Chytej.cz

Jordán už je na svém, dosáhl svého obvyklého naplnění

Středa 1. října 2014 v 11:54 | vložil(a) HaD | zdroj: taborsky.denik.cz/… | 573× zobrazeno | žádný komentář

Tábor – Staronový hrázný Jordánu včera oznámil dlouho očekávanou zprávu: hladina středověké nádrže se po téměř třech letech vrátila na svou původní úroveň.

V těchto dnech dosahuje výšky 423,3 metru nad mořem. Občanům se tak opět nabízí pohled na Jordán ve své plné kráse. Naplnění Jordánu je symbolickou tečkou za pracemi souvisejícími s rekonstrukcí jeho hráze a rozsáhlým odbahněním. I když propojovací nit ještě tak úplně přetržená není.

„Do konce května příštího roku bude Jordán ve zkušebním provozu a teprve pak v řádném. Pro každé toto období platí jiný manipulační řád," připomíná Lubor Tomanec, provozní ředitel společnosti ČEVAK, která se o manipulaci s hladinou nově stará.

Vodohospodářská společnost má Jordán na starosti od června, když vyhrála městskou zakázku. „Znamená to návrat k jeho historickému provozování. Kromě posledních dvou desítek let totiž prováděl dohled nad Jordánem a ovládání jeho stavidel hrázný, dnes je to zaměstnanec naší společnosti," dodává Lubor Tomanec.

Upřesnil, že provozování Jordánu a dohled nad ním mají za společnost dva pracovníci. Jeden ho dozoruje, druhý má na starosti obsluhu vodního díla. „To kromě jiného znamená například měření nátoku do Jordánu, kontrolu jeho břehů, bezpečnostního přelivu, stavidel nebo měření průsaků vody. Všechny obchůzky a sledované parametry zapisujeme a archivujeme," přiblížila mluvčí společnosti Jitka Kramářová. Jak dodala, voda do Jordánu nyní teče po panelovém přejezdu sedimentační hráze v Náchodě, který je asi o 40 centimetrů níže než hráz. Zavřená stavidla Jordánu jsou zhruba 35 centimetrů pod vodou a spodní výpusti i sanační průtok zůstávají uzavřeny.

K regulaci bezpečné výšky hladiny i pod úrovní bezpečnostního přelivu slouží právě spodní výpusti, jejichž vybudování bylo hlavním cílem obnovy Jordánu. Ta nádrž vypustila poprvé od roku 1830, kdy se opravovala hráz. „Pokud přijde z hydrometeoro­logického ústavu varování před povodněmi nebo táním, lze s předstihem hladinu vody snížit a připravit tak Jordán na záplavovou vlnu," zdůrazňuje Lubor Tomanec funkci nového zařízení.

Jordán z roku 1492 původně sloužil k zásobování města pitnou vodou. K těmto účelům se z něj čerpala ještě na začátku 90. let minulého století. Staveništěm se stal v závěru roku 2011, kdy z něj pomalu mizela voda a vzápětí se už začala razit štola. Do původní stavu se vrátil letos 1. srpna.

Autor: Alena Šatrová

všechny krátké zprávy - přidat zprávu

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.