Chytej.cz

VĚDCI SE CHYSTAJÍ PROVĚŘIT STAV POPULACE CANDÁTA NA LIPNĚ

Pátek 26. srpna 2016 v 11:35 | vložil(a) HaDová | zdroj: www.nase-voda.cz/… | 701× zobrazeno | žádný komentář

Hydrobiologové z českobudějo­vického centra Akademie věd ČR připravují rozsáhlý průzkum lipenské nádrže. Zaměří se především na stav populace candáta, kterému před časem hrozilo v přehradě vyhynutí.

Z průzkumu vzejdou doporučení pro rybářské obhospodařování lipenské nádrže. Českobudějovické biologické centrum Akademie věd ČR o průzkumu informovalo ČTK v tiskové zprávě.

Vědci budou ve spolupráci s rybáři v následujících dnech sledovat nádrž s využitím lovných sítí a sonarů. „Candát je pro řadu rybářů nejzajímavějším druhem jezera z hlediska sportovního rybolovu. V posledních dekádách minulého století bylo Lipno velmi bohaté na candáta a na jeho potravní druhy, ale po roce 2000 výrazně zchudlo,“ řekl ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR Jan Kubečka.

Naposledy vědci na toto téma bádali v Lipně v roce 2012. Tehdejší průzkum potvrdil, že candáti v nádrži ubývají. Zvýšit výskyt této dravé ryby měl zákaz jejího lovu v nádrži, který platí od roku 2009.

„Candát i další druhy dravých ryb, jako jsou štika, okoun, sumec, nejsou jen pochoutkou na náš stůl, ale mají i vysokou sportovní hodnotu. Řada rybářů ryby po ulovení pouští, dělá jim potěšení rybu přelstít a ulovit,“ uvedl hospodář Jihočeského územního svazu rybářů Milan Hladík. Rybářský svaz proto povoluje metody lovu, které ryby co nejméně poškozují. „Máme zájem najít správný způsob rybářského managementu nádrže. I když nám je jasné, že doba hojnosti jako před 20 lety už je i vzhledem k dalším okolnostem zřejmě pryč,“ dodal Hladík.

Hlavní část výzkumu začne 29. srpna. Během týdne prozkoumá dvacetičlenný tým vědců celou plochu nádrže od přítoku až k hrázi. Po důkladném zmapování a následných analýzách stavu populace candáta pak projekt navrhne doporučení pro obhospodařování lipenské nádrže. Mohou to být úpravy pravidel rybolovu a návrhy vysazování ryb. Vědci také vypočtou očekávanou produkci.

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.