Chytej.cz

PROHLÁŠENÍ K PETICI O OCHRANĚ CANDÁTA NA LIPNĚ necteno

24.11.2016 | HaD | 7.403 zobrazení | 110 odpovědí

PROHLÁŠENÍ K PETICI O OCHRANĚ CANDÁTA NA LIPNĚJakožto zveřejněný signatář výše zmíněné petice, která napříč rybářskou veřejností jitří vášně, cítím povinnost se k současnému stavu vyjádřit.

Se záměrem petice, dospět k určitým změnám v lovu dravých ryb, jednoznačně souhlasím a proto jsem ji podepsal. Rybáři v dnešní moderní době disponují takřka dokonalými nástrahami, informacemi a pomůckami k lovu a tlak na obsádku našich vod je stále větší a větší. Příklad Lipna dle mého názoru dokázal, že jsme schopni, v petici navrhovanými opatřeními, zachovat možnost lovu dravých ryb a přitom napomoci k progresu, co se množství a velikosti těchto ryb týče. Jednoznačně souhlasím, že lov na malé rybky vede zejména u candáta nejen ke zvýšenému množství ponechaných ryb – už jen z podstaty rybolovné techniky, kdy úlovky nejsou „pustitelné“ (candát je na spolknutý háček velmi háklivý). To bych snad byl ještě ochoten do určité míry tolerovat, co však již nedokáži, je tolerance k devastaci malých candátů, kteří nemají míru, ale přesto je pro ně kontakt s rybářem velmi často fatální a umírají. Potud bez výhrady souhlasím.

S čím ovšem nesouhlasím je následný postup, který autor petice zvolil. Domnívám se, že autor nezná Stanovy a Jednací řád Českého rybářského svazu, které dávají jasné postupy a možnosti požadovaných změn. A dle mého názoru došlo, z mého pohledu, k nešťastnému postupu, který může být silně kontraproduktivní. O všech těchto změnách/opatřeních totiž rozhodují instituce jako jsou Místní organizace, Územní svazy, Republikové sněmy či Rada ČRS. Rozhodně ne však Ministerstvo zemědělství, ministr zemědělství či Úřad vlády. Ti o takových věcech nerozhodují a z mého pohledu tento neuvážený krok může ČRS poškodit. Např. při žádostech o různé výjimky, povolení může být ochota a vstřícnost ministerských úředníků výrazně nižší, protože „ti rybáři neumí fungovat ani uvnitř svazu, hádají se…“ apod. Nemyslím si, že by to byl ze strany autora záměr, jde spíše o zmiňovanou neznalost, kterou ale bohužel považuji za chybu – autor takové petice (Radek Filip), navíc šéfredaktor časopisu, by tyto znalosti mít měl. Domnívám se tedy, že to byla nechtěná chyba, jejíž následky ale lze jen domýšlet. Chceme-li v našich řádech cokoli měnit, musíme chodit na členské schůze našich MO, vysílat s požadavky delegáty na územní konference atd. Nikoli organizovat petice a s nimi oslovovat subjekty mimo svaz. Takové řešení bych schválil, kdyby byly všechny interní prostředky beznadějně vyčerpány. To však není tento případ. Přes to vše samozřejmě myšlenky na jakékoli opatření směřující k ochraně ryb, jejichž důsledky budou lépe zarybněné vody, podporuji.

David Havlíček, signatář petice

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Pondělí 13. února 2017 ve 21:12 ® chosebaits
chosebaits

Hm,petice.Petice je dobrá věc,ale asi by to chtělo začít bojovat s něčím od začátku.Petic můžeme mít hromady,ale když budem nasazovat na podzim candátky 10 cm a v revíru ten onen candátek nebude mít co žrát tak je vše k how… Plotičky a okounky 8 cm nežere.Hlavní drobnou potravou jsou pro tohoto candátka malé oukleje,hrouzci,lín­ci a jiné drobné ryby.Myslíte,že této drobné potravy máme v revírech tolik jako před lety???

reagovat
Pondělí 13. února 2017 v 1:28 ® HaD
HaD

pl> Langu a Ty zmiz. Val val a už sa nevracaj!

reagovat
Pondělí 13. února 2017 v 1:27 ® HaD reakce na …
HaD

chachar> Panu Pavlovi Langovi budeme mazat vše. Nesčíslněkrát porušil pravidla webu, byl mu zablokován přístup a trvale se snaží se sem nějak dostat.

A na otázku, jak byly uchovány ryby, které následně uhynuly, jsi odpověď nedal. Záměrně zřejmě.

reagovat
Neděle 12. února 2017 v 18:39 ® Švejk reakce na …
Švejk

Můžeš prosím upřesnit, která že otázka je ta povýšená lumpárna? Já jen abych se v tom orientoval. Jestli myslíš tu, kde se tě ptá „jak jsi ty ryby uchovával?“ tak nějak nechápu tvé rozhořčení…

reagovat
Neděle 12. února 2017 v 18:01 ® chachar

HaD nestydíš se?_Kdo smazal příspěvek?.Kdysi jsem si vas važil,ale od doby co jste se povysili do bozskeho stavu a sirite a delate cokoliv hlavne když z toho kape a zastitujete to tím ze ryby poustite se na mne nezlob,ale tvá otázka je povysena lumparna.
At se ti to libi nebo ne,tak pokud nevzniknou na vodách klidové zony je za nejakou dobu s lidovou hodnotnou rybařinou konec.Je jen skoda ze nasi predkové nemohou vylezt z hrobu ,protože za to co dnes s rybama provádíte by vam dolamali nohy.A tím smazanym příspěvkem jsi jen potvrdil to co o tobe ten pan psal.A ted můžeš mazat........­........

reagovat
Sobota 11. února 2017 ve 2:29 ® HaD reakce na …
HaD

chachar> hm, takže jen nepodložené nenávistné tlachy.

reagovat
Pátek 10. února 2017 v 17:33 ® chachar reakce na …

nasolene v sudu

reagovat
Pátek 10. února 2017 v 11:24 ® HaD reakce na …
HaD

chachar> jak jsi ty ryby uchovával?

reagovat
Čtvrtek 9. února 2017 v 15:44 ® chachar reakce na …

stařec> kde pravidelně vezmeš 20cm rybky jak ji nahodíš do potřebné vzdálenosti viděl jsi vůbec jak širokou tlamu má třeba 110 sumec.Jestli chcem candáty tak zrušte lodky a omezte gumy.Za pár let pak nebudeme vědět co s nima.Kdo chytal na Slezké Hartě a je fér tak to potvrdí.Na Domaši to proběhlo stejně. Had-Jelikož ryby jím a uchovával jsem je tak napíšu pár poznatků. Chycení candáta za žábra nebo chrupavku 99% do 3 dnů uhyn chycení za jícen a okoli 60% uhyn chycení v žaludku100% přežití.Jo všichni vláčkaři jsou sportovci ale co se děje během pár dnů po lovu už neřeší.A nakonec nikdy jsem za asi 50let rybařiny ne viděl takové množství záběrů ze břehu na rybku jako z lodě na cokoliv.Je nás už prostě moc tak si tady na Aljašku težko můžem hrát.Výsledek se už dostavuje.A než se ted do mne pustíte tak se nad tím aspoň zamyslete jsou to prostě fakta z praxe žádné kecy

reagovat
Pondělí 9. ledna 2017 v 17:45 @ stařec reakce na …

Nejde jen o Lipno. Všechny svazy ČRS i MRS vyhazují peníze za násady dravců a zároveň je hubí. Úspora peněz by vznikla povolením lovu jen velkou rybkou tak 20 cm , možná jen mrtvou a k tomu živou až od 30–35cm (na sumce). Tak by se likvidace malých dravců vysazovaných většinou za peníze svazu silně omezila. Srovnávat s přívlačí je poněkud o jiném kafi, je přece rozdíl mezi nutností okamžitého záseku po záběru na umělou a záběru na živou rybku, kdy se „vykouří cigareta“? Ale to přece všichni rybáři vědí desítky let.

reagovat
Čtvrtek 29. prosince 2016 v 9:25 ® revoke reakce na …
revoke

Naprosto souhlasím. S kaprem přibrzdit!

reagovat
Středa 28. prosince 2016 ve 20:23 ® Petula reakce na …
Petula

RH> ono se dá mluvit o zlatých časech už dnes,nejde jen o záchranu candáta,pokud svaz bude neúměrně a vědomně vody zaplevelovat pouze kaprem,tak za pár let budou vznikat podobné petice na záchranu jiných ryb.

reagovat
Středa 28. prosince 2016 ve 20:15 ® RH
RH

Dyť jde jen o přírodu, o záchranu druhu ..... Směšná diskuze !!!

A víte co je nejhorší, že za dvacet let budeme o dnešní době mluvit jako o zlatých časech

reagovat
Pátek 2. prosince 2016 ve 3:08 ® kubas reakce na …
kubas

regulus> Na pesimismus je čas vždy a netřeba stahovat kalhoty, kdyz brod je ještě daleko ;-) .

reagovat
Pátek 2. prosince 2016 ve 2:46 ® regulus reakce na …
regulus

kubas> no, zcela narovinu, tvůj optimismus nesdílím, ale byl bych raději, kdybys měl pravdu ty, ale to se hold ukáže až časem a možná budeš za pár let buď sdílet můj názor nebo se to fakt pohne k něčemu lepšímu, snad …

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2016 v 9:10 ® Robur
Robur

srovnávat rybku 20cm s vláčecí nástrahou 20cm je trošku rozdíl. Ale kdyby se přívlač taky nějak omezila (např. max. 1 trojhák, sundat protihrot a velikost nástrahy třeba 10cm s přehledným návodem, co je pro délku určující), tak by to třeba z mého pohledu bylo smysluplnější. To že pro pytlouny je jednodušší rybka, je asi jasné, proto se cílí na omezení v této nástraze. Každé omezení v životě se někoho týká, takže srovnávat dva rybářské styly a řvát po rovnoprávnosti je hloupost. Celorepublikově by bylo zajímavé omezit lov dravců na 1 prut a zrušit možnost zmasit dva dravce za den.

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2016 v 0:28 ® kubas reakce na …
kubas

regulus> Že ses na to radši nevykašlal Juro :-D .

Ne, poslední odstavec vcelku dobrej, až na tu poslední větu. Když je vůle, tak to se to dřív nebo později pohne, nemám strach ;-) …

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2016 v 0:12 ® regulus
regulus

No původně jsem na tohle fórum nechtěl vůbec reagovat, jednak Lipno je na druhým koncu republiky, takže bych komentoval něco o čem vím úplnej prd, petici jsem nečetl a už jen z principu, protože si myslím, že 20cm rybička nic nezachrání jsem se ani nesnažil ji najít a přečíst (je mi jasný, že mi to někdo otluče o tlamu).

Takže když vezmu gró problému, jak jsem vyčetl z této diskuse, tak se týká především pytláků (tím myslím i rybáře vlastnící povolení k rybolovu a nedodržující pravidla) a vy s tím bojute tím způsobem, že omezujete všechny ostatní normální rybáře, respektive určitou skupinu rybářů. To si normálně děláte prdel, ne???

Musím smutně souhlasit s Petulou, na většině MO je to stejný, jste jako Don Quijote de la Mancha bojující s větrnými mlýny a když už si myslíte, že jste část členské základny přesvědčili k z jejich hlediska k alespoň částečným ústupkům, tak se to ve finále zvrtne a jste u toho opět troubové. Vůbec se nedivím, že spousta lidí rezignuje a ve finále se vyprdne na to, něco se snažit změnit. Já už na to po téměř 20 letech snažení seru taky. Je to blbej přístup, ale když si promítnu co se změnilo za ty roky co chytám, tak asi jiná cesta nevede.

Ve finále i ten mnohými odsuzovaný Malamut, když si člověk odmyslí, některé narážky a zamyslí se co chtěl vlastně říct má v mnoha ohledech pravdu.

Vznikl tu spor když 20cm rybička tak i 20cm vláčecí nástraha, obojí je pi…na na desátou, ale souhlasím s tím, že pokud je nějaké omezení v lovu dravých ryb, tak pro všechny skupiny, tedy vláčkaře i rybičkáře (20cm streamer už je fakt dost problém).

Takže když to shrnu, toto fórum má jedinej přínos, že se tu trochu hnuly ledy (myslím na Chytej.cz), ale z druhé strany se tu do sebe opět pustili dva tábory ortodoxních (říkejme jim A) a ortodoxních (říkejme jim B). Jedni se snaží těm druhejm jak se říká natřít kabát, ale jsou to jen žvásty na netu. Nepomůže to vůbec ničemu a tím myslím i to, že by snad tohle téma mělo jakýmsi způsobem zviditelnit daný problém, protože ten problém je úplně jinde a nejen na Lipně, ne v rybářích, ale v tom čemu se říká civilizace. Před 25 lety jsme měli ne zrovna čisté řeky, ale ryb tam bylo jako hnoja, dnes máme, alespoň na oko řeky čisté, ale tak nějak v nich zkomírá život, důvodů je asi milión, ale nikdo to neřeší, ministerstvo, svazy a ve finále ani rybáři. Sere mě to, ale i kdybych si prst v p…i zalomil, tak s tím nic neudělám, jako konec konců s čímkoliv.

reagovat
Středa 30. listopadu 2016 v 9:25 ® Petula reakce na …
Petula

HaD> Malá ukázka toho jak to u nás jde.Na schůzích MO si takřka všichni odhlasovali,že si nepřejí hájení plošné u podzimních vysazeních prasoryb,hospodáři MO s tímto usnesením šli na ÚS a ti to smetli ze stolu a řekli,že hájit budou všichni a vše,včetně těch co loni bojkotovali doporučení ÚS a nehájili dravce,letos už hájili.....proč asi.Takže když devadesát procent členské základny Ostrava řekne ne,tak pár soudruhů z ÚS mají srdcové eso,kterým toto usnesení přebijí,bohužel takhle je to na Sev.moravě se vším.Takže ano,někde to jde,ale jinde by muselo pořádně zahřmět někomu pod židlí,aby se něco pohlo.Vyměnit tyto funkcionáře je takřka nemožné,dobrá židle až do důchodu!!!

reagovat
Středa 30. listopadu 2016 v 1:43 ® Klobasa
Klobasa

Jsem nějak odbočil. Sezóna dravců trvá šest měsíců, takže bych dle mého názoru dal jednoho dravce měsíčně do papírů jako vyhlášku pro každého = šest za rok, a zapsat a evidovat jako ohrožené druhy, ať si je kdo chce chytá i jak chce, pstruhovka nebo mimopstruhovka, každý dle svého gusta, „ale dle pěněz a dle starého známého přísloví za málo pěněz málo muziky“, na přívlač nebo na rybku, každého věc (pravda, pro ty nenažrané jednou za čtrnáct dní je dost asi) Toť jen asi můj skromný názor a nikomu nic takového nevnucuji, ale ať se každý chytne za rypák a zamyslí se kolik do vody dal, a kolik z vody vzal???

reagovat
Středa 30. listopadu 2016 v 1:23 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

Petula> Jen velmi nerad se zapojím do této citlivé diskuse, ale u nás je to přesně jak říkáš, soudruzi prostě chtějí všichni jednohlasně kapř a přes to vlak prostě nepojede. V podstatě proti tomu nic nemám, když to chtějí, mají to mít, tu nenáviděnou rybu chytnu, okamžitě dostane po hlavě míra nemíra sedumdesát nesedumdesát a je wod ní pokoj, ale do papírů jim napíšu CANDÁT (V horším případě nasranosti a nepříčetnosti ÚHOŘ). Pak se mě při každoročním vrácení sumáře úlovků třeba náhodou někdo zeptá na dravce „Ty jsi chytil a sežral tolik dravců??“ A už se hrozně moc bavím a mám strašnou srandu a legraci, a opáčím otázkou "Já??, ne a Ty snad joóó?? Dotyčný převážně nechápe můj černý, ale velmi smutný druh humoru, tak jdu pak s pravdou ven. "Hele strejdo (kamaráde), hurvínky neberu a velkých dravců je u nás jako šafránu, takže jsem si jako obvykle a každoročně nic nevzal, mimo jedné nebo dvou ryb z nouze a hladu, ale především proto, aby mé děti věděli jak to vůbec chutná:-( :-( Okouna zatím nepoznali nikdy, u candáta už si za ty tři roky ani nemůžou chuť pamatovat, protože jsou strašně malé, takže je krmím velevzácným kaprem, tlouštěm, popř. sumcem a doma se mě ptají kdy přinesu štiku? Řeknu jim radši že nevím, protože jediné velké štiky jsem radši vrátil do vody.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 ve 23:23 ® HaD reakce na …
HaD

Petula> No na to zapomeň! Důležitější je, že na schůzi z 1500 členů přijde 60 lidí. Když se domluví 10 lidí, že něco chtějí prosadit a každý sežene 4 kámoše, stačí přesvědčit 10 účastníků schůze a je to. Nářky na internetu to nevyřeší. My jsme takhle už něco prosadili. A něco se nepovedlo. Ale jde to…

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 ve 22:08 ® Petula reakce na …
Petula

HaD> ještě bych dodal k tomu prosazování věcí na schůzích,někde to jde,jinde ne.U vás máte kapacitu jménem ty,jsi mediálně známý,většina členů na tebe dá a jdou za tebou.U nás nepřejde přes soudruhy na US nic,takže asi takhle.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 ve 20:04 ® Petula reakce na …
Petula

Draky> mne tedy kontrolu provádí 3× za rok vedoucí RS a to je poctivec,ale těch ostatních 40 jsem ještě neviděl :-)

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 ve 20:01 ® Draky reakce na …
Draky

Petula> RS to má těžké, lidé jsou schopni tě zmlátit, vyhrožovat s nožem v ruce, dokonce jsem slyšel o střelné zbrani. Za ty prachy fakt bomba :-D

Nicméně souhlasím s tím, že bez kontrol se zákon vymáhá těžko. Za poslední tři roky jsem byl kontrolován 0× a to jsem u vody docela často.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 v 19:47 ® Petula reakce na …
Petula

HaD> A další věcí,která stále né a né se zlepšit je RS,počty kontrol,jejich účinek,to je k pláči.Klidně bych byl pro,motivovat RS i finančně,ale s výsledky a dohledem.Už jsem některým členům RS navrhl,že lepší než pochůzky na přehradách a štěrkovnách by bylo účinnější,kdyby si sedli na místo jako rybáři a to by koukali,co se u vody děje a kolik candátů padne na jednu hlavu,když berou.Pochůzka je prozradí a k ničemu nevede.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 v 19:40 ® Petula reakce na …
Petula

HaD> Já si spíše myslím,že než měnit u dravců pravidla jako na pstruhovce by bylo účinnější docílit menšího tlaku na dravce jako na pstruhovce.Ono žádná omezení těm,kteří již dnes pravidla nedodržují a candáta berou ve velkém nezabrání pokračovat ve své ,,živnosti,,.A u pstru­hů se docílilo mnoho užitečného,bohužel jejich populace se nedaří zvyšovat,ale za to už nemůžou rybáři,ale podmínky samotné…regula­ce,kyselá voda,kormoráni.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 v 19:20 ® HaD reakce na …
HaD

kakr> O hlavatkách toho tolik nevím. Takže těžko říct. Ale spíše to tvrdé, vzhledem k vzácnosti, nebylo. Na druhou stranu může být i lokalita, kde by měla být za ulovení dávána odměna – hlavatka je známá jako mimořádný predátor.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 v 19:13 ® kakr

HaD> Za komančů,kdy se tradovalo,že ryb je hodně a rybářů málo se lovila i hlavatka. Na zvláštní povolení a 1ks/rok. Myslíš,že to bylo tvrdé??

reagovat
Úterý 29. listopadu 2016 v 11:33 ® jepice-zruseno

HaD> Upozorňuji, že na pstruhovku s trojháčky samozřejmě chodit můžu. Zbytek komentovat nebudu, neb je to pod mojí úroveň.

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...