Chytej.cz

Opravy retro nádobíčka, případně výroba drobného náčiní necteno

4.2.2016 | | 2.843 zobrazení | 15 odpovědí

Přátelé je mezi námi mnoho rybářů kutilů,kteří nás mohou oslovit svým nápadem. Nebo dokáží případně pomoci druhým vyrobit co on nedokáže.
Jen Vás prosím o slušnost a férové kolegiální jednání. Vůbec nebude na škodu pokud přidáte nákres,plánek nebo fotku.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 14. února 2016 ve 12:36 ® Sintrix reakce na …
Sintrix

http://www.rybarskybazar.freepage.cz/…anka-254169/

reagovat
Neděle 14. února 2016 v 9:57 ® Bořík

Máte někdo tip na spolehlivého kutila, který by repasoval rukojeť štípáku?

reagovat
Sobota 6. února 2016 v 19:09 ® regulus reakce na …
regulus

hraji> jen jsem si rejpnul, ale s těma splávkama máš svým způsobem pravdu, pokud to člověk nebere jako příjemné strávení volného času (což je asi případ Hora), tak je fakt asi lepší si je koupit. Další level je třeba ten netolerantní ostravak :-)) (Chorchus), ale to už je opravdu vyšší dívčí a kus fortelu.

Pokud to vezmu ze svojí strany, tak mám i samo domo i kupovaný splávky a je fakt, že kromě angličáků a Cralusso chytám z 99% na ty svoje dělaný, jenže u mě je to zase tak, že v posledních asi 3 letech se na ryby skoro nedostanu a když jo, tak do dubna plavaná a zbytek roku většinou muškařina a přívlač.

reagovat
Sobota 6. února 2016 v 15:50 ® hraji reakce na …
hraji

regulus> ano, máš pravdu, mušky si vážu, ale to nepovažuji za kutilství. Tam je to nutnost. Protože mušky, které se dají koupit se mi vůbec, ale vůbec nelíbí.

reagovat
Sobota 6. února 2016 v 11:06 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

palovák62> Mám to podobně jako kolegové hraji a regulus. Kutilství obdivuju, jsem vyučený truhlář a doopravdy velice rád bych si sám a snadno vyráběl např. vlastní woblery ve své dílně, kde se mi i válí slušná halda polotovarů, včetně všech dalších potřebných dřevoobráběcích strojů, věcí na stříkání barev i všeho ostatního. Splávky jsem si tvořil zamlada, tak od svých osmi až deseti let, vidličky míval u nás každý zapálený rybář kvalitně a navěky vyrobené z antikora od tatíků i strýců když ještě fungovalo Poldi SONP Kladno. Splávky jsem tvořil v panelákové dílničce přesně jak popisuje kolega Hora, dnes už jen oškubu kachní nebo husí brka, navlíknu bužírku nebo ventilkovou gumičku a kápnu na špičku červenej lak na nehty. Po důkladném propočtu jsem dospěl k názoru, že se mi to nevyplatí jak finančně tak časově, prostě co potřebuju, to si radši koupím a ten drahý čas radši strávím na rybách nebo s rodinou. Jinak většinu věcí si opravím sám a čemu nerozumím nebo co neumím se buď rád přiučím, nebo se do toho neseru a nechám to radši na specialistech a zaplatím si to, jako např. dnešní novější auta a jejich parádní 3*píp elektroniku. Dokázal bych si představit v důchodu sekat woby i na kšeft, leč dnešní doba je jiná než dřív, a mladší ročníky donutí zdechnout v háku, rozuměj v práci nebo zaměstnání, proto se žádného důchodu nedožijí. Bohužel je to tak, a musím se velice moudře rozhodovat jak s nevratným časem naložit. Kromě zaměstnání mám ženu a dvě děti což asi mluví za všechno, takže jsem musel svých deset dalších koníčků a hobby omezit pouze na dva. Rybolovu se nevzdám nikdy a nohejbalu tak cca. do pěti až deseti let, až odejdou kosti a klouby, zbyde mi alespoň více času na šupinatce, to už nejdražší polovička naštěstí pochopila:-> Taktéž obdivuju všechny kutily, jak zde již bylo psáno, i jejich zlaté české ruce, budoucnost to jistě má velikou a není nad to než něco si kvalitně a sám vyrobit a mít z toho nadšení a upřímnou radost jako jsem míval i já v mladších letech.

reagovat
Sobota 6. února 2016 ve 2:12 ® regulus reakce na …
regulus

palovák62> vyrábět se dá, pokud na to má člověk čas, což bohužel posledních pár let není můj případ, ale je fakt, že není nad to si na vlastnoručně postavenej prut s vlasnoručně umotanou muškou vytáhneš vlastnoručně ulovenou rybu.

Ono je to ale tak, že ne každý je manuálně zručný a než se s tím trápit, tak je asi lepší to koupit, dalšího to kutění nebaví, pro jinýho jsou ty dokonalý profi výrobky lepší než ty samo domo, tisíc lidí, tisíc názorů …

Jinak za sebe, naviják si opravím sám, případný poškozený očko si taky vyměním sám, splávky vyrábím jednou za několik let ve větším množství (pak až zas jak je utrhám), skoro pravidelně motám chlupatý háčky a sem tam si postavím prut. problém je, že času málo, tak to někdy trvá dýl.

reagovat
Sobota 6. února 2016 v 1:48 ® regulus reakce na …
regulus

hraji> a co takhle mušky (vím, že ty raděj s tou dlouhou tyčí), to je taky ztráta času??? Jasný umotání jednoho chlupatýho háčku trvá kratší dobu než opracování, nalakování a doladění splávku, ale zase má kratší životnost. :-)) 9-)

reagovat
Pátek 5. února 2016 ve 21:33 ®  reakce na …

Pěkná práce, ty špuntíky jsou jako z roku 60,které si pamatujeme a vydžely snad všechno. Dikobrazí ostny používám již od roku 1980,kdy jsem je získal za flašku vína v ZOO Bratislava.Pokud je někde člověk neutrhne jsou nezničitelné.Mys­lím,že rybářů,kteří přes zimu něco tvoří je ještě hodně a má to svou kvalitu.

reagovat
Pátek 5. února 2016 v 19:54 ® Hora
Hora

palovák62> já patřím k opačné straně,než hraji -většinou přes zimní období leden až březen nechodím ku vodě a jedu po splávcích.Zpočátku jsem je dělal proto,že jich kdysi nebylo na výběr a potom že se mi zalíbilo je dělat.A tak se snažím si je vyrábět sám.Splávky většinou rozdám kolegům a něco si nechám a chytám na ně.Vyrábím je z balsy,korku,duž­niny černého bezu,husích brků i z dikobrazích ostnů,rákosu a orobince.Přd časem,kdy jsem zkoušel dělat kaprařinu ( největší chyba mého života ) kdy byly pípáky dost drahé,tak jsem si je vyrobil.Potom jsem je poslal dále.Svítící čihátka jsou ještě doteď dobře schována v koutě,už je nepoužívám.

reagovat
foto/forum/2016/th-img117864.jpgfoto/forum/2016/th-img117865.jpgfoto/forum/2016/th-img117866.jpgfoto/forum/2016/th-img117867.jpg
Pátek 5. února 2016 ve 13:48 ® 

Přátelé děkuji za příspěvky, splávky jsou opravdu pěkné. Pravdu má také i kolega,že než něco vyrábět,tak si to lze koupit, zvláště pokud si slušně vydělává. Taková je již doba,ale pocit z toho,že jsem si to vyrobil sám to nikdy nenahradí. Vidím to i u sebe a dříve jsem dělal světelné policajty na noční lov. Je nás ve spolku 30 členů a já jsem jich vyrobil kolem stovky a vždy se někdo našel, abych mu je ještě udělal. Nejednalo se ani o cenu, výroba byla zanedbatelná. Je to už více jak 10 let a stále je vidím na revírech u rybářů z okolí.Kolegové je předávali svým kamarádům.a slouží dodnes.

reagovat
Pátek 5. února 2016 ve 13:18 ® BigMike

Já si ještě sem tam něco vyrobím sám. Od ledna do dubna mě voda neláká, tedy spíš nemohu tak strouhám woby ( jiná sekce ) a někdy pár splávků.

reagovat
foto/forum/2016/th-img117862.jpg
Pátek 5. února 2016 v 10:30 ® hraji
hraji

Aby to nevypadalo tak odporně pesimisticky. Já obdivuji ty z kolegů, kteří opravdu umějí a dokáží něco udělat. Třeba zdejší výrobce prutů a dalších věcí z bambusu a dřeva. To je paráda. To je skutečné řemeslo. To se totiž musí dělat i srdcem. Takže kutilové, já vám fandím, ale už k vám nepatřím.

reagovat
Pátek 5. února 2016 v 10:21 ® hraji reakce na …
hraji

martin002> nevím zda spadám úplně do kategorie „zahořklého starce“, ale možná už ano. Jak jsem ale napsal, nemám nic proti kutilům a kutilství, jen jsem zhodnotil své možnosti, vzhledem k vytížení v práci, a došel jsem k závěru, že těch cca 30 splávků, které za rok zničím, je pro mě jednodušší si koupit, než je vyrábět. Úvaha je jednoduchá, 30 splávků je cca 30×30 korun, tedy 900 korun. Tolik si vydělám za tři hodiny práce. Za tři hodiny práce nevyrobím 30 ks splávků s požadovanými parametry. O woblerech se nemá cenu ani začít bavit. Takže není v tom nějaké pohrdání kutily, je v tom ekonomika a osobní preference. Strávím ročně cca 25 víkendů v roce na celovíkendových závodech, odjezd v pátek v poledne, návrat v neděli navečer. V pracovním týdnu jsem rád, že stíhám přípravu na další závody. Tam opravdu není prostor pro výrobu rybářských potřeb. Čas, který mi zůstane, věnuji rodině.

reagovat
Pátek 5. února 2016 v 10:08 ® martin002 reakce na …

hraji> Tak to je paráda, diskuse o kutilstvý začíná s prominutím „povzdechem zahořklého starce“ (neber to prosím jako urážku), kterého už kutilstvý nebaví a považuje to za ztrátu času. Uznávám, že některé kutilské výrobky pouze demonstrují úpadek lidských dovedností. Ale jsou i šikovní kutilové. Naříklad můj kamarád si vyrobil vidličky které jsou po všech stránkách lepší než kupované, jsou hezčí a pevné tak, že by s nimy mohl čelit útoku středně velkého, hladového medvěda a ještě ho pak na nich urožnit.

reagovat
Pátek 5. února 2016 v 9:34 ® hraji
hraji

Asi ti neudělám úplně radost, ale po dlouhých letech, kdy jsem si vyráběl splávky z balzy a woblery z balzy a lipového dřeva, zátěže a jiné drobnosti, jsem došel do stádia, kdy všechno tohle kutění považuji za ztrátu času. Je pro mě lepší si koupit profi výrobek a ušetřený čas strávit u vody nebo s vnoučaty. Neodsuzuji kutilství, je zajímavé sledovat, co všechno kutilové vyrobí a prodávají na burzách, ale už to není moje cesta.

reagovat