a) mohou udělat inventuru svého vybavení,

b) mohou si opravit či vylepšit rybářské náčiní nebo vyrobit fungl nové nástrahy,   

c) mohou se vzdělávat čtením rybářské literatury nebo se zapojovat do diskusí na serverech,

d) mohou vyrazit na některý komerční revír a zkusit lov na dírkách,

e) mohou střídavě a průběžně vykonávat všechny výše uvedené činnosti.

Pokud zvolíte poslední dva body, nabídnu vám několik rad a fíglů, které mnohým „milovníkům krátkých proutků“ pomáhají k lepším výsledkům v lovu. Zda je uvedete do praxe, to už záleží jen na vás a také na tom, jak letošní zima bude milosrdná k lovu na dírkách… 

Počasí rozhoduje! 

Velký vliv na braní ryb má konkrétní počasí. Platí to celoročně a zima není výjimkou. Pokud je dlouhodobě slunečno, tak sice může silně mrznout, ale pod ledem to stejně žije. Naopak, při zakaboněné obloze a chumelenici, vše pod zamrzlou hladinou začne usínat. Následné intenzivní sluneční záření zapůsobí znovu blahodárně na aktivitu vodních živočichů. Právě proto se ryby často zdržují tam, kam nejdříve a nejvíc dopadají sluneční paprsky - vůbec jim přitom nevadí, že tam může být i poměrně mělko. Úspěšnější tedy budou ti rybáři, kteří si zrána vyvrtají otvory v místech, kam prvně zasvítí slunce. Teprve pak, až se slunce rozzáří po celé ploše, se mohou lovci přesunovat kamkoli jinam.

Kde je světlo, tam jsou ryby!

Na stejném revíru a na nejlepším místě předchozího lovu nemusí nutně přijít úspěch i v budoucnosti. Přestože jste si tady perfektně zachytali minule, dnes tu po rybách nemusí být ani památky! Důvod? Třeba ten, že mezi návštěvami přišla obleva nebo déšť a do vody se spláchnul rozpuštěný sníh a pobřežní nečistoty. Změnil se tedy chemismus vody a drobné částice kalu se ještě neusadily. V tomto případě je nutné ryby hledat dál od břehu. Kyselá sněhová voda a rozptýlený kal ubírají rybám kyslík. Kde není kyslík – není život! S tím přímo souvisí i průhlednost či spíše neprůhlednost ledu. Sluneční paprsky procházející přes čirý led ovlivňují život vodních rostlin v mělkých vodách a tím i množství vytvořeného kyslíku pod ledem.

 

Ne vždy musí být dírkování jen o středněvelkých rybách

 

Vzhůru do džungle!

Ještě nedávno se tradovalo, že nejlepší místa k lovu na dírkách jsou ta nejhlubší s čistým dnem. Určitě jsou to ty nejlepší fleky ke zdolávání ryb, ale ještě napřed musí být co zdolávat! V těchto „čistých hlubinách“ se totiž moc ryb nepohybuje, a tudíž zde bude minimum záběrů. Podstatně více záběrů bude naopak poblíž nebezpečně vyhlížejících vázek – poblíž členitého dna, u ponořených pařezů, keřů, stromů, na ostrých zlomech dna, u balvanitých schodů, skalních srázů a rákosových polí. Ještě před vyvrtáním první dírky je dobré se porozhlédnout po okolí a pozorně si přitom všímat jakýchkoli překážek v těsné blízkosti břehů -  ke správnému výběru dopomůže třeba sklon terénu s náznakem podemletého břehu, nebo převislé kořeny rostoucích stromů. Úplným ternem může být třeba zapomenutá a v ledu uvězněná loďka.

Jak je přelstít?

Někdy ryby nereagují na zvolenou nástrahu, ale to ještě neznamená, že ji musíte vyměnit. Chyba může spočívat jen v její presentaci. Jakákoli změna pohybu nástrahy může ryby nabudit a vydráždit k útoku. Pohyb lze zrychlit nebo také zpomalit, popřípadě úplně zastavit. Každá změna může být klíčem k úspěchu. Ve chvíli, kdy ryba nástrahu jen „očumuje“ a k záběru se nemá, zkuste nástrahu zpomalit na minimum či ji docela zastavit. Pokud tenhle fígl na „šupinatého diváka“ nezabere, tak je potřeba naopak přeřadit na vyšší rychlost. Nikdy to nezkoušejte obráceně! Příliš aktivní pohyb nástrahy může hned na začátku rybu zahnat na panický úprk, a už těžko se přivolá zpět ke klidné nástraze. Pokud se záběr dostaví, je vhodné si zapamatovat, v jaké fázi přišel – zda při naprosté pasivitě nástrahy, nebo při aktivním pohybu, popř. v propadu, apod. 

 

Zrána a navečer použijte větší pestřejší a agresivnější nástrahy.

 

Co na háček?

Ráno a navečer dávejte větší sousta (shluk bílých červů, kouli sýru či těsta do velikosti nehtu na palci) a pestřejší nástrahy (fluozelenou, oranž, růžovou). Přes den, zvláště pak za slunečna, naopak nasaďte do hry menší porce (dva červíky, kuličku jako nehet z malíčku) a mikronástrahy v nenápadnějších přírodních odstínech. V průběhu dne je také dobré zkusit lovit ve všech vrstvách vodního sloupce. Někdy mohou být ryby i těsně pod ledem a to z celé řady důvodů (zákal u dna, nedostatek kyslíku v hloubce, výskyt zooplanktonu, který se zvedá za sluncem), takže nástraha umístěná kdesi u dna o několik metrů pod nimi, nemá ten kýžený efekt. 

Jak mít záběr pod kontrolou?

Rybářský prut se běžně ovládá a drží shora přes rukojeť. Zkuste své „dírkové“ náčiní držet jako tužku – mít dlaň pod prutem a naviják uchopit zespodu. Napřed si takto vyzkoušejte různé oživování nástrah, abyste je dostali do ruky. Důvodem tohoto netradičního držení je vyřazení pohybu ramene paže během záseku. Veškerý pohyb prutu, včetně záseku, je nutné provádět pouze zápěstím! Jen tak na záběr zareagujete mnohem svižněji - ještě před tím, než ryba „zrádné sousto“ vyplivne. Rybář navíc „tužkovým“ držením získá ještě jednu důležitou výhodu – oproti klasickému držení daleko lépe umělé nástraze vdechne život. Kromě přirozeného pohybu nástrahy si také může pohodlně opřít ruku o koleno a nepřestat přitom „pracovat“.

Tužkové držení prutu.

Zlo jménem „prstýnkování“!

Hned při úvodním chytání na dírkách v sezóně se v plné nahotě ukáže většina problémů s náčiním, které po většinu roku někde zahálelo v koutě. V případě vlasců se projeví největší zlo – „prstýnkování“! Vlasec, který byl celou sezónu navinutý na cívku někde v teple, získal tvarovou paměť a nyní je samá smyčka. Tahle vada je patrná už při spuštění nástrahy pod led. „Závity“ na vlasci jsou na škodu lovu – znemožňují přímý kontakt s nástrahou, její ovládání i identifikaci jemných záběrů. Problematický je i zásek, protože než se vyrovná „pružina“ vlasce, ryba se už nástrahy dávno zbavila a teď je o pěkných pár metrů dál. Pokud nechcete před každou zimou nakupovat a navíjet nové vlasce, tak nutně musíte narovnat minimálně 10 metrů původního vlasce. K narovnání postačí protahování vlasce přes navlhčenou utěrku sem a tam, než docela zmizí jeho „kroutivá“ vlastnost. Nejenže tak odstraníte „paměťovou vadu“, ale určitě tím zvýšíte i jeho celkovou pevnost.

Deset fíglů na led

 

Fígl 1. Vždy čistá dírka:

Kromě dírkového náčiníčka, nástrah a vrtáku je dobré sebou mít na ledě i vhodnou vyběračku ledové tříště z vyvrtaného otvoru. Není úplně nezbytné vlastnit originální komerčně vyráběnou vyběračku. Stačí si pořídit plastové sítko na čaj! Když sítko lepicí páskou pevně připevníte k násadě staršího smetáčku, získáte tím dvě užitečné pomůcky v jedné. Smetáček poslouží k ometání sněhu z ledu a funkce sítka je už jasná. Když sítko zamrzne, pak stačí zmrazek oklepat například o botu a vyběračka je zase připravená a funkční. 

Sítko na dírky se smetáčkem.

 

Fígl 2. Nohy v teple:

Při rybolovu na dírkách je, kromě teplého oblečení a obutí, výborná i jakákoli tepelná izolace pod nohy. Rybáři jako „podnožníky“ nejčastěji používají kusy koberců, silné kartony nebo polystyrenové desky. Nejvhodnějších možnosti je však - pěnová karimatka! Její výhody jsou skvělé izolační vlastnosti, lehkost, skladnost, nesavost a v neposlední řadě i to, že zabraňuje uklouznutí.  

Jako izolace dobře poslouží např. odřezek staré karimatky.

Fígl 3. Nezamrzající očka a vlasec:

Při lovu v silnějších mrazech je nutné průběžně čistit zamrzající očka a odstraňovat „řetízky“ mrznoucích kapek na vlasci. Mnohdy doporučované mazání špekem je naprosto nevhodné, protože živočišný tuk obsahuje vodu a tudíž v mrazu tvoří žmolky sádla. K odstranění nežádoucí námrazy naopak velmi dobře poslouží kousek hmoty vytlačené z tuby průmyslového silikonu (slouží např. k tmelení spár mezi kachličkami), který je 100% vodoodpudivý! Když tímto kouskem projedete očka a potřete s ním i pár metrů vlasce – pak námraza nemá šanci! Voda sjede po vytvořeném mastném filmu a nemá čas zamrznout.   

Nezamrzající očka a vlasec.

 

Fígl 4. Rezervní návazce:

Ten, kdo nemá chuť navazovat v mrazu na ledě drobné nástrahy (marmyšky, microjiggy) nebo celé dírkové sestavy, už nemusí! Stačí si návazce přichystat v teple domova a vytvořit si jejich zásobu na vijáčku. Při vlastním rybolovu už pak jen stačí návazce rychle vyměňovat podle vlastního uvážení.

Zásobník návazců.

Fígl 5. Stojánek pod prut:

Při chytání na plavačku oceníte jakýkoli odkládací stojánek pod prut. Položení náčiní na led nebo do sněhové závěje zavání průšvihem! V první fázi přimrzne brzda, cívka, nebo vlasec i k rolničce na překlapěči. Pak se může klidně stát, že při následujícím záběru neproklouzne brzda a tenký vlasec praskne hned prvním výpadu ryby, anebo když je proutek odložený na ledu, tak může fofrem zmizet v dírce. Stojánek si lze zakoupit, nebo si podomácku vyrobit vlastní model. 

Domácí stojánek.

 

Fígl 6. Pohodlné a „nestudené“ držení prutu:

Držení proutku v mrazu a v ledovém větru není nic moc ani pro extrémní otužilce. Zvláště pak držení studeného kovového šroubení na naviják dokáže už po pár vteřinách znechutit zimní rybolov. Přitom stačí na rukojeť prutu navléci izolaci z pěnovky, kterou instalatéři používají jako ochranné a tepelné návleky na trubky.     

Hřejivé držení prutu.

 

Fígl 7. Univerzální přepravka na led:

Při chytání na dírkách se vyplatí pořídit malou plastovou přepravku prodávanou v některých marketech (popř. oválný kbelík od Primalexu). Poslouží jako přenosný box a „odkladiště“ různých menších předmětů a pomůcek (vyběračky ledové tříště, krabiček s nástrahami, fotoaparátu, nože, termosky, svačiny, apod.). Kromě toho, že je vše uložené na jednom místě, tak jsou uložené věci chráněné před vodou na ledu nebo před silným větrem. V průběhu lovu se dá navíc obrácená přepravka (kyblík) použít i jako jednoduchá sedačka nebo naopak jako stojánek pod proutek. Po skončení lovu se do ní dá uložit úlovek, bez nebezpečí, že sliz a krev z ryb znečistí zavazadlo nebo auto. Přepravka se doma snadno vymyje a je znovu připravená na příští lov.  

Přepravka na dírky.

 

Fígl 8. Kombinovaná nástraha:

Existují dny, kdy ryby mizerně reagují na umělé nástrahy. Pokud tato situace nastane, je dobré mít v záloze i nějakou tu přirozenou nástrahu. Není však nutné převazovat celou montáž, nebo hned měnit techniku lovu. Častokrát úplně postačí, když k navázané umělé nástraze přidáte „kus masa“ a výsledky lovu se mohou radikálně změnit. Když třeba na háček marmyšky se smáčkem přidáte pár masných červíků nebo na jiggovou hlavičku s nymfou připíchnete kousek krevety, tak vůně „nádivky“ může v rybách probudit jejich ztracený apetit. 

Kombinovaná nástraha.

 

Fígl 9. Oživení pstruhového těsta:

Komerčně vyráběná těsta na dírky, která jsou určená především k chytání salmonidů, jsou skvělou a účinnou nástrahou! Mají však jednu nevýhodu – když se jednou sklenička otevře, tak má její obsah tendenci vysychat a konzistence těsta postupem času zhoustne natolik, že už pomalu nejde nastražit. Spousta rybářů proto staré těsto vyhodí a před vypuknutím čerstvé dírkové sezóny raději zakoupí těsto nové. Přitom se ztuhlé těsto dá snadno zachránit, i přesto že je téměř vyschlé. Jak? Postačí na jeho povrch nanést pomocí rozprašovače vrstvičku vlažné vody s rozmíchaným rostlinným olejem. Těsto absorbuje vlhkost a olej je znovu zvláční. 

Oživení pstruhového těsta rozprašovačem

Fígl 10. Sýrové těsto na dírky:

Při lovu na dírkách se dá chytat na nástrahy umělé nebo přírodní. Velmi oblíbenou nástrahou je však například i komerčně vyráběné těsto na lososovité ryby (zn. Berkley). Těsto s podobnými vlastnostmi lze ale vyrobit i podomácku. K výrobě je potřeba: 7 ks plátkového taveného sýru (prodává se balený po jednotlivých plátcích v igelitu), kousek Nivy, potravinářské barvivo, tekuté dipy. Plátky taveňáků se vybalí z igelitů a důkladně se promíchají s libovolným potravinářským barvivem. Do vzniklé hmoty se nastrouhá kousek Nivy, přidá pár kapek dipu s rybí nebo masovou příchutí a vše se znovu dobře prohněte. Tím je těsto připravené k lovu. Pestré a „voňavé“ těsto, které, díky rozpouštějící se slané Nivě, lákavě „šlemuje“, je velmi účinné na duháky, siveny, ale i na jesetery. 


Text: TORO


Instruktážní video, jak na dírky po Česku:

http://www.chytej.cz/rybarska_videa/800/chytame-na-dirkach-po-cesku/