Chytej.cz

Ryby mě neberou jako vetřelce, říká potápěč z rybníka ve slovácké Modré

Pondělí 27. dubna 2015 ve 14:44 | vložil(a) HaD | zdroj: zlin.idnes.cz/… | 586× zobrazeno | žádný komentář

Neopren si obléká i dvakrát za den, každý týden umývá pod vodou plexisklový tunel a zhruba jednou za měsíc dělá pro návštěvníky exhibici s rybami. Profesionální sportovní potápěč Vladimír Přibyl se stará o rybník v Modré na Uherskohradišťsku, kde před více než rokem vznikla expozice Živá voda. Sledovat setkání potápěče Vladimíra Přibyla s rybami je v podvodním tunelu v…Dalších 5 fotografií v galerii Sledovat setkání potápěče Vladimíra Přibyla s rybami je v podvodním tunelu v Modré speciálním zážitkem. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA „Hrozně mě to baví. Když mám v neděli volno, už se nemůžu dočkat pondělka,“ svěřil se s nepředstíraným úsměvem po jedné ze služeb potápěč Přibyl.

Sladkovodní rybník v obcí Modrá poblíž Uherského Hradiště má 850 kubíků vody, metr pod hladinou vody končí strop osmimetrového tunelu, jeho podlaha je v hloubce 3,5 metru a pod ní jsou další tři metry vody.

Fotogalerie Areál Živá voda je v zimě v provozu denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.Kapra zná většina Čechů z předvánočních prodejních kádí nebo maximálně z… Možnost prohlédnout si ryby z českých rybníků a řek z blízka táhne do…V zimě je v provozu naučná část areálu Živá voda v Modré, v letním období však… Zobrazit fotogalerii

Návštěvníci se díky tomu mohou ponořit pod hladinu a pozorovat život v typickém moravském rybníku. Vidí candáty, cejny, kapry, štiky, jesetery i obrovské vyzy, které měří téměř dva metry (více čtěte zde).

Teritorium štiky S potápěčem si navíc prohlédnou i ty, které by k tunelu jinak nepřiplavaly.

„Velmi přátelský je třeba jeseter ruský nebo vyza. Ale k tunelu se mi podaří dostat i sumce nebo štiku. Neberou mě jako vetřelce,“ vysvětlil Přibyl.

Musí ovšem vědět, jak s rybami zacházet. Díky dlouholetým zkušenostem už ví, že k nim nesmí přistupovat zezadu, ale z boku. Jinak se lekají.

Metrová štika mu ráda dává najevo, že rybník je její teritorium. Vyza si na něho za půl hodiny zvykne natolik, že ho na konci už vozí kolem tunelu.

Jak jsem potkal ryby Přečtěte si reportáž redaktora MF DNES z návštěvy areálu v Modré.

„Máme tady čtyři vyzy a každá je jiná. Už je od sebe rozeznám,“ prohlásil Vladimír Přibyl.

Areál v Modré nabízí kromě pozorování života pod vodou také trojrozměrnou dotykovou výstavu ryb. Právě na ní si mohou děti každou rybu osahat.

Expozice bude otevřená i v zimě. Až rybník zamrzne, mohou se totiž návštěvníci dočkat i dalších příjemných překvapení. „To přivedu k tunelu i candáta,“ slíbil Přibyl.

Autor: Jana Fuksová

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.