi příjemný na dotek a o jeho skvělých vlastnostech jsme se měli možnost vzápětí přesvědčit.

Nejprve jsme provedli improvizovaně, leč velmi názorně test nepromokavosti a prodyšnosti současně. Připravili jsme si dvě průhledné plastové nádoby se širokým hrdlem a šroubením, z nichž jednu jsme opatřili ventilkem a druhou nalévacím otvorem. Odstřižek látky, zcela shodný s materiálem testované větrovky, jsme vložili mezi obě nádoby a ty pak pevně sešroubovali přes tuto látku k sobě.

Poté jsme do horní nádoby nalili vodu a ke spodní připojili hustilku. A skutečně – vzduch ze spodní nádoby lehce procházel membránovou látkou a na své cestě k hladině v horní nádobě vytvářel velké množství drobných vzduchových bublin. A nejen to, do spodní nádoby ani po několika hodinách nepronikla ani kapka vody! Navíc jsme byli příjemně překvapeni i tím, že po rozšroubování obou nádob nebyla látka v místě dosti drsného „zaškrcení” v místě závitu nijak viditelně poškozena. Začínáme tedy věřit, že to nebude větrovka jen „na jedno použití” a že výrobcem udávané hodnoty 8 m vodního sloupce a 10000 g/m2/24 hodin nebudou nadnesené.

Dále jsme větrovku a kalhoty podrobili subjektivním praktickým testům jak při pohybu, tak i při delším posedu venku na silném dešti, a byli jsme opět velmi mile překvapeni jasně citelnou funkcí membrány. Při chůzi jsme dokonce ani nepostřehli rozdíl mezi ní a klasickou „šusťákovou”. Odvod tělesných par byl zcela zřejmý a v ničem si nezadávající s věhlasnými, a také mnohem dražšími značkami nepromokavého oblečení. Je důležité zmínit i fakt, že nošení kvalitního „termoprádla” značně zvyšuje pocit tělesného komfortu při používání nejenom tohoto membránového oblečení. Na závěr jsme provedli i pokus s vypráním větrovky v automatické pračce při teplotě 30°C a následně jsme si ověřili, že nepromokavost i prodyšnost větrovky a kalhot zůstaly zcela zachovány!

Závěrem lze pouze konstatovat, že námi testovaná větrovka i kalhoty z materiálu O2 Rainwear se mohou tedy pro mnohé z nás stát opravdu cenným a těžko postradatelným průvodcem nejen při našem koníčku, ale i př dalších našich aktivitách pod širým nebem. A to nejen proto, že se svojí cenou řadí zřejmě k vůbec nejdostupnějším výrobkům na našem trhu.
–rk–

Tento a další články naleznete v dubnovém vydání časopisu KAJMAN