Chytej.cz

Zarybnění pstruhového rybářského revíru Moravy 24http://www.rybsvaz.cz/

Pátek 22. dubna 2016 v 9:27 | vložil(a) HaDová | zdroj: www.rybsvaz.cz/… | 939× zobrazeno | žádný komentář

Český rybářský svaz hospodaří celkem na 460 pstruhových revírech o rozloze 3 300 ha a délce 6 300 km. I když pstruhové revíry tvoří pouze 9 % z celkové plochy vod využívaných pro sportovní rybolov (ČRS celkem hospodaří na 35 100 hektarech rybářských revírů), poutají rovněž velkou pozornost rybářů. Je to dáno „kouzlem“ vlastní techniky lovu lososovitých ryb, ale také vysokou přírodní kvalitou pstruhových vod a často též okolního prostředí. A jelikož je měsíc duben ve znamení zahájení pstruhové sezóny, tak v nedávné době proběhlo v rámci Svazu jejich jarní zarybnění lososovitými rybami. Každoročně do těchto revírů nasazujeme lososovité ryby (myšleno pstruha obecného, lipana podhorního, pstruha duhového a sivena amerického) v objemu 140 tun a v hodnotě téměř 21 mil. Kč

Jedním z výše zmiňovaných pstruhových revírů je i revír Rady ČRS č. 473 502 Morava 24, který se nachází na Severní Moravě v podhůří Kralického Sněžníku, nedaleko obce Hanušovice. Hranice revíru jsou od jezu u kamenolomu nad obcí Hanušovice u ústí Krupé až po silniční most pod obcí Horní Hedeč. Z hlediska rybolovu je velmi oblíbená jeho horní polovina, ve které se nacházejí příhodné tůně a jízky, které poskytují rybám dobrá stanoviště.

I přes svou relativně malou délku revíru, měří totiž pouze 8,5 km, máme pro rybáře na letošní pstruhovou sezónu nachystáno téměř 700 kg násad lososovitých ryb. Budeme vysazovat „nejvýznamnější„ druhy ryb pstruhových revírů, tedy původního lipana podhorního a pstruha obecného, z odchovných potoků a líhní. Dále to budou pstruh duhový a siven americký, kteří představují, dalo by se říci, „doplněk“ a zpestření rybolovu na pstruhových revírech. Jedince vysazujeme vždy v lovných a trofejních velikostech. Zarybnění bude rovnoměrně rozloženo do několika dílčích dodávek tak, aby rybáři mohli během celé pstruhové sezóny zkoušet své štěstí a dovednosti při lovu lososovitých ryb.

V pondělí 18. 4. do revíru doputovaly násady pstruha obecného, ve velikosti ročka, dvouročka a dále byly vysazeny ryby v lovné a rovněž i trofejní velikosti. Dále jsme do části revíru vysadili pstruha duhového v lovné velikosti. Rybáři se tedy mohou těšit na pestré a atraktivní úlovky. Další doplňování obsádky revíru plánujeme na konci května, dále v červnu a v červenci.

Morava 24 se nachází v blízkosti malebného pohoří Kralického Sněžníků se stejnojmenným nejvyšším vrcholem dosahujícím 1424 m, a tak se při návštěvě revíru nabízí i celé řada turisticky zajímavých míst k prohlídce. Dá se doporučit například výstup na horu Kralický Sněžník, kde se nachází pramen řeky Moravy, návštěva pohraničního předválečného opevnění Kralicka s mnoha vojenskými pevnostmi a vojenským muzeem, nebo turistického centra Dolní Morava, které poskytuje mnoho atrakcí pro celou rodinu, jako např. stezka v oblacích v nadmořské výšce 1116 m. n. m., bobová dráha, venkovní vodní park, lanovka na Kralický Sněžník a mnoho dalšího.

Branislav Ličko, Martin Podlesný, hospodářské oddělení Rady ČRS

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.