Chytej.cz

TISKOVÁ ZPRÁVA: Ve Vodňanech otevřeli moderní halu pro intenzivní chov dravých ryb

Pondělí 20. července 2015 ve 14:57 | vložil(a) HaD | 1.862× zobrazeno | 1 komentář

Vodňany 20. července 2015 – Novou experimentální halu, ve které se testuje intenzivní chov ryb v recirkulačním akvakulturním systému otevřela ve Vodňanech Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Ryby jsou v hale umístěny ve speciálních nádržích, kterými prochází čistá recyklovaná voda s řízenými parametry kvality. Díky tomu mohou ryby celoročně růst a obsluha má plný přehled o jejich stavu. V České republice zaměřené především na tradiční rybníkářství jde o prototypové a moderní zařízení. Využívané technologické postupy by u nás mohly zvýšit celkovou produkci v Evropě ceněných a žádaných dravých druhů ryb, a v důsledku tak zvýšit konkurenceschopnost českého rybářství, což je jednou z ambicí realizovaného projektu. Výstavbu zařízení fakulta financovala ze svého rozpočtu. Očekává přitom, že produkce ryb investici v horizontu deseti let navrátí.

„V intenzivních chovech ryb využívajících recirkulační systémy, které nevyžadují trvalý a vydatný zdroj vody, je zcela jistě budoucnost produkce ryb. Naše odborné pracoviště musí držet krok s celosvětovým vývojem,“ říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod. „Očekáváme, že rozvoj podobných zařízení u nás teprve přijde. Fakulta pak bude moci komerčním firmám poskytovat know how, stejně jako poradenské služby pro provoz i vedení intenzivních rybářských farem. Zároveň vychováme studenty, kteří budou umět tyto provozy odborně řídit,“ dodává. Chov především candátů, okounů, mníků a sumců bude sloužit nejen vědeckým pracovníkům a studentům výzkumného centra CENAKVA, ale také ke školení rybářských praktiků, kteří zde mohou získávat nové odborné zkušenosti.

„V novém pracovišti se chceme věnovat především intenzivnímu provozně a finančně efektivnímu chovu dravých druhů ryb, které jsou v našich rybnících omezeně produkováni vzhledem k jejich vysokému kanibalismu,“ říká Tomáš Policar, vedoucí laboratoře intenzivní akvakultury s tím, že v hale o celkovém objemu vody 65 000 litrů již byly nasazeny první ryby. Například candáti, na které se chov bude zpočátku nejvíce soustředit, budou odchováváni do různých velikostí s cílem jejich následného prodeje v kategorii násadového materiálu či tržních ryb. Odchované násadové ryby budou prodávány do intenzivních chovů po celé Evropě, naopak tržní ryby poputují na stůl českých zákazníků.

Recirkulační akvakulturní systémy recyklují používanou vodu, nejsou tedy náročné na zdroj vody a ani nevypouštějí znečištěnou vodu do vodních recipientů. Ve světě se využívají už několik desítek let. Jejich výhodou je kontinuální, kvalitní a vyrovnaná produkce ryb po celý rok, šetrnost k životnímu prostředí a úplná ochrana chovaných ryb před predátory.

img114919.jpg img114918.jpg img114917.jpg

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze ke zprávě