Chytej.cz

Na Máchovo jezero se vrátí sportovní rybolov. Po čtyřiceti letech

Pondělí 23. listopadu 2015 v 10:34 | vložil(a) HaD | zdroj: liberec.idnes.cz/… | 1.024× zobrazeno | 1 komentář

„Bude to nová služba pro místní i turisty. Chtěli jsme ji povolit už dřív, ale čekalo se na opravu výpusti a inventuru rybí osádky,“ konstatovala starostka Doks Eva Burešová.

Právě nedávné vypuštění Máchova jezera potvrdilo smutnou pravdu, že v rybníce je přemnožená „bílá ryba“. Tímto termínem se označují plevelné druhy, jako je plotice, cejn či bělice.

Aby počty bílé ryby zredukovalo, nasadilo město v uplynulých týdnech do Mácháče plůdek dravých ryb. Ty jsou zároveň pro sportovní rybáře atraktivnější.

Zajímá vás dění v krajích? Za cenu jednoho vydání získáte všechny regionální přílohy. „Vypouštělo se asi deset tisíc kusů bolenů, štik a candátů ve stádiu plůdku a sto kusů dospělých sumců. Zároveň se do Mácháče vrátily dravé ryby, které se slovily při jeho vypouštění,“ podotkl ředitel Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero Jiří Holub.

Dravé ryby sníží stavy plevelných druhů a zároveň přispějí k vyčištění vody v rybníce. Bílá ryba se totiž živí u dna, kde víří bahno a kalí vodu, čímž přispívá k rozvoji řas a sinic. Těmi byl letos Mácháč znečištěný natolik, že zde hygienici nedoporučovali koupání citlivým lidem.

„Příští rok dojde k odpuštění vody v Mácháči a odbahnění Dokské zátoky. I to přispěje ke snížení stavu sinic,“ doplnil Jiří Brosche, koordinátor o.p.s. Máchovo jezero.

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze ke zprávě

Středa 25. listopadu 2015 ve 12:08® malamut
malamut

Článek psal zjevně odborník: „Tímto termínem se označují plevelné druhy, jako je plotice, cejn či bělice“ Ale co taky čekat od odborníků v žoldu agenta Bureše.