Chytej.cz

Energeticky úsporná škola pro ekologické rybáře a zemědělce z JU

Středa 26. listopadu 2014 v 11:16 | vložil(a) HaD | 2.049× zobrazeno | žádný komentář

České Budějovice 26. listopadu 2014 – Zítra se v Českých Budějovicích slavnostně otevře nová společná budova Fakulty rybářství a ochrany vod a Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Moderní energeticky úsporná stavba přímo v kampusu univerzity byla postavena s cílem zvýšit výukové i výzkumné kapacity obou fakult. Realizovala se díky prostředkům získaným z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Včetně souvisejícího přístrojového, technického a dalšího vybavení stála téměř 300 milionů korun.

Novou třípodlažní budovu s učebnami, pracovnami, zasedacími místnostmi a laboratořemi využije Fakulta rybářství a ochrany vod především pro teoretickou výuku, její praktická část bude i nadále probíhat na dalších experimentálních pracovištích ve Vodňanech i Českých Budějovicích. Celkem v ní bude studovat přes 200 studentů bakalářských a magisterských oborů této fakulty.

„Vodohospodářství a rybářství je nejenom tradičním jihočeským odvětvím, ale také silným ekonomickým faktorem v celém regionu Dunaj-Vltava,“ říká Otomar Linhart, děkan jediné Fakulty rybářství a ochrany vod ve střední Evropě. „Rozvoj ochrany vod spolu s rybářstvím na poli výuky, výzkumu a vědy je proto zcela logický. V našem regionu je mnoho rybářských a vodohospodářských podniků, které potřebují a i v budoucnosti budou stále více potřebovat kvalifikované pracovníky s odbornými znalostmi,“ dodává Otomar Linhart a připomíná, že fakulta se svým vědeckým centrem CENAKVA přináší mimořádně zajímavé výsledky nejenom ve vzdělávání, ale také ve vědě a výzkumu.

V minulých letech se vědcům právě z centra CENAKVA například podařilo vyvinout speciální krmnou směs na přírodní bázi pro kapry, díky které došlo k významnému obohacení masa těchto ryb o omega 3 mastné kyseliny. Fakulta dále podniká aktivity směřující k záchraně téměř vyhynulých druhů jeseterů a pokračuje ve výzkumu zaměřenému na kontrolu kvality a čistoty vody pomocí raků. Sama je také výrobcem kaviáru, který získává z jeseterů ve světě unikátní metodou, díky které nemusí ryby pro získání této gastronomické lahůdky usmrtit. Produkci rybího masa i dalších rybích lahůdek dává fakulta do běžného prodeje, kterým získává další významné prostředky pro vlastní fungování a zapojuje své studenty do praktických podnikatelských činností.

Kontakt: Gabriela Bechynská mediální zástupkyně Fakulta rybářství a ochrany vod JU GSM: 775038045 E-mail: gabriela@bechynsky.cz

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.